Prečo vzniká cukrovka

Prečo vzniká cukrovka

Príčiny vzniku cukrovky(diabetesu)

O nebezpečenstvách spojených s cukrovkou sme si už povedali v predošlých článkoch. Dnes sa budeme venovať otázke, prečo cukrovka vzniká. Najčastejšie dôvody vzniku cukrovky je nesprávne raňajkovanie.

Pokiaľ raňajkujete potraviny s vysokým glykemickým indexom alebo sladké raňajky. Dnes bežne deťom dávame na raňajky kakao, sladké cereálie, biele pečivo s džemom alebo čokoládovými nátierkami a pod. To sú všetko rýchle cukry Osobne mi utkvel v pamäti názor jedného lekára na školení, že dnes si rodičia z vlastných detí budujú budúcich cukrovkárov (diabetikov). Ľudia nepoznajú svoje biologické hodiny. Nevedia, že pankreas, ktorý nám produkuje inzulín, a slezina pracujú od 9-tej hodiny do 11-tej hodiny. Vtedy vie telo najlepšie spracovať cukry. Takže do 9tej by sme nemali jesť nič sladké. Medzi najčastejšie varovné príznaky patrí neustály smäd, s tým spojený nadmerný príjem tekutín, nadmerné močenie, vyčerpanosť, únava, hlad a svrbenie tela. Komplexnejšie rady ohľadne stravovania sa nájdete v článkoch „Dobré rady pre diabetikov“ alebo „Lekár Vám nepovedal, čo jesť pri cukrovke“.

Aké sú rizikové faktory vzniku cukrovky

Genetika, teda dedičnosť. Dedičnosť cukrovky vieme ovplyvniť stravou, pretože nededíme chorobu ale zlé stravovacie návyky. Ďalej je to prejedanie sa, nedostatok pohybu, obezita, stres, fajčenie a niektoré faktory vonkajšieho prostredia. Všetky tieto faktory vieme ovplyvniť. Dokonca aj stres. Keď je naše telo v strese, tak rýchlejšie pracuje. Naše srdce rýchlejšie bije, orgány rýchlejšie pracujú a tým sa rýchlejšie opotrebujú a starnú. Preto, keď je naše telo v strese potrebujeme ho viac doživiť, doživiť nervové bunky a zmeniť myslenie na pozitívne.

Autor článku:  Stanislava Glodžáková

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *