Čaj nie je len na zahriatie, dokáže viac ako káva

Čaj nie je len na zahriatie, dokáže viac ako káva

Čaj a Kofeín – olej do našich motorov, keď ráno vŕzgame. 🙂

Je známe, že vyššie percento populácie si vyberá na ranné nakopnutie práve kávu, ktorá obsahuje o polovicu viac stimulačného kofeínu ako čaj. To však neznamená, že káva má viac výhod.

Je pravda, že pravidelné pitie kávy a čaju prináša nášmu organizmu určité zdravotné benefity práve vďaka kofeínu, ale aj iným látkam, ako sú polyfenoly resp. anitoxidanty, ktoré podporujú zdraviu prospešné vlastnosti.

blog-hillvital-liecive-byliny-a-kava

Kofeín

Funguje ako silný stimulant pre náš centrálny nervový systém, čo je dôvod, prečo sa považuje za látku zvyšujúcu výkonnosť v športe, v práci či zlepšujúcu náladu i sústredenosť.

Teín

Kofeín, ktorý sa nachádza v čaji sa nazýva Teín. Obsahujú ho čierne, zelené, biele čaje a niektoré bylinkové ako napríklad kamilkový.

Antioxidanty v týchto nápojoch chránia naše bunky pred účinkami voľných radikálov.

Voľné radikály nás vystavujú určitým toxínom. Tým, že sa v našom tele vyskytujú ako voľné, s nespáreným elektrónom, môžu napadnúť akúkoľvek molekulu v našom organizme a spôsobiť tak jej oxidačné poškodenie. Aj keď nie je vždy možné vyhnúť sa voľným radikálom, konzumácia potravín a nápojov s vysokým obsahom antioxidantov môže zabrániť rozvoju určitých chronických ochorení.

Taktiež znižujú riziko cukrovky, chránia srdce, pečeň a pomáhajú bojovať proti rakovinovým bunkám.

Aj napriek tomu, že čaj obsahuje o niečo menej kofeínu ako káva, má viac vlastností, ktoré podporujú naše zdravie a správne fungovanie organizmu.

Tie vlastnosti sú:

,,Čaj je jeden z mála potravín, ktorý je prospešný prakticky pre všetkých.“

Posilňuje imunitu

Obsahuje okrem kofeínu aj množstvo antioxidantov a asi 130 druhov rôznych chemických látok, ktoré posilňujú imunitný systém.

Polyfenoly v čaji, najmä katechíny sú molekuly, ktoré majú protizápalové vlastnosti a sú silnejšie antioxidanty ako tie, ktoré obsahuje káva.

Po kuracej polievke je čaj druhou najviac konzumovanou látkou, po ktorej siahneme, keď sa cítime chorí.

Bojuje proti stresu a podporuje pokojný spánok

Šálka čaju síce obsahuje menej kofeínu ako káva, ale je ho dostatok na to, aby zlepšil výkonnosť mozgu, zvýšil efektivitu práce a zároveň vás prinútil zrelaxovať a upokojiť sa počas náročného dňa.

Na rozdiel od kávy, vďaka širokej škále čajov, si môžete vybrať aj taký, ktorý vám zaručí pokojný spánok a dostatočne zregeneruje vaše telo.

 Zlepšuje trávenie

Po prejedení alebo ťažkostiach s trávením existuje niekoľko čajov, ktoré upokoja váš žalúdok.

Podporuje ústnu hygienu

Čajové pigmenty podporujú lepšiu priľnavosť ústnej vody, ktorá obsahuje antiseptický chlórhexidín. Na rozdiel od kávy, ktorá  belosť zubov veľmi nepodporuje.

Neobsahuje kalórie

Čaj môžete bez obáv zaradiť do vášho jedálnička, ak ste sa rozhodli pre zdravú stravu. Neobsahuje kalórie, dokonca niektoré čaje podporujú chudnutie a prečisťujú telo od toxických látok.

Široký výber

Jeho kúzlo spočíva práve v tom, že nepohladí len vaše chuťové poháriky, ale aj vašu dušu i telo. Podľa toho, ako sa cítite, si môžete vybrať druh čaju, ktorý práve potrebujete. Či už chcete zrelaxovať, rýchlejšie zaspať, schudnúť alebo riešiť nejaký zdravotný problém, máte možnosť vybrať si zo širokej škály tohto nápoja.

A KTORÉ ČAJE SÚ  PRE NAŠE TELO NAJZDRAVŠIE?

Najzdravšie sú biele čaje a bylinné. Biele sa vyrábajú z mladých listov čajovníka, ktoré obsahujú najviac vitamínov, minerálov a antioxidantov potrebných pre naše telo.

Na každý zdravotný problém existuje bylinný čaj, ktorý uľaví a podporí liečbu. V našom obchode vám ponúkame niekoľko kvalitných čajových alternatív, na báze bylín, ktoré by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vášho života.

blog-hillvital-bylinne-caje-hillvital

Čaje:

Posilnenie imunity

Zníženie vysokého tlaku

Podpora chudnutia

Úľava od kŕčových žíl

Podpora pohybového aparátu

Odvodnenie a očista obličiek

Úľava od psoriázy a ekzému

Antistresový

Terapia hemoroidov

Zmiernenie opuchov a zápalov