Zimné zdravotné problémy a ako sa im vyhnúť

Zimné zdravotné problémy a ako sa im vyhnúť

S postupným poklesom denných aj nočných teplôt sa mení aj naša fyziopsychická výkonnosť a senzitivita. Tieto zmeny majú za príčinu zimné zdravotné problémy. Mnohé na človeku nezávislé prírodné javy a zákonitosti, počnúc spomínaným ochladením, skrátením dňa až po úbytok slnečného žiarenia, ho vystavujú nevyhnutnosti vedome či nevedome zmeniť rytmus každodennosti.

V dnešnom svete, kde prechod z letného obdobia do jesenného a následne zimného nie je taký dramatický ako v minulosti, človek pracujúci v priemysle či službách často nepociťuje zmeny v počasí tak intenzívne. Avšak, napriek tomu môžu niektorí jednotlivci zažívať zimné zdravotné problémy. Kým lovci, zberači a poľnohospodári čelia vrtochom počasia častejšie, preorientovanie sa na priemyselnú výrobu a moderné služby veľmi zmiernilo tieto výzvy pre mnohých ľudí.

No i tak sme na prírodných zákonitostiach, napriek všetkému pokroku, stále závislí. Viac ako zrejmé je to v oblasti zdravia a zdravotnej starostlivosti. Lekári veľmi dobre poznajú sezónne ťažkosti, chrípkové epidémie na prelome jesene a zimy a zároveň iné riziká, ktorým je telo v zimnom období vystavené. Tu si predstavíme niekoľko zdravotných ťažkostí, ktoré viac ako inokedy, číhajú na človeka práve v zime.

Autor: Keck Medicine of USC | How To Prevent Arthritis Pain, When It’s Cold | Keck Medicine of USC

Zimné zdravotné problémy: Artritída, artróza

Mnohí z tých, ktorým bola diagnostikovaná nejaká forma artritídy či artróza, sa sťažujú na to, že bolestí kĺbov sa v zimnom období podstatne zhoršujú. Hovoria o intenzívnejšej bolesti a pocitoch stuhnutých kĺbov. Vedcom dodnes nie je jasné, aký vzťah je medzi chladným počasím a bolesťou kĺbov. Avšak hlasy toľkých pacientov nemožno umlčať a budúce generácie vedcov určite obrátia svoju pozornosť na riešenie tejto záhady.

Zatiaľ má človek trpiaci bolesťami na výber niekoľko možností ako ju zmierniť. Niektorí môžu ísť najpopulárnejšou, aj keď pravdepodobne, nie najzdravšou cestou užívania syntetických liekov. Iní, ktorým je bližšia alternatívna cesta k riešeniu zdravotných ťažkostí, môžu vyberať z celého radu čisto prírodných produktov, mastí, krémov, balzamov, výživových doplnkov atď. Napríklad od nás, od HillVital!!

Astma

Pokles teplôt môže znamenať riziko pre pacientov trpiacich astmou. Zvyčajne sa hovorí o tzv. zimnej astme. Chladné zimné počasie vonku môže zapríčiniť astmatické podráždenie, no nebezpečenstvo hrozí aj doma. Práve tu sa častokrát nachádzajú alergény, akými sú prach, plesne či srsť, chumáče chlpov domácich miláčikov.

Aby ste minimalizovali riziko astmatického záchvatu, odporúčame sa vyvarovať vyššie uvedeným stimulom a alergénom. Navrhujeme vyhýbať sa chladu, skontrolovať a upratať bydlisko tak, aby sa tam nenachádzali prach, plesne alebo napr. roztoče v oblečení či posteľnej bielizni. Týmito jednoduchými krokmi môžete zabrániť pomerne vážnym zdravotným ťažkostiam.

Autor: www.todayifoundout.com | Why Does Hypothermia Help People Survive in Some Situations?

Zimné zdravotné problémy: Hypothermia (podchladenie)

Hypotermia je jedným z vážnych zimných zdravotných problémov, ktorým mnohí čelia v chladných mesiacoch. Dlhodobé vystavenie chladu a mrazu či niekoľkominútové ponorenie do ľadovej vody môže mať fatálne následky. Pokles teploty pod určitú hranicu vedie ku zmenám fungovania metabolizmu a organizmu ako celku. Teoreticky je možné odstupňovať zmeny, ktoré nastávajú, keď telesná teplota klesne pod určitú hranicu stupňov Celzia (od straty vedomia, omrzlín, bradykardie, až k smrti).

