Po pomoc nemusíte chodiť ďaleko – bylinky proti zápalu kĺbov

Po pomoc nemusíte chodiť ďaleko – bylinky proti zápalu kĺbov

Ľudia už dlhé stáročia vedia, že v bohatej rastlinnej ríši možno nájsť bylinky – prírodné liečivá, ktoré liečia rôzne druhy zápalu. Mnohé z najnepríjemnejších poranení, poškodení či chorôb pohybového aparátu sprevádza zápal. Čo je dôležité, je fakt, že je možné tĺmiť jeho príznaky pomocou byliniek, resp. bylinných preparátov.  Zápal kĺbov je jedným z hlavných príznakov mnohých reumatických ochorení pohybového aparátu, ako sú napríklad, reumatoidná artritída, artróza, dna a podobne.

Čo je to zápal?

Zápal sám osebe môže mať rozličné podoby. V prvom rade ho však musíme chápať ako obranný mechanizmus, ktorým organizmus reaguje buď na infekciu alebo iné formy poranení či poškodenia tkaniva. Aby sme zápalu kĺbov dobre porozumeli, predstavme si jeho päť základných príznakov:

  • Rubor – začervenanie, to je dôsledkom nadmerného prietoku krvi v cievnej sieti obklopujúcej a patriacej k zapálenému ložisku.
  • Tumor – opuch, inými slovami, zväčšenie objemu tkanív. Ten je spôsobený zvýšeným objemom krvi v ložisku a následným výstupom tekutiny a krvných buniek z krvi do tkanív.
  • Caloroteplenie, ten je rovnako daný zvýšeným prietokom krvi v ložisku
  • Dolor – bolesť, tá je spôsobená zmenami v zápalovom ložisku. Ide o zmeny biochemické, fyzikálno-chemické, mechanické. Dochádza k hromadeniu kyslých splodín, k mechanickému tlaku na tkanivá pôsobiace na nervové zakončenia v ložisku.
  • Functio laesa – porucha funkcie, je spôsobená poškodením tkaniva, reflexným útlmom aktivity postihnutého tkaniva.

Autor: Inflammation: causes, diet & prevention – Saga | Saga

Zápal kĺbov môže byť akútny alebo chronický. Základným rozdielom je dĺžka jeho trvania. V prvom prípade ide o pár dní, nanajvýš týždňov, v druhom, môže zápal pretrvávať dlhé mesiace ba až roky. Zatiaľčo akútny zápal kĺbov je klasickým príkladom obranného mechanizmu, v prípade chronického zápalu môže v jeho dôsledku dôjsť k závažným zdravotným komplikáciam. Mechanizmy, zvyčajne fungujúce ako obranné, začnú napádať aj zdravé štruktúry a tkanivá, čím dochádza k rôznym patologickým javom v organizme.

“Z vlastnej kuchyne”

Pravdou je, že v posledných desaťročiach záujem o fytoterapiu – bylinkárstvo vzrástol. Mnohí hľadajú spôsoby, ako pomôcť vlastnému zdraviu alebo aj zvýšiť fyzickú výkonnosť za použitia “prirodzených”, prírodných prostriedkov. Tento záujem mal za následok výrazné rozšírenie ponuky rozličných preparátov. Nie vždy je ich kvalita práve taká, akú sľubujú. Preto odporúčame kriticky pristupovať ku všetkým produktom, akokoľvek je ich reklama a mediálna prezentácia neodbytná. Tu sa pozrieme priamo na pôvodné rastlinné plody. Pozrieme sa na jednotlivé protizápalové bylinky a rastliny. Budú tu tie, ktoré môžeme nájsť “vo vlastnej kuchyni”, teda také, ktoré sú nám zvyčajne ľahko dostupné.

Klinčeky

Bežne používaným prírodným prídavkom do jedál alebo nápojov je v našich geografických šírkach klinček. Tento dar prírody má svoj pôvod v juhovýchodnej Ázií, jeho priaznivé účinky boli známe v Číne a Indii už pred viac ako dvoma tisícročiami. Aj u nás zľudovelo poznanie, že klinček pôsobí priaznivo pri zápaloch ďasien a bolestiach zubov. Napriek tejto ľudovej múdrosti by sme mali svoju pozornosť zamerať na jeho protizápalové účinky pri bolestiach a zápaloch kĺbov.

Nedávne štúdie ukazujú, že zaradenie klinčekov ako korenia do jedálnička, môže pomôcť podstatne zredukovať artritídu a artritický zápal kĺbov. Klinčeky je možné dostať ako korenie, no používa sa aj ako prídavok do mastí či éterických olejov. Klinčeky sú zastúpené aj vo vybraných produktoch HillVital.

Kôra vŕby bielej

Vŕba biela síce má svoj pôvod v oblastiach nachádzajúcich sa južnejšie, konkrétne v oblasti východného Stredomoria a Blízkeho východu, v súčasnosti ju však možno nájsť aj v našich zemepisných šírkach. Staroveké zdroje hovoria, že už v časoch Hippokratových sa odporúčalo prežúvať kôru vŕby bielej k zmierneniu zápalových stavov. Kôra vŕby bielej obsahuje salicín, čo je látka veľmi podobná Aspirínu. Bolo vedecky dokázané, že táto látka pôsobí proti bolestiam súvisiacim s osteoartrózou. Salicín ako aktívnu zložku získanú z kôry vŕby bielej obsahuje Salikort balzam.

Kurkuma

Kurkuma, známa už celé tisícročia vo východnej a juhovýchodnej Ázií pre svoje blahodarné účinky, je hviezdou zdravej výživy posledných desaťročí na Západe. Postupne sa dostala aj do našich koreničiek v podobe kari (curry). Indická a iné tradičné kuchyne juhovýchodnej Ázie používajú kurkumu ako jednu zo základných korenín. Ukazuje sa, že obohatenie jedla o istú vhodnú dávku kurkumy prináša veľa pozitívnych benefitov, najmä na zápal kĺbov.

Pôsobiaca látka kurkumín má priaznivé účinky pri redukcii zápalu, bolesti a opuchu kĺbov. Na tomto závere sa zhodli juhokorejskí a americkí vedci v spoločnej štúdií z roku 2016. Kurkumu, okrem zmieneného, je možné preto nájsť v rozličných mastiach proti bolestiam a zápalom kĺbov a pohybového aparátu. Od HillVital je tu hneď niekoľko balzamov, ktoré túto účinnú látku obsahujú.

Lucerna

Táto rastlina je len sotva prítomná v našich kuchyniach. No bola odpradávna až donedávna na našich poliach pestovaná ako krmivo pre dobytok. Akosi sa pozabudlo na prospech, ktorý užívanie tejto strukoviny môže priniesť. Lucerna je strukovina, ktorá bola známa svojimi blahodárnymi liečivými účinkami pri problémoch z artritídou, bolesťami kĺbov a bolesťami chrbta už od najstarších čias. Je veľmi bohatá na rozličné vitamíny, minerály a výživné látky, ktoré ju robia veľmi hodnotnou. Ako jedna zo základných látok je prítomná v instantnej forme nápoja Klorofitt.

Rozmarín

Rozmarín je obľúbeným korením na mäso a ryby, obzvlášť v oblasti Stredozemného mora, kde je jeho výskyt najčastejší a kde je jeho pôvodné prirodzené prostredie. Zložka nazývaná kyselina rozmarínová pôsobí protizápalovo. Štúdie ukazujú, že práve táto látka redukuje v tele zápal. V balzamoch, ako sú Master alebo Maximum, sú extrakty rozmarínu bohato zastúpené.

Škorica

No povedali by ste to?! Áno, áno, aj škorica patrí k tomu najlepšiemu a čo je navyše určite možné nájsť takmer v každej kuchyni. Jej využitie ako príchute či koreniny do jedál je záležitosťou individuálnych chutí. No každopádne sa veľmi odporúča jej zaradenie do jedálnička v prípade artritídy. Pri tomto ochorení sú aktívne látky prítomné v škorici veľmi úspešné pri redukcii jej prejavov a zápalov kĺbov.

Zázvor

Iným zázračným prírodným plodom so značnými protizápalovými účinkami je zázvor. Ten obsahuje vysoké množstvo protizápalových látok a antioxidantov. Jeho užívanie je vhodné v prípade zápalu či podráždenia žalúdka, ale hlavne, v prípade rôznych typov artritíd. Rôzne štúdie uvádzajú rôzne čísla, vo všeobecnosti však platí názor, že zaradenie zázvoru do každodennej výživy môže podstatne zmierniť ľuďom trpiacim osteoartrózou, reumatoidnou artritídou ich bolesti a zápaly kĺbov.

Ešte niečo

Vyššie spomínané rastlinky je možné si zadovážiť v rôznych formách. O ich účinkoch, ako ukazujú posledné štúdie a dlhoročné skúsenosti mnohých, nemôže byť ani pochýb. Je len na vás, v akej podobe ich zaradíte do svojho jedálnička, resp. výživy, čím podporíte vlastné zdravie, rovnako ako aj zdravie svojich blízkych. Budete ich používať v miernom množstve ako koreniny na dochutenie a obohatenie jedál? Alebo si ich vychutnáte aj ako ingredienciu nápojov či čaj? Ich účinnosť sa nekončí len ich vnútorným užívaním. Ako sme mohli vidieť, sú súčasťou hojivých a protizápalových mastí a balzamov. Veríme, že si vyberiete správne.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.