Matcha – zelený zázrak z Japonska! 5 dôvodov prečo skúsiť

Matcha – zelený zázrak z Japonska! 5 dôvodov prečo skúsiť

Matcha – japonský zelený čaj, ktorý sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. Nájsť ho môžete v obchodoch, kaviarňach, dokonca sa pridáva do jedál. Ako sa vlastne vyrába a aké sú benefity?

Matcha – čo je to a ako sa získava?

Je to vysoko kvalitný zelený čaj z Japonska. Je vyrobený z najkvalitnejších mladých čajových lístkov zeleného čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Vďaka tomu, že sa lístky čaju drvia, človek, ktorý takýto nápoj pije dostane do seba všetky živiny. Čajové lístky sa zberajú iba ručne a melú sa v kamenných mlynoch, aby sa zachovala ich farba. 

Čajové lístky v podobe prášku neobsahujú žiadne umelé prísady, farbivá či konzervačné látky, dokonca neobsahuje ani lepok. Je to čisto organický produkt. Najkvalitnejšie lístky pochádzajú z oblasti Uji. 

Ako chutí matcha zelený čaj?

Opisovať jeho chuť je veľmi zložité. Existujú jeho milovníci a potom tí, ktorým jednoducho nechutí. Preto je dobré dať mu aspoň raz šancu a vyskúšať jeho krémovú mierne trávnatú príchuť. Matcha prášok si môžete zaliať horúcou vodou a pripraviť čaj, môžete ho zaliať horúcim mliekom a pripraviť si latté, alebo ho môžete použiť pri varení či pečení. Zachutiť vám môže takto prírodný, či doplnený lyžičkou medu. Aj vaše jedlá dostanú vďaka matcha prášku nielen novú chuť, ale aj netradičnú farbu. 

Jedna šálka má rovnaké nutričné hodnoty ako 10 šálok zeleného čaju. Pretože pri pití vypijete celý čajový list, je 10 – krát silnejší ako obyčajný.

Účinky matcha čaju – 5 dôvodov prečo skúsiť

Má blahodárne účinky na zdravie

Matcha zelený čaj je priam nabitý antioxidantmi. Wall Street Journal uvádza, že má 137-násobok antioxidantu EGCG ako obyčajný zelený čaj. Tento antioxidant podporuje metabolizmus a môže spomaliť alebo zastaviť rast rakovinových buniek. Keďže sa konzumujú skutočné listy, dostanete do seba vlákniny, ktorá pomáha tráveniu. Navyše, pretože matcha sa zvyčajne pestuje v tieni, obsahuje viac chlorofylu, ktorý môže pomôcť „detoxikovať“ telo a pomôcť rýchlejšie vyliečiť rany.

Nielen na pitie

Pitie čaju matcha je najbežnejším spôsobom konzumácie, ale nie je to jediný spôsob. Vzhľadom k tomu, že listy sú práškovej forme môžu sa používať  pri varení aj pečení. S práškom matcha pripravíte čokoľvek, od muffinov na raňajky, až po polievku z brokolice… Môžete ju dokonca použiť v guacamole či skúsiť zmrzlinu zelený čaj matcha. Viac receptov nájdete TU

Napraví pokazený deň

Matcha obsahuje aminozlúčeninu nazývanú L-theanín, o ktorej štúdie preukázali, že má upokojujúci a relaxačný účinok. Spomínaná zlúčenina tiež pomáha pri tvorbe a uvoľňovaní hormónov dopamínu a serotonínu, vďaka ktorým budete pokojní. Stručne povedané môže vám urobiť náladu, keď máte zlý deň.

Urobí z vás lepšieho pracovníka 

Má trikrát viac kofeínu ako bežný zelený čaj. Obsahuje látku L-theanín, ktorá je známa tým, že navodzuje pocit ostražitosti. Práve táto látka môže viesť k lepším pracovným či školským výkonom. Štúdie ukazujú, že konzumácia matcha zlepšuje schopnosť multitaskingu, zvyšuje rýchlosť vnímania a znižuje únavu… Takže recept na zamestnanca roka je jasný 🙂 

Je vraj kľúčom k dlhovekosti 

Tento účinok vraj potvrdzujú samotní obyvatelia Japonska. Podľa nich matcha, vďaka vysokému obsahu antioxidantov, dokáže bojovať so starnutím zvonka aj zvnútra. Pravidelné pitie vraj vyhladzuje pokožku, no tiež pridáva na životnej sile. Nuž, neostáva iné, iba to vyskúšať.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.