Starší ľudia a deti sú citlivejší na kolísanie telesnej teploty. Preto je dôležité zabezpečiť, aby mali vhodné oblečenie a obmedziť čas, ktorý trávia vonku. Ich oblečenie by malo byť vždy teplé a suché.

Infarkt

Patri medzi veľmi nebezpečné zimné zdravotné problémy. V zimnom období stúpa počet infarktov. Príčinou toho je fakt, že už len malý pokles teploty ovzdušia spôsobuje zúženie ciev. Ako postupne starneme, stáva sa čoraz komplikovanejším udržať si stalú telesnú teplotu, nie je jednoduché korigovať zmeny telesnej teploty.

Udržiavanie stálej telesnej teploty je kľúčové pre minimalizáciu rizika srdcovo-cievneho kolapsu. Doporučuje sa skrátiť čas telesných aktivít na vonkajšom prostredí a v prípade nevyhnutnej práce v chladnom prostredí robiť pravidelné prestávky. Základom je mať v šatníku teplé oblečenie a chrániť sa pred chladom nosením čiapky, šálu, rukavíc a iných vhodných odevov.

Autor: www.bustle.com | A Common Cold Cure In Mice Is A Turning Point In Cold Research

Zimné zdravotné problémy: Nachladnutie a chrípka

Tieto ťažkostí najčastejšie práve v zime zapĺňajú čakárne všeobecných lekárov. Vírus spôsobujúci toto ochorenie „obľubuje“ chladné počasie, keďže mu poskytuje ideálne podmienky pre rýchlu replikáciu a útok na dýchacie cesty. K jeho prenosu však napomáha aj fakt, že v chladnom počasí trávime viac času v interiéri, kde sa s ľahkosťou prenáša z človeka na človeka.

Aby sme predišli týmto zdravotným problémom, odporúča sa dodržiavať niekoľko základných opatrení. Najdôležitejšie je dbať na prísne hygienické postupy, vrátane častého a dôkladného umývania rúk. Týmto spôsobom eliminujeme jedno z najväčších rizík. Rovnako sa odporúča očkovanie a celková podpora imunitného systému prostredníctvom doplnenia zvýšeného objemu vitamínov a minerálov do jedálnička.

Omrzliny

V prípade dlhodobého vystavenia chladu a mrazu môžu omrzliny spôsobiť bolestivé a nepríjemné poškodenie končatín. Ide zväčša o poranenie povrchových tkanív, resp. kože. Tejto hrozbe je však pomerne jednoduché predchádzať, postačí teplé oblečenie, hrubé ponožky, rukavice, šál, čiapka… Keď trávite dlhší čas vonku v chladnom a mrazivom počasí, odporúčame si pravidelne kontrolovať cirkuláciu krvi v končatinách, aktívne pohybovať rukami a nôhami, prešľapovať na mieste a potľapkávať sa rukami. V treskúcej zime takéto správanie nebude vyzerať bláznivo, naopak, veľmi racionálne.

Autor: MedStar Washington Hospital Center Blog Center View | MedStar Washington Hospital Center Blog Center View

Úrazy – podliatiny, vyvrtnutia, zlomeniny

Zimné obdobie patrí k sezónam, kedy je riziko úrazu a jeho pravdepodobnosť vyššia. Športové činnosti, ako sú lyžovanie, snowboarding, korčuľovanie, môžu vyzerať jednoducho, ak sa dívame na niekoho v týchto športoch zdatného. No pre začiatočníka, ktorý nie je pod dostatočným dohľadom, môžu viesť ku zraneniam.

No nielen šport je hrozbou, aj jednoduchá prechádzka či pobehnutie na autobus môže skončiť nešťastne. Na klzkom, zľadovatenom povrchu si pohyb vyžaduje pozornosť a opatrnosť, ktorú mu zvyčajne nemusíme toľko venovať. Riešenie tejto hrozby je jednoduché. Zvoľte si vhodnú obuv a buďte opatrní!

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.