Čo musíte vedieť , ak máte kožné problémy v zime?

Čo musíte vedieť , ak máte kožné problémy v zime?

Kožné problémy v zime môžu byť intenzívnejšie. Okrem lyžovačky a sviatkov sa mnohí potýkajú s dermatologickými ťažkosťami. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorých celoročne trápia kožné problémy, čítajte ďalej. Zistíte, ako svoju pokožku chrániť.

Prečo pokožka v zimnom období trpí? 

V zimnom období sa kožné ochorenia zhoršujú, naberajú na intenzite, vyžadujú sú zložitejšiu starostlivosť. Prečo tomu tak je?

Aby bola pokožka v optimálnom stave, je dôležitý dostatok hydratácie a vyživenie prírodnými olejmi. Tie jej pomáhajú s udržiavaním hydratácie a zvyšujú jej obranyschopnosť. V zimnom období úradujú také faktory, ktoré z nej priam sajú vodu a oleje. Príčiny tkvejú nielen v nízkych zimných teplotách ale aj v nízkej úrovni vlhkosti. Do toho prichádza aj domáce vykurovanie a nedostatok slnka, ktorý dodáva telu vitamín D. Pokožka vtedy reaguje a stáva sa extrémne suchá alebo dehydrovaná. 

Autor: www.superiorglove.com | 5 Work-Related Skin Problems You Can Fix with Quality Work Gloves

Zimné počasie nielenže môže zhoršiť existujúce kožné choroby, ale tiež môže vyvolávať nové kožné problémy. Najčastejšie sa stretávame s tým, že sa objaví:

  • Dermatitída (zápal kože sprevádzaný tvorbou suchých a svrbivých miest)
  • Rosacea (vyrážky a malé červené hrbole na koži)
  • Chladová žihľavka (svrbivé hrboly, ktoré trvajú iba dočasne 1-2 hodiny po vystavení chladu)
  • Psoriáza

Ničím výnimočným nie je, ak aj zdravá pokožka podľahne zimnému počasiu. Vtedy koža svrbí, sčervená a olupuje sa. Časté sú tiež zápaly kože, pľuzgiere, hrbole alebo šupinaté škvrny. Aj taká nepekná vie byť zima. 

Autor: Nivea Winter Skin Care Guide: Goodbye Dry Skin | Dry Skin | NIVEA

Starostlivosť o pokožku a kožné problémy v zime

Liečba závisí od závažností kožných prejavov. V prvom kroku sa zamerajte na opätovnú hydratáciu pokožky a upokojenie. 

  • Siahnite na balzamy, oleje alebo krémy. Pokožku natierajte hneď po kúpeli alebo sprche. Vtedy dokážu uzamknúť vlhkosť. V obsahu hľadajte také látky ako ureu alebo kyselinu mliečnu. Okrem nich vyberajte produkty s obsahom aloe vera, nechtíka, arniky alebo harmančeka. Je to to najlepšie, čo príroda ponúka. 
  • Používajte jemné prípravky na očistenie, ktoré sú určené na ošetrenie citlivej pokožky.
  • Vyhnite sa výrobkom s obsahom alkoholov a parabénov. Pouvažujte aj nad vôňou výrobkov. Voňavé produkty pre starostlivosť o pokožku môžu obsahovať “tvrdé” chemické látky. Osoby s citlivou pokožku môžu na ne reagovať zle. Istotou máte iba v prípravkoch bez umelých vôní a farbív. 
  • Menej vykurujte. Aj keď sa javí ako skvelý nápad sústavne vykurovať a uniknúť tak zime, prehriate miestnosti nasávajú vlhkosť zo vzduchu. V noci skúste vypnúť teplo úplne.
  • Zvlhčovače vzduchu. Práve zvlhčovač môže byť ten, čo prinesie do bytu či domu späť potrebnú vlhkosť. 

 Pri ťažších prejavoch sa nechajte vyšetriť u dermatológa. Ten pravdepodobne predpíše lieky alebo maste na lokálne použitie. Najmä, keď ide o psoriázu, ekzém, seboreu alebo rosaceu.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.