10 potravín, ktoré zhoršujú prechladnutie a chrípku

10 potravín, ktoré zhoršujú prechladnutie a chrípku

Poznáte ten pocit, keď na vás niečo lezie? Je to nepríjemné a navyše si poviete, že na to jednoducho nemáte čas. Nemáte čas byť chorý. A preto je rozumné a logické okamžite siahnuť po niečom, čo by zaručene zabránilo chorobe prepuknúť preto sa pozrieme na potraviny, ktoré zhoršujú prechladnutie a chrípku.

A ak náhodou nemáte po ruke medicínske produkty, ako sú lieky kvapky, sirupy a podobne, dobrým pomocníkom môže byť aj kuchyňa a to čo v nej nájdete. Cibuľa, cesnak, rôzne bylinky, vývary alebo čaje, ktoré dokážu perfektne nakopnúť a posilniť naše telo, aby sa čo najrýchlejšie popasovalo s vírusmi a baktériami, ktoré naň útočia.

No zamýšľali ste sa niekedy nad tým, akým potravinám sa vyhnúť, aby ste prepuknutie choroby nepodporili?

Trošku sme pátrali a zistili sme, že existujú potraviny, ktoré sú za iných okolností pre naše telo veľmi zdravé a prospešné, ale z nejakého dôvodu je potrebné ich obmedziť resp. vylúčiť z jedálnička v čase prechladnutia a chrípky.

Jahody

Jahody sú histamínové uvoľňovače, ktoré môžu prispieť k preťaženiu organizmu. Hlien poháňaný histamínom môže vytvoriť pocit nepohodlia v oblasti nosa a dutín, takže sa držte iných plodov, kým sa nebudete cítiť lepšie.

Mlieko

Mlieko je ďalšia pochutina, od ktorej by ste sa mali držať ďalej, keď sa cítite chorý. Mliečne výrobky môžu dočasne zahustiť hlien, čo spôsobí, že škodlivé alergény zostanú vo vašom systéme dlhšie. Ukázalo sa tiež, že plnotučné mlieko stimuluje tvorbu hlienu, čo je v období prechladnutia to, čo práve nechceme.

Syry

Syr, ako mliečny výrobok, patrí tiež medzi prozápalové potraviny. Môže znížiť reakciu imunitného systému a podporuje tým jeho dlhodobejšie zlyhanie.

Arašidy

Arašidy sú jedným z najbežnejších potravinových alergénov a sú tiež potenciálnym spúšťačom veľkého uvoľňovania histamínu. Konzumácia arašidov, keď ste prechladnutý, môže viesť k zvýšenému zápalu a preťaženiu nosa.

Čokoláda

Potraviny s vysokým obsahom rafinovaného cukru, ako je čokoláda, môžu zvýšiť produkciu kvasiniek v tele, čo povedie k premnoženiu baktérií. Okrem toho väčšina čokoládových tyčiniek má vysoké hladiny nasýtených tukov, o ktorých je známe, že zvyšujú zápal a zhoršujú príznaky prechladnutia a chrípky.

Papája

Toto tropické ovocie je ďalšia potravina so silnými schopnosťami uvoľňujúcimi histamín. Histamín má schopnosť upchávať nosové priechody. Vyhnite sa krájaniu papáje, kým ste si neprečistili dutiny.

Káva

Môže sa zdať ako nutnosť, keď ste unavený z chrípky, ale ak sa chcete rýchlo vyliečiť, mali by ste sa pokúsiť vymeniť rannú kávu za čaj. Káva dehydruje telo a môže zhoršiť svalové bolesti. Imunitný systém nefunguje efektívne, keď je telo dehydrované.

Alkohol

Tvrdý alkohol alebo aj víno sú jedným z najviac prozápalových nápojov, ktoré konzumujeme. Obsahujú prírodný histamín, ktorý upcháva nosové tkanivá, čo zhorší nachladnutie. V tomto prípade naozaj neplatí staré známe ,,dezinfikovať zvnútra“. Alkohol v tele, ktoré je zasiahnuté chrípkou, iba zhoršuje jeho stav.

Klobása a slanina

Bez ohľadu na to, ako veľmi tieto dve potraviny milujete, bolo by dobré vyhnúť sa im, kým sa zotavíte. Kombinácia nasýtených tukov a sodíka je dvojitá rana pre telo, pokiaľ ide o zápalové reakcie.

Ananás

Ananás je ďalšie tropické jedlo, ktorému sa vyhýbajte, kým sa úplne nezotavíte. Žlté ovocie má vysoké hladiny histamínu, zlúčeninu, ktorá môže zhoršiť niektoré z vašich najviac dráždivých príznakov prechladnutia. Okrem toho ananás obsahuje kyselinu askorbovú, ktorá môže dráždiť boľavé alebo poškriabané hrdlo.

Keď sa cítite chorý, vždy myslite na to, že je dobré nielen siahnuť po lieku, ale aj nesiahnuť po určitých pochutinách. Konzumáciou dobrého a vyhýbaním sa zlého zaručene dosiahnete zlepšenie Vášho stavu v kratšom čase ako obvykle.