Vyvarujte sa slnku ak beriete tieto lieky!

Vyvarujte sa slnku ak beriete tieto lieky!

Nebezpečnou kombináciou môže byť užívanie niektorých liekov a slnečné žiarenie!

Niektoré druhy liekov reagujú s ultrafialovým svetlom agresívne a výsledkom je alergická reakcia. Zvýšená citlivosť na slnko alebo fotosenzitivita nastáva vtedy, ak je účinná látka liekov vystavená UV žiareniu. Toto žiarenie látku aktivuje a spustí zmeny v kožných bunkách, kedy telo začne produkovať protilátky, čo poškodzuje kožné bunky a tým spôsobom vzniká kožná reakcia.

Typické reakcie sú začervenanie, popáleniny, no môže to byť aj opuch. Niektoré prípady uvádzajú aj pigmentáciu, vznik vrások, nepravidelností pokožky, alebo tvorbu zhubných, či nezhubných nádorov.

Ako sa teda pred týmito reakciami chrániť?

Pri užívaní mastí, gélov, tabliet, sirupov, injekcií alebo iných typov liečiv by sme sa mali vyvarovať pohybu na priamom slnku a soláriu. No aj po ukončení liečby by sme sa nemali aspoň 14 dní vystavovať priamemu slnečnému žiareniu.

Ak predsa len musíme ísť na slnko je potrebné sa držať týchto rád: 

  • Aj keď to v lete môže byť nepríjemné, oblečením si zahalíme čo najviac pokožky.
  • Používame opaľovacie krémy s vysokým UV faktorom. 
  • V prípade ak používame gély proti bolesti napríklad kĺbov je potrebné počkať až kým sa gél úplne nevstrebe do pokožky, a potom naň nanesieme opaľovací krém s vysokým UV faktorom, ideálne SPF 50+. Vďaka tomu ochránime našu pokožku.
  • Je potrebné taktiež dodržať pravidelnosť nanášania ochranného prípravku. Ak vychádzame z vody mali by sme sa opäť opatrne natrieť opaľovacím krémom. V iných prípadoch odporúčame ošetrované miesta chrániť oblečením najideálnejšie bavlneným, ako prevenciu vzniku reakcie pokožky.
  • V prípade ak používame krém na svaly alebo kĺby mali by sme si krém vyberať starostlivo, ak sme vystavený slnečného žiareniu. V tomto prípade by krém nemal obsahovať účinnú látku diklofenak alebo ketoprofén.
  • No najlepšou ochranou je zdržiavať sa o najviac času v tieni a dodržiavať pitný režim, hlavne veľa čistej vody. Sladené nápoje môžu naopak alergií a reakcií dopomôcť.

Najrizikovejšie tipy liekov 

Prípravky proti akné

Prípravky na akné sú silne fototoxické. Obsahujú hlavne retinoidy. Tento efekt sa prejavuje ako spálenie pokožky. Obzvlášť pozorný by sme mali byť pri prípravkoch na predpis, keďže tieto môžu obsahovať väčšie množstvo spomínanej látky.

Antibiotiká

Antibiotiká spôsobujú iný typ reakcie a to fotosenzitivitu. Dávať pozor by sme si hlavne mali, ak užívame niektorý z týchto prípravkov: tetracyklín, ofloxacín, doxycyklín, ciprofloxacín, levofloxacín, sulfonamidy, trimethoprim alebo griseofulvín.

Pozorne by sme si mali prečítať príbalový leták. Pri užívaní antibiotík v spojitosti s pohybom na slnečnom žiarení, alebo ak sa chystáte na dovolenku je potrebné sa poradiť s vašim lekárom.

Antidepresíva

V horúčavách môžu alergické reakcie vyvolať aj trivyklické antidepresíva, ktoré svojim účinkom utlmujú aj časť mozgu zodpovednú za riadenie termoregulácie a tiež spracovanie tepelných výkyvov.

Pri užívaní týchto liekov a pohybe na slnku sa môže dostaviť bolesť hlavy, vracanie, závrate alebo slabosť. Vtedy je potrebné sa urýchlene ukryť do tieňa a piť vodu, prípadne športový nápoj s obsahom iontov.

Lieky proti alergií

Nebezpečnou reakciou pri histaminikách spôsobuje látka difenhydramín. Tá spôsobuje neschopnosť potiť sa, čo vedie k prehriatiu organizmu a následnému úpalu.

Vitamíny a bylinky

Medzi rizikové bylinky patrí ľubovník bodkovaný. Nemali by sme pred pobytom na slnku piť ani čaj z tejto bylinky. Môže totiž vyvolať fotosensitivitu a iné nežiaduce zdravotné reakcie.

Nepríjemné kožné reakcie na slnku spôsobuje aj vitamín B3 (niacín).

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *