Alergia na zimu. Aké sú jej príznaky a čo to vlastne je?

Alergia na zimu. Aké sú jej príznaky a čo to vlastne je?

Svrbivá pokožka, začervenanie či vyrážky. Objavilo sa niečo také na vašej koži? Môže ísť o alergiu na zimu! Čo to vlastne je a aké sú jej príznaky?

Alergia na zimu – čo je to?

Alergia ako taká nie je iba záležitosťou jarných mesiacov, kedy všetko rozkvitá. Reakcia tela sa môže prejaviť aj počas zimných mesiacov a vtedy ide o alergiu na zimu. Ľudovo sa jej tiež hovorí “chladová žihľavka” a náchylnejšie na ňu sú viac ženy ako muži. Väčšinou sa objaví po dlhšom pobyte vonku v teplotách pod bodom mrazu, no u citlivejších ľudí sa alergia na zimu môže prejaviť aj pri teplotách okolo plus 10 stupňov Celzia. 

Autor: flushinghospital.org | Allergic to the Cold Temperatures? It’s Real For Some …

Alergia na zimu a jej príznaky

Alergia na zimu sa najčastejšie zvykne prejaviť po tom, čo je pokožka dlhšie vystavená chladnému vzduchu. Medzi najčastejšie príznaky patrí:

  • Reakcia kože – svrbivé vyrážky, žihľavka či začervenanie pokožky
  • Vysušená a popraskaná pokožka na tvári, rukách 
  • Zápal očných spojiviek
  • Opuch jazyka a hrdla 
  • Nádcha či priedušková astma

Najčastejšie sa prvé príznaky alergie na zimu objavia na miestach, ktoré v zime nie sú chránené – ruky, líca, krk. Práve tieto miesta sú priamo vystavené chladu a preto najrýchlejšie reagujú. V prípade, že človek netuší, že ide o alergiu na zimu, skúša liečiť vyrážky metódou – pokus/omyl. Vtedy môže nastať problém a pokožka môže zareágovať zhoršením. 

Ako liečiť alergiu na zimu?

Test na alergiu na zimu

V prvom rade musíte zistiť, či ide skutočne o alergiu na zimu. Nemusíte sa však báť, nejde o žiaden zložitý test, zvládnete ho aj doma. Vezmite si z mrazničky kocku ľadu, alebo inú zamrazenú surovinu, zabaľte ju do jemnej gázy/látky a položte ju jemne na vnútornú stranu zápästia. Počkajte minútku – dve. Ak koža sčervená, začne svrbieť či opuchne, tak trpíte alergiou na zimu.

Ako sa vyliečiť z alergie na zimu? 

Pri alergii na zimu je v prvom rade nutné chrániť sa pred chladom. Ak je vaša pokožka citlivá na chlad, oblečte sa teplejšie, noste viac vrstiev oblečenia. 

Liečenie príznakov alergie na zimu, ako vyrážky či začervenanie, si vyžaduje trpezlivosť. Ich liečba môže byť zdĺhavá. Pokiaľ ide o alergiu na zimu, lekári odporúčajú antihistaminiká, ktoré dokážu prejavy alergie pomerne rýchlo upokojiť. 

Na výber však máte aj prírodnú alternatívu prírodný krém na ekzém a vyrážky, ktorý hydratuje vďaka naturálnym látkam ako aloe vera, zmierňuje začervenanie a nezaťažuje zbytočne organizmus. Alergiu na zimu môžete zvládnuť aj vďaka tekutému púdru, ktorý napomáha vysušiť vyrážky. 

Autor: about.spud.com | Warm Clothes Bin Drive To Help Spread The Warmth – SPUD.ca

Tipy ako zmierniť alergiu na zimu

  • Vyhýbajte sa rýchlym prechodom z chladu do tepla a opačne. 
  • Holdujete včasnému behu? Práve vtedy vystavujete svoju pokožku najväčšiemu chladu. Ak je to možné, presuňte svoj tréning na popoludnie. 
  • Miesta, kde sa objavila alergia na zimu chráňte teplejším oblečením.
  • Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii studených jedál či nápojov. Telo môže zareagovať opuchom jazyka, či hrtana.. 

Problémy spojené s alergiou na zimu môžete zmierňovať aj postupným otužovaním pokožky. Pri pravidelnom otužovaní dokáže pokožka zvládnuť chlad lepšie. Zo začiatku striedajte teplú a studenú vodu, viac vetrajte, nevykurujte svoje obydlie na maximum…

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.