Je to cukrovka? Aké sú jej príznaky?

Je to cukrovka? Aké sú jej príznaky?

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny. Vznikne pri poruche hormónu inzulín alebo pri jeho nedostatku. Okrem nedostatočnej premeny cukrov v tele dochádza aj k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. S inzulínom je spojený aj chróm. Ten má veľmi dôležitú úlohu pre diabetikov, pretože podporuje funkciu inzulínu. To znamená, že chróm je potrebný pre metabolizmus tukov, bielkovín a uhľohydrátov.

Cukrovka, dnes trápi veľké percento populácie a na jej odhalenie stačí jedna kvapka krvi. Optimálna hodnota cukru v krvi ráno nalačno je do 6.0 mmol/l . Zvýšená hodnota už indikuje problém. Okrem zvýšenej hladiny cukru, diabetes sprevádzajú aj ďalšie príznaky. Cukrovku riešime viacerými spôsobmi.

Varovné príznaky cukrovky môžu byť až tak mierne, že si ich ani nevšimnete. To platí najmä pri diabete typu 2. Niektorí ľudia pri tomto druhu diabetu nič nezistia, až kým nenastane vážnejšie poškodenie v dôsledku cukrovky.

Pri diabete 1. typu sa symptómy zvyčajne vyskytujú rýchlo, počas niekoľkých dní alebo niekoľkých týždňov a sú oveľa vážnejšie.

Sladkosti

Spoločné príznaky cukrovky

Niektoré formy cukrovky sa nedajú liečiť inak ako pomocou liekov. Pri iných formách cukrovky ale dokážete svojmu telu pomôcť cvičením, správnou diétou a miesto vo vašej lekárničke by si mal nájsť aj bylinkový čaj na cukrovku.

Oba typy diabetu majú niektoré rovnaké príznaky:

Hlad a únava – patrí medzi prvé príznaky cukrovky. Naše telo premieňa jedlo, ktoré jeme, na glukózu, ktorú naše bunky používajú na energiu. Ale naše bunky potrebujú inzulín, aby priniesli glukózu.

Ak telo nevytvára dostatok inzulínu alebo bunky odolávajú inzulínu, nezískava žiadnu energiu, čo má za následok hlad a únavu.

Časté močenie a smäd – je tiež jedným z prejavom cukrovky. Priemerná osoba zvyčajne potrebuje vykonať malú potrebu 4 až 7 krát za 24 hodín. Ak však človek chodí na wc častejšie, môže to byť príznak cukrovky.  Na to nadväