5 vitamínov a minerálov, ktoré vám zaručia dobrú imunitu

5 vitamínov a minerálov, ktoré vám zaručia dobrú imunitu

Imunita, často skloňované slovo, najmä v zimnom období.

Čo to vlastne je imunita a prečo je dôležité neustále ju posilňovať?

Jednoducho povedané, naša obranyschopnosť proti rôznym chorobám a infekciám je imunita. Ak sa naše telo stretne so škodlivými látkami, vírusmi, baktériami či toxínmi, musí mať schopnosť vytvoriť si proti nim protilátky a brániť nás pred chorobami, ktoré tieto mikroorganizmy spôsobujú.

Len vďaka nášmu imunitnému systému dokážeme prežiť v tomto svete plnom baktérii a vírusov.

Za dobrú alebo zlú imunitu môžu vo veľkej miere aj naše gény, takže môžeme povedať, že imunita je dedičná, no počas života ju vieme posilňovať alebo aj oslabovať našim životným štýlom či stravou.

OSLABUJE ZIMA NAŠU IMUNITU?

To, že sme v zimnom období častejšie chorľaví, nespôsobujú priamo nízke teploty. Nižšia teplota nášmu telu za určitých okolností aj prospieva. Problém je v tom, že sa pred nízkymi teplotami schovávame vo vnútri, kde sme často v uzavretých a pomerne malých priestoroch s viacerými ľuďmi bez dostatočného vetrania, čo je ideálne prostredie pre množenie a vymieňanie si baktérií a vírusov.

AKÉ TYPY IMUNÍT POZNÁME?

AKTÍVNA IMUNITA

Je to dlhodobá imunita, ktorá sa spúšťa automaticky, keď sa telo stretne s mikroorganizmami spôsobujúcimi choroby.

Prirodzená, naša, zdedená či vybudovaná

Získaná očkovaním, kedy dostaneme do tela hotové protilátky pre určité ochorenie, ktoré by si inak naše telo nedokázalo vytvoriť v dostatočnom množstve.

PASÍVNA IMUNITA

Je to krátkodobá imunita, za ktorú nemôžeme my, napríklad plod v tele matky získava pasívnu imunitu prostredníctvom placenty.

Čo môžeme teda urobiť, aby sme našu imunitu udržiavali v dobrej forme?

Samozrejme, že žiť zdravým životným štýlom, mať zdravú stravu, viac pohybu, menej stresu, viac spánku sú všetko správne veci, ktoré dokážu dlhodobo udržať telo v kondícii a v konečnom dôsledku aj v zdraví.

My vám však chceme poukázať na konkrétne vitamíny a minerály, ktoré náš organizmus bezvýhradne potrebuje na to, aby imunitný systém fungoval správne bez ohľadu na to, aký máte životný štýl.

Zázračné Céčko

Céčko sem, céčko tam. Nie je to klišé, ale rokmi overená a vedou potvrdená pravda, že Vitamín C je jeden z najdôležitejších vitamínov, ktorý zabezpečuje v tele toľko priamych i nepriamych aktivít, že jeho nedostatok má široké negatívne následky.

Okrem toho, že je hlavnou látkou, ktorá podporuje obranyschopnosť organizmu, chráni tiež telesné tkanivá, reguluje metabolizmus aminokyselín, odbúrava cholesterol, stimuluje tvorbu bielych krviniek a mnohé ďalšie funkcie, bez ktorých by sme nedokázali fungovať.

Vitamín C si naše telo nedokáže vytvoriť samo, preto sme odkázaní prijímať ho zo stravy alebo vo forme výživových doplnkov.

V našom obchode nájdete čistý jedinečný Vitamín C vegan v prírodných kapsliach vhodných pre vegetariánov i vegánov, bez cukru, bez lepku, bez laktózy.

Vitamín C si môžete dopriať aj ako doplnok stravy vo forme prírodných produktov, ktoré obsahujú vysoký podiel vitamínu C ako Arónia, Rakytník a Jablko, Aloe Vera, Kapucínka väčšia, Moringa olejodarná, Kolagén pre zdravé vlasy a pokožku, Chlorella, Daily Aktiv…

Déčko (D3)

Vitamín D3 je najdôležitejší zo skupiny vitamínov D. Naše telo ho potrebuje, aby mohlo lepšie vstrebať vápnik, ktorý je hlavnou zložkou zdravých kostí, kĺbov, pokožky, vlasov i nechtov. Túto látku vieme prijímať zo slnečného žiarenia, ale i z potravín najmä z rýb, mäsa a živočíšnych produktov. Pre vegánov sú vhodné huby, avokádo či kakao, no v týchto rastlinných produktoch je tohto vitamínu pomenej, preto sa odporúča dopĺňať ho i v tabletách.

V našom obchode nájdete čistý Vitamín D3 alebo výživové doplnky, ktoré tento vitamín obsahujú vo vysokej miere ako napríklad Kolagén pre zdravé kĺby, Nápoj Daily Aktiv, Multivitamín pre ženy, Multivitamín pre mužov, Rybí kolagén.

Zinok

Zinok je základným minerálom v ľudskom tele a je súčasťou viac ako 3 000 bielkovín, 300 enzýmov, nukleárnych faktorov a hormónov. Tento minerál si tiež naše telo nedokáže vyrobiť, ani ho uskladniť, preto veľká časť populácie trpí jeho nedostatkom. Je dôležitý nielen pre dobrú imunitu, ale aj pre zdravé kosti, pokožku, vlasy, pre podporu plodnosti a dopĺňať by ho mali najmä tehotné ženy, ktoré často trpia jeho nedostatkom.

V našom obchode okrem samotného čistého Zinku, si môžete dopriať aj doplnky, ktoré obsahujú zinok vo veľkej miere ako Aloe Vera, Cordyceps, Nápoj Daily Aktiv, Arónia.

Železo

Jednou z hlavných funkcii železa je tvorba červených krviniek, rozvážanie kyslíka k bunkám celého tela a podpora imunitného systému. Zaujímavé je, že ráno železo najlepšie vstrebávame spolu s vitamínom C (napríklad citrónová voda). Naopak, káva a kakao vstrebávanie železa výrazne zhoršujú. K častým príznakom nedostatku železa patrí únava, vypadávanie vlasov, zhoršená imunita, slabá až chýbajúca menštruácia, bledá pokožka, studené končatiny.

Železo by ste mali doplniť prijímaním týchto potravín: strukoviny, špenát, morské plody, červené mäso, orechy, huby.

V našom obchode nájdete výživové doplnky s vysokým obsahom železa, ktorými sú: Moringa olejodarná, Kapucínka väčšia, Arónia, Repa-Jablko, Chlorella

Kyselina listová B9

Pozitívne vplýva na našu imunitu, podporuje vysoký mentálny výkon, podporuje plodnosť a dáva základ novému ľudskému životu. Túto látku si taktiež naše telo nedokáže vytvoriť, aj keď ju tak veľmi potrebuje. Musíme ju teda prijať z potravy alebo pomocou tabliet či výživových doplnkov.

V HillVital máme Kyselinu listovú vo forme tabliet, ale aj v prírodných komplexoch ako sú Chlorella, Daily Aktiv, Arónia, Rakytnik-Jablko.

V našom obchode máte na výber zo širokej škály produktov obsahujúcich látky, ktoré naše telo bezvýhradne potrebuje. Neváhajte si zaobstarať to pravé pre Vaše zdravie. Ostaňte zdravý a krásny s HillVital…