Vedecký pohľad na pH organizmu

Vedecký pohľad na pH organizmu

Jednou z najobľúbenejších tém dietológov a výživových poradcov je problematika “prekyslenia” tela a tým súvisiaci pH organizmu. Existuje množstvo kníh, článkov, videí a internetových stránok, ktoré popularizujú túto tématiku. Prostredníctvom médií sa dietológovia snažia pacientom nahovoriť, ľuďom častokrát trpiacim vážnou chorobou, že príčinou ich zdravotných ťažkosti je prekyslenie organizmu a tou jedinou a istou cestou záchrany zdravia či života, je “odkyslenie” organizmu prostredníctvom zmeny stravy, resp. zakúpením a užívaním tých správnych výživových doplnkov.

Nádorové ochorenia, dnu, artritídu, alergie a mnohých ďalších: príčinou toho všetkého je prekyslenie. Odkyslením sa tomu vraj dá predísť, stačí len vedieť, čo zaradiť do jedálnička a čo naopak nejesť. 

V opozícií voči tomuto názoru stojí väčšina vedeckej obce. Lekári, biochemici a odborníci z príbuzných disciplín nesúhlasia s hlavným predpokladom, že by koncept prekyslenia a možnosť ovplyvňovať hladinu pH v organizme stravou mohli viesť k zlepšeniu zdravotného stavu alebo dokonca vyliečeniu chorôb od alergie až po rakovinu.

Lekári svorne tvrdia, že telo človeka disponuje mechanizmami, ktoré dokážu udržiavať potrebnú hladinu pH. Táto hladina sa pohybuje v rozmedzí  7,36 až 7,44, to znamená, že je mierne zásaditá. Pokles alebo nárast tejto hladiny mimo uvedenej škály predstavuje pre organizmus nebezpečenstvo. Je prejavom nejakého patologického stavu organizmu, zlyhania obličiek, pľúcnych ťažkostí a pod.

Autor: Banggood | PH 1-14 Test Paper Litmus Strips PH Universal Indicator Paper with Color Chart

Čo je pH, ako funguje, čo indikuje?

Miera pH je mierou kyslosti či zásaditosti tekutín. Roztoky v tele majú rôzne hodnoty pH. Kým pH krvi sa líši od pH slín, pH moču je zasa odlišné od oboch predchádzajúcich… Základný predpoklad vyznávačov odkyslenia organizmu, že pH moču je tým rozhodujúcim faktorom, sa pod prizmou týchto faktov rozpadá na prach.

Miera kyslosti a zásaditosti – pH, sa udáva na škále od 0 do 14, kde 7 je neutrálnou hodnotou. Čísla nižšie ako sedem indikujú kyslosť a hladiny vyššie ako sedem zásaditosť roztoku. Ak máme odborne popísať, čo to vlastne miera pH znamená, tak  treba uviesť, že skratka pH pochádza z angličtiny (potential hydrogen), pH teda označuje mieru koncentrácie vodíkových íónov v roztoku. Tá určuje kyslosť alebo zásaditosť roztoku.

Autor: Food & Nutrition Magazine | Alkaline Diet: Does pH Affect Health and Wellness? – Food …

Potraviny, ktoré ovplivňujú pH organizmu

  • Potraviny živočíšneho pôvodu a obilniny sú kyselinotvorné. 
  • Tuky, cukry a škrob sú neutrálne.
  • Ovocie a zelenina sú zásadotvorné potraviny. 

Vo všeobecnosti platí, že hlavným zdrojom kyslých iónov v uvedených potravinách sú sulfáty a fosfáty. Trebárs ani kyselinotvorná ani zásadotvorná strava neovplyvňuje pH telesných tekutín, a konzumované potraviny nemenia pH krvi, maximálne ovplyvňujú pH moču alebo slín.

Lekári, biochemici a odborníci z príbuzných disciplín nesúhlasia s hlavným predpokladom, že by koncept prekyslenia a možnosť ovplyvňovať hladinu pH v organizme stravou mohli viesť k zlepšeniu zdravotného stavu alebo dokonca vyliečeniu chorôb od alergie až po rakovinu.Rôzni „výživoví poradcovia“ používajú hodnoty pH moču ako argument pre nutnosť odkyslenia organizmu. Avšak, tieto hodnoty nereflektujú skutočnú výpovednú hodnotu, ktorú mnohí predpokladajú. pH moču nám neskutočne hovorí o celkovom stave organizmu. Možno ju použiť len v niektorých konkrétnych prípadoch, napr. pri diagnostike močových kameňov.

Aj na tejto konkrétnej téme má človek možnosť konfrontovať sa so záplavou rozsiahleho množstva informácií, z ktorých musí opatrne oddeliť “zrno od pliev”, vedecké poznatky od poloprávd, pseudofaktov a pavedy. Nie je to vždy jednoduchá úloha, no v záujme vlastného zdravia a finančnej stability by sme v tomto smere nemali nikdy zaháľať.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.