Pravda o liekoch proti bolesti

Pravda o liekoch proti bolesti

KEĎ NÁS TRÁPIA BOLESTI NEVIEME UVAŽOVAŤ JASNE.

Je ťažké hľadať racionálne argumenty, keď nás trápia bolesti. Vtedy je človek podráždený, nahnevaný alebo dokonca v depresii. Čím dlhšie bolesť pretrváva a čím je väčšia, tým viac by sme dali čokoľvek za jej zmiernenie. Pud sebazáchovy nás núti zmierniť bolesť, keďže bez nej je život oveľa krajší. Jedná z metód na zmiernenie sú tabletky proti bolesti.

Tieto rôzne tabletky proti bolesti, ktoré nahradili cukríky moderného človeka v pozadí spúšťajú nežiaduce procesy.

V televíznych reklamách môžeme vidieť šedovlasého profesora, ktorý súhlasne prikyvuje novovyvinutému inteligentnému lieku proti bolesti, ktorý má dva krát rýchlejšie vstrebávanie, účinok trvá mnoho hodín a pôsobí na zdroj bolesti.

V skutočnosti to tak nie je. Bolesť je spôsobená konkrétnou poruchou. Neexistuje žiadny inteligentný liek proti bolesti, ktorý jej zdroj nájde a odstráni. Prečo by sa bolesť opäť dostavila po niekoľkých hodinách?

Čo naozaj robia lieky proti bolesti?

neuronLieky proti bolesti sa skladajú hlavne z analgetík, ktoré nemajú nič spoločné so skutočným odstránením bolesti. To, že bolesť necítime nie je ani zďaleka to isté ako keď je odstránená jej príčina. Za to, že ju necítime je zodpovedný nervový systém. Tento systém je dlhá reťaz nervových buniek, ktorá prechádza celým našim telom a vďaka nemu vnímame bolesť. Nervové bunky prenášajú vo forme elektrických signálov informáciu o bolesti do mozgu.
Po použití lieku proti bolesti elektrické signály do mozgu neprúdia, a preto bolesť necítime. Je to však iba dočasné riešenie, keď sa preruší komunikácia nervových buniek s mozgom. Navyše, ich používanie môže mať vážne následky. Nervový systém nemá len úlohu, aby sme cítili bolesť. Je zodpovedný aj za signály srdcového tepu, ako aj iných dôležitých nervových signálov. V prípadne ak signály bolesti nie sú doručené do mozgu, aká je záruka, že budú doručené signály srdcového tepu? Nežiaduce účinky analgetík môžu viesť k srdcovým aritmiám a iným srdcovým chorobám. Teraz už rozumiete prečo analgetiká majú nežiaduce účinky?

To samozrejme neznamená, aby sme žili v neznesiteľných mukách. Bolesti jestvujú tak dlho ako samotné ľudstvo. Ľudia sa od dávna snažia nájsť metódy neškodného zmiernenia bolesti pomocou byliniek, z ktorých sa skladá aj náš Master balzam.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *