Boj s plesňami nechtov a kože je behom na dlhé trate

Boj s plesňami nechtov a kože je behom na dlhé trate

Pleseň, alebo mykóza nechtov a kože je v populácii veľmi rozšírená. Mykóza sa prejavuje svrbením pokožky a deformáciami vo forme trhlín, pľuzgierov, šupín. Obrovským rizikom pri mykóze je oslabenie pokožky a jej obrannej funkcie. Ak sa ku kožnej plesni pridá ešte bakteriálna infekcia, vzniká nebezpečný tandem chorôb, ktoré sa navzájom podporujú. K svrbeniu a deformitám pokožky sa pridá nepríjemný zápach.

Neliečená mykóza môže pokožku natoľko poškodiť, že sa v nej vyskytujú trhliny, ktoré bolia a narušujú pokožku pri každom pohybe.

Pleseň neobchádza nechty, ani pokožku

Mykózy a plesne sú infekčné ochorenie. Spôsobujú ich predovšetkým dermatofyty a kandidózy. Tie sa rýchlo množia v teple a vlhkom prostredí, preto ním často trpia ľudia, ktorí využívajú spoločné hygienické zariadenia ako sprchy, bazény, kúpele a sauny.

Najnepríjemnejšia je práve pleseň vyskytujúca sa v záhyboch kože, kde je koža najviac namáhaná a na kožné plesne najnáchylnejšia.

Mykóza neobchádza ani nechty. Plesne na nechtoch nôh sa vyskytujú častejšie, ako na rukách. Spôsobuje zhrubnutie nechtov, zmenu farby, šupinatenie. Pridružiť sa môže výrazný zápach a pri neliečení až poškodenie nechtového lôžka.

Prevencia mykóz spočíva najmä v týchto bodoch:

  • Do bazéna, či spoločných spŕch si vždy noste vlastnú obuv.
  • Dbajte na dennú hygienu nôh.
  • Používajte denne čisté, ideálne bavlnené ponožky.
  • V rámci rodiny majte vyhradený svoj vlastný uterák.
  • Noste vždy čistú a suchú obuv, pravidelne ju dezinfikujte špeciálnym prostriedkom.

Čo robiť, keď už mykózu mám?

Základ pri liečení mykózy je ochorenie nepodcenovať. V začiatočných fázach ochorenia je vhodné navštíviť kožného lekára, aby vám určil presnú špecifikáciu ochorenia. Mykóz a plesní je totiž pestrá škála. Ako podporu liečby môžete vyskúšať kvalitné produkty z prírodnej lekárne.

Tu je niekoľko typov od nás, na účinné prírodné produkty priamo z lona prírody.

Hubový balzam

14 liečivých rastlín bez pridania syntetických látok má prírodné antiseptické, antimikrobiálne a antiplesňové zložky. Balzam zaberá na zmiernenie svrbenia a zápachu. Preniká i do nechtov a je tak vhodný i na ich liečbu.

Nimbový olej

Jeden z najvzácnejších olejov používaný v ajurvédskej liečbe. Pochádza zo stromu Nimba, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami. A tie sú skutočne široké. Používa sa na liečbu mykóz pokožky a nechtov, čistenie pleti, liečebný prostriedok na kožné ochorenia ako psoriáza a ekzémy. Dá sa používať ako prírodný repelent a pomáha ako liečivé tonikum na vlasy

Mydlo s nechtíkom

Generáciami overení nechtík, podporuje liečbu kožných rán a zmierňuje svrbenie. Mydlo sa výrába z prírodných bylín a je bez konzervantov, farbív a vôní. Pre podporu liečivých účinkov je v mydle výťažok z kozieho mlieka, ktoré zabezpečí hydratáciu a zvláčnenie pokožky.

Konopná masť

Ide o osvedčený prírodný prostriedok. Na podporu účinku sa pridávajú prírodné oleje a extrakty z bylín. Konopná masť tak má široké použitie nielen na kožné plesne a mykózu nechtov. Masť navyše obsahuje i vzácny včelí propolis.

Niektoré druhy mykóz sa liečia dlhšiu dobu, nevzdávajte sa a vytrvajte.