Osteofyty – kostné ostrohy – kostné výrastky

Osteofyty – kostné ostrohy – kostné výrastky

Na kostre človeka sa zvyknú často nachádzať osteofyty, inak nazývané kostné výrastky či kostné ostrohy. Môžu sa objaviť všade tam, kde sa spájajú dve a viac kosti, to znamená v miestach kĺbového spojenia

Osteofyty sú zvyčajne asymptomatické, to znamená, že ich prítomnosť na kosti či chrbtici človeka sa neprejaví žiadnymi príznakmi. Často ich objavia náhodne na RTG snímku, ktorý bol vyhotovený za iným účelom. Uvádza sa, že menšia polovica, približne 40 percent pacientov, u ktorých boli zistené osteofyty, má nejaké bolestivé príznaky. 

Aké sú príčiny vzniku a rastu osteofytov? 

Najčastejšie sa osteofyty spájajú s degeneratívnym ochorením kĺbovej chrupavky, teda artrózou. Pri artróze sa z dôvodu trvalého poškodenia až zániku kĺbovej chrupavky začnú vytvárať po okrajoch kĺbu kostné výrastky. Vo všeobecnosti sa osteofyty tvoria na tele človeka v rámci samoregulujúceho a samoopravného procesu, ktorý má za úlohu nahradiť poškodené kosti alebo kĺby vytvorením nových štruktúr kostného tkaniva v oblasti poškodenia.

Príčinou vzniku osteofytov môžu byť, okrem artrózy, aj rozličné úrazy, či už sú to zranenia kĺbov alebo zlomeniny kosti

Rizikových faktorov je však viac. Okrem degenerácie kĺbovej chrupavky, sa osteofyty často objavujú aj v oblasti chrbtice a to pri degeneratívnych procesoch, ktoré zasahujú hlavne medzistavcové platničky

Iným faktorom, ktorý je možno dať do bezprostredného vzťahu so vznikom osteofytov, je narastajúci vek. Kostné výrastky sa objavujú takmer v  90 percentách populácie staršej ako 50 rokov. Vyššie spomenuté degeneratívne procesy pri artróze, či degeneratívne procesy spojené so zužovaním a vysychaním medzistavcových platničiek idú ruka v ruke s narastajúcim vekom. Príčinou osteofytov môžu však byť aj genetické predispozície, či vrodené poruchy skeletu.  

Miesta výskytu osteofytov

V odbornej literatúre sa spomína niekoľko druhov osteofytov. Takzvané marginálne osteofyty sa môžu objaviť na okrajoch akýchkoľvek kĺbov. Centrálne osteofyty sa vyskytujú hlavne na ramennom, bedrovom a kolennom kĺbe

Kostné výrastky sa objavujú aj na iných miestach. Ide napríklad o pätu, či malé kĺby na rukách, jej prstoch a palcoch.

Ako následok artrózy či ankylozujúcej spondylitídy sa kostné výrastky nezriedka vytvoria v oblasti krčnej chrbtice, drieku či krížov. Práve na týchto miestach pohybového aparátu môžu kostné výrastky spôsobiť najnepríjemnejšie a najbolestivejšie zdravotné komplikácie.

Príznaky osteofytov 

Osteofyty ako také nie sú bolestivé. Ich následky na celkový zdravotný stav závisia od miesta ich vzniku a rastu. Na miestach veľkých kĺbov, akými sú bedrá a kolená, ich prítomnosť môže spôsobiť obmedzenia rozsahu pohybu a priame trenie dvoch kostí pri pohybe, čo je zvyčajne príčinou intenzívnej bolesti a pocitu stuhnutia končatín. 

Osteofyty sa môžu objaviť aj v miestach malých kĺbov. Napríklad na zápästiach a prstoch, kde sa ich prítomnosť prejaví nielen bolesťou, ale aj viditeľnými podkožnými “hrčkami”. 

Najväčšou komplikáciou bývajú spravidla osteofyty v oblasti chrbtice. Tu môžu ako výrastky stavcov spôsobiť kompresiu, útlak koreňových nervov miechy, ba dokonca miechy samotnej. Následkom tejto kompresie býva radikulárny syndróm. Kompresia koreňových nervov alebo nervu zasiahne konkrétny dermatóm, teda určitú inervovanú oblasť, spôsobujúc nepríjemné parastézie. To znamená, pichľavou, bodavou a pálivou bolesťou, nedostatkom citlivosti a prekrvenia konkrétnej oblasti. 

K najzávažnejším dôsledkom prítomnosti osteofytov na chrbtici patria intenzívne bolesti hlavy, problémy vylučovacieho traktu ( problémy s defekáciou a močením (inkontinencia)), či dokonca poruchy pohlavných orgánov (erektilná dysfunkcia). V takýchto prípadoch sa lekári nevyhnú chirurgickému riešeniu následkov spôsobených osteofytmi.

Možnosti naturálnej pomoci

Rozsah následkov prítomnosti osteofytov na ľudskej kostre sa pohybuje od nuly (teda žiadnych komplikácii) až k závažným obmedzeniam funkcie, resp. dysfunkciám niektorých orgánov. V silách prírodnej terapie je riešiť problémy nachádzajúce sa niekde v pomyselnom strede medzi týmito dvoma krajnosťami. 

Bylinky koncentrované v mastiach dokážu pôsobiť proti bolesti, ba dokonca v prípade Kapsamax balzamu s jeho účinnou zložkou kapsaicínom sú účinky rozšírené o úľavu od parastézií. Kapsamax pomáha správne prekrvovať stŕpnuté a stuhnute končatiny, čím do nich vracia cit a odstraňuje bodavú, pichavú a pálivú bolesť.

Vhodným prípravkom, ktorého užívanie môže priniesť blahodarné terapeutické účinky je aj Calmag. Je koncentrát kalcia a magnézia doplnený o vitamín D3, ktorý je pre správne vstrebávanie vápnika nevyhnutnosťou. 

Prírodné riešenie na isté druhy následkov existencie kostných výrastkov na ľudskom skelete existuje. Dodržiavanie zásad zdravej životosprávy, vrátane správnej stravy, udržiavania primeranej hmotnosti, správneho držania tela a aktívneho pohybu, spolu so zosilňovaním svalstva a kostí, je vhodným spôsobom prevencie vzniku osteofytov.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.