Lekár vám nepovedal, čo jesť pri cukrovke?

Lekár vám nepovedal, čo jesť pri cukrovke?

Ako sa stravovať pri cukrovke

Pri cukrovke je potrebné upraviť aj svoje stravovacie návyky, ide o akúsi diétu. Čo je cukrovka sme písali v predošlom článku Čo znamená cukrovka. Je potrebné znížiť príjem nasýtených tukov. Tie sú prevažne živočíšneho pôvodu ako slanina, masť, loj, vnútornosti a podobne. Naopak zvýšiť príjem mononasýtených kyselín ako olivový olej.

Je tiež dôležité primať veľké množstvo Omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Omega 3 nám prospieva k správnej funkcií srdcovo-cievneho systému, regeneruje endotel, čo je nutné lebo pri cukrovke sa extrémne poškodzuje, a tiež podporuje pružnosť ciev. Omega 3 sa nachádza hlavne v rybách a morských živočíchoch.

Priaznivé je aj zníženie príjmu cholesterolu na menej ako 300mg za deň. Najviac cholesterolu obsahujú potraviny ako vaječný žĺtok a vnútornosti (mozog, pečeň, obličky, pľúca)

Celozrnné_potraviny_pri_cukrovke

Sacharidy a komplexné cukry

Ak máte hyperglykémiu vo vašej strave nesmú chýbať komplexné sacharidy. Jednoducho povedané zložené cukry. Tie by mali tvoriť 55% denného energetického prímu.

Medzi komplexné sacharidy zaraďujeme celozrnné potraviny, všetky druhy zeleniny a ovsené vločky. Na sladenie je vhodná stévia. Ovocie si treba vyberať podľa glykemického indexu. Ideálne s nízkym až stredným glykemickým indexom. ( Citrón, maliny, brusnice, broskyne, grepy, jahody a podobne)

Poslednou zásadou je zvýšenie obsahu vlákniny v strave na 25 – 35g denne. Pomáha nám viazať cukor, podporuje hladký prechod stravy, čistí tráviaci systém a tým ho detoxikuje. Nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách, ovsených vločkách, orechoch a obilninách.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *