Psoriázu vo vlasoch skloňujete častejšie ako by ste chceli?

Psoriázu vo vlasoch skloňujete častejšie ako by ste chceli?

Aj vy patríte medzi tisícky ľudí, ktorí so psoriázou vedú každodenný boj? Rozšírenie psoriázy do oblasti vlasov je bežné. Niektorí psoriatici majú dokonca psoriázu iba v oblasti vlasov. Tento kožný problém mieri rovnako na problém estetiky. Bije tak na nespokojnosť mužov a žien.

Ale čo robiť, aby sme zdravotné a estetické problémy so psoriázou vo vlasoch oklieštili na minimum? Pripravili sme zoznam, v ktorom vám dáme tipy ako situáciu nepokaziť. A práve naopak. Váš každodenný psoriatický ortieľ tak môžete vyladiť k dosiahnutiu lepších výsledkov.

Neustúpte! Aj psoriáza vo vlasoch má riešenie

Prirodzene vaše prvé kroky by mali smerovať k dermatológovi. Komunikácia s odborníkom je alfa-omega riešenia. Stanoví diagnózu a posúdi, či ide skutočne o psoriázu, seboreu alebo iný kožný problém. Používajte odporúčané lokálne lieky. Závažnejší stav, kedy môže byť psoriáza rozsiata po tele, vyžaduje komplexnejší prístup. Od liekov až po ultrafialové svetlo alebo UVB hrebeň.

Autor: naturlea.com | Essential Oils Psoriasis | Natural Essential Oils Online Naturlea Essential Oils for Psoriasis

Aké prípravky urobia liečbu psoriázy vo vlasoch ľahšou?

Vaše odhodlanie nepovoliť v starostlivosti o pokožku potrebuje pomôcť? Potrebujete impulz, s ktorým uvidíte pokrok v tlmení psoriázy vo vlasoch?

  1. Určite siahnite po účinných prípravkoch, najlepšie so silným prírodným základom. Už aj tak slabá psoriatická pokožka potrebuje oporu, ktorá ju nebude zaťažovať. Vyskúšajte čaje alebo prírodné vitamínové doplnky na psoriázu, ktoré želaný výsledok ešte posilnia.  
  2. Nájdite si “svoj” šampón, ktorý si bude vaša pokožka na hlave priam pýtať. Psoriáza vo vlasoch bude vďaka nemu ustupovať a s ňou aj vaše najväčšie ťažkosti. Niekedy správny šampón na psoriázu vo vlasoch môže priniesť vytúžené potlačenie psoriázy.
  3. Niektorým psoriatikom pomáhajú vlasové oleje. Kráčate však po tenkom ľade, preto zbystrite pozornosť, či vlasový olej neobsahuje veľký podiel parafínov alebo triglyceridov. Rovnako pozor si dajte aj na éterické oleje, ktoré môžu dráždiť.
  4. Psoriázu vo vlasoch, ktorá presahuje až do tváre, krku či čela očistite mydlom (vynikajúce je s obsahom dechtu alebo bahna z Mŕtveho mora). Potom je pleť pripravená na kvalitný krém alebo balzam na psoriázu.
  5. Vedecký výskum o strave resp. diéte pri psoriáze chýba. Ale nič nepokazíte, ak nasadnete na vlnu zdravej výživy. Vynikajúco poslúži zelená listová zelenina, strukoviny, kvalitné oleje a kyslomliečne výrobky. Dochucujte jedlo s protizápalovou kurkumou.

Pravdou ostáva, že zvládnutie psoriázy vo vlasoch je dlhá a náročná cesta. Hlasno sa vie podpísať pod rozvoj psoriázy i stres, znečistené životné prostriedie či alergie. Zistiť, čo skutočne pomáha a čo pokožku lieči je aj niekoľkomesačný proces, kedy psoriatici skúšajú jednoducho všetko. Tu niet veľmi skratky.

Nie ste si istý ako vyzerá psoriáza vo vlasoch?

Psoriázu vo vlasoch spoznáte podľa nápadných šupín. Na prvý pohľad môžu vyzerať ako lupiny. Psoriatické šupiny sú ale väčšie a vizuálne výraznejšie. Ich strieborný nádych je výrazný a tým sa zásadne líšia od lupín. Pri ťažkej psoriáze šupiny môžu pôsobiť až hrboľato. Stáva sa, že vystupujú až na čelo, krk alebo uši.

K šupinám sa pridružuje začervenanie pokožky hlavy, svrbenie a niekedy aj bolesť či pálenie. Bežná je suchá pokožka, na ktorej sa dokonca objavujú malinké krvácajúce trhlinky. V niektorých prípadoch sprevádza psoriázu aj strata vlasov.

Autor: Psoriasis arthritis behandlung chinesische medizin, aruntom.com; 10 Best Shampoos For Psoriasis 2019 (the Most Skin-Friendly) Womens Edge, .womensedge.org

Vyhnite sa…

Dbajte na to, aby ste vlasy umývali jemne. Na pokožku jemne tlačte a určite neškriabte nechtami. Pokračujte dôsledným sušením. Vlasy fénujte zo vzdialenosti približne 30 cm od pokožky. Sila fénu totiž nemusí byť príjemná vlasovej pokožke.

Oblúkom sa vyhýbajte natáčkam alebo kulmám, ktoré dostávajú pokožku pod tlak a vysúšajú ju. Farbenie vlasov konzultujte s dermatológom a kaderníkom. Je otázne ako situáciu posúdia a či vôbec doporúčia samotné farbenie.

Snažte sa vlasovú pokožku neškrabať. Pretože práve to v spolupráci so stresom a nepokojom stojí za vypadávaním vlasov.


Zdroje:

Huzar, T. How to identify and treat scalp psoriasis.

www.medicalnewstoday.com/articles/323664.php

Scalp Psoriasis.

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/scalp-psoriasis#

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.