Prvá pomoc pri migréne

Prvá pomoc pri migréne

Migréna sa líši od bežnej bolesti hlavy. Ide o chronické nervové ochorenie, ktorej charakteristické príznaky je pulzujúca bolesť hlavy, väčšinou na jednej strane. Bolesť hlavy trvá od 4 až po 72 hodín. Často je sprevádzaná aj silným pocitom na zvracanie a niekedy aj samotným vracaním.

Bolesti môžu byť sprevádzané aj zvýšenou citlivosťou na vonkajšie podnety a to svetlo alebo hluk. Ďalšie nepríjemné príznaky migrény môžu byť úzkosť, bledosť pokožky, potenie.

Ľudia trpiaci migrénami sú v období medzi záchvatmi úplne v poriadku a nevykazujú žiadne ochorenia.

Migrénu môžeme rozdeliť na niekoľko druhov a to migréna bez aury, s aurou, chronická migréna, status migrenózus, perzistujúca aura bez migrenózneho infarktu a migrenózny infarkt.

Za hlavnú príčinu vzniku migrén je považovaná porucha rovnováhy hormónu serotonínu a jeho účinky na krvné cesty, ktorý zvyšuje priepustnosť steny ciev pre niektoré látky. V tomto prípade dochádza k úniku látok z krvnej cievy do tkaniva, kde dráždia receptory bolesti.

Serotonín spôsobuje, že niektoré látky v mozgu spôsobujú zúženie ciev a mimo mozgu zase rozšírenie ciev, čo môže zodpovedať v žalúdočnom trakte zvracanie a nevoľnosť.

Ďalšie príčiny, ktoré môžu vyvolávať migrénu:

  • vrodená predispozícia,
  • citové problémy, v rodine, v práci, úzkosť,
  • stres,
  • menštruácia,
  • nedostatok spánku,
  • zníženie glukózy v krvi, hormonálne zmeny,
  • niektoré typy jedál (čokoláda, syr, orechy, káva, alkohol),
  • počasie, silné osvetlenie, parfumy, zmena tlaku.

Migréna väčšinou prebieha vo fázach, ktoré si teraz rozoberieme:

  1. fáza(počiatočná) – charakteristická je pre ňu únava, zmena citlivosti a podráždenie
  2. fáza(aura) – táto fáza predchádza samotnej bolesti hlavy, prejavuje sa poruchou zraku (kľukaté vlnovky, rotujúce a meniace sa predmety, iskričky v zornom poly alebo farebné kotúče). Pri vzácnejšom type migrény sa môže objaviť aj porucha hybnosti, reči, chuti a závratmi, avšak u veľa ľudí trpiacimi migrénou táto fáza chýba.
  3. fáza(bolesť hlavy) – prejavuje sa pulzujúca a intenzívna bolesť hlavy spojená so zvýšenou citlivosťou na zvuk, pach a svetlo.
  4. fáza(záverečná) – príznaky migrény sa strácajú pacient sa začína zotavovať. Pacient býva ospalí, cíti svalovú bolesť, obmedzená chuť do jedla, no niektorí ľudia môžu mať aj euforické pocity.

 

Migrénou môžu trpieť aj deti, ktoré majú genetickú predispozíciu od svojich rodičov. V prípade, ak obaja rodičia dieťaťa trpia migrénami, je pravdepodobnosť približne 70%, že aj dieťa bude postihnuté týmto ochorením. Ak ide len o jedného z rodičov je pravdepodobnosť približne 50%.

Liečba migrény je beh na dlhšie trate. Niekedy je postačujúce zmeniť životný štýl, liečenie depresivných stavov, psychoterapia, fyzioterapia alebo homeopatia.

Prvá pomoc pri migréne:

  • znížite množstvo kofeínu,
  • prikladajte si studené obklady na hlavu,
  • vyhľadajte tmavé miesto a pokúste sa zaspať,
  • relaxujte, napríklad vírivé alebo iné kúpele,
  • pravidelná fyzická aktivita Vám môže pomôcť zamedziť frekvenciu záchvatov,
  • obmedzte príliš dlhý spánok
  • využite liečivé bylinky.

 

Okrem toho, môžete vyskúšať tieto tipy:

Vysúvajte bradu

Výborný a nezvyčajný cvik je vysúvanie brady dopredu. Bradu pri vysúvaní dopredu nedvíhame hore, ostáva v jednej priamke.

 

Precvičovanie krčných svalov

Najlepší liek proti bolesti hlavy takmer všetkých tipov je cvičenie, ktoré zabraňuje skráteniu krčných svalov a pomáha aj pri migréne. Ide o predklon, úklon, gúľanie, otáčanie hlavou a taktiež aj pretiahnutie. No vynechať by sme mali záklon.

 

Recept od našich starých mám

Pri bolestiach hlavy z migrény je výborný extrakt z duly. Hrubé šupiny duly dáme do menšej nádoby a zalejeme 8% liehovým octom a necháme stáť 4 týždne. Následne zmes zlejeme a potierame si čelo a krk.

balzam-proti-bolesti-hlavy

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *