Bercove vredy – čo je to a ako ich liečiť?

Bercove vredy – čo je to a ako ich liečiť?

Bercove vredy, na prvý pohľad možno neznáme spojenie. Ide však o chronické a dlhodobé ochorenie kože a žíl. Bercove vredy, inak známe aj ako vredy predkolenia, sa vyskytujú hlavne v oblasti nôh a trpí ním asi 5% populácie. Tieto vredy sú veľmi nepríjemne, bolia a spôsobujú bolesť aj pri chôdzi. Ako to liečiť a aké sú príznaky.

Bercove vredy – príčiny a príznaky

Môžu mať rôzne príčiny vzniku. Odborníci sa však nezhodujú v presnej primárnej príčine, čo Bercove vredy spôsobuje. Vredy predkolenia môžu vzniknúť vtedy, ak sa v tele objavia

  • Žilové poruchy
  • Poruchy látkovej výmeny (5 až 10% výskytu v súvislosti s cukrovkou)
  • Krvné poruchy
  • Poruchy nervového systému (skleróza multiplex)
  • Poruchy lymfatického systému
  • Kožné nádory
  • Autoimunitné ochorenia

Bercov vred sa prejavuje ako

  • strata kožného tkaniva, môže sa tiež zhoršiť kvalita kože
  • koža sa môže stenčovať a mokvať
  • môžu vznikať otvorené rany

Bercove vredy teda najčastejšie vznikajú pri problémoch so žilami v dolných končatinách. Veľmi často s nimi musia bojovať aj ľudia s cukrovkou, u nich je percento výskytu Bercových vredov vyššie.

Autor: Bercový (holenný) vred – popis diagnózy | www.biomag-magnetoterapia.sk

Ako liečiť Bercove vredy?

Liečba tohto boľavého ochorenia je zdĺhavá.  Spočíva hlavne v čistení a dezinfikovaní postihnutej oblasti. Vhodné na Bercove vredy sú bylinkové obklady, napr z repíka, šalvie či kombinácie viacerých bylín na žily akými sú  ako listy malín, či sirôtka. Tie pomáhajú regenerovať okolie rany a odstraňovať odumrete bunky.

Pri liečbe Bercových vredov je najdôležitejšie čistenie rany. Odumreté tkanivo je potrebné odstraňovať a je nutné posilniť tvorbu nového. Už pri vyliečených a uzavrených ranách môžu pomôcť prírodne maste, ktoré zbytočne nezaťažujú organizmus, ale pomáhajú k regenerácií. Nesmú sa ale používať do otvorených rán.

V závislosti od vážnosti stavu Bercových vredov môžu priebeh ochorenia zlepšiť aj  kompresnými pančuchami. V prípade vážnejších stavov je nutné vyhľadať lekársku pomoc a nasadiť správne lieky.

Pri liečbe Bercových vredov sa okrem iného využíva aj  chirurgické odstránenie odumretého tkaniva. Ďalšou možnosťou môže byť liečba Bercových vredov biolampou. Tá využíva polarizované svetlo, ktoré preniká do hĺbky až okolo 4 cm. Vďaka tomu môže podľa odborníkov tlmiť bolesť a pôsobiť na rany protizápalovo.

Bercove vredy sú dlhodobým a veľmi nepríjemným ochorením, ktoré dokáže skomplikovať život. Napriek tomu, ho môžete dostať pod kontrolu aj vďaka sile prírody.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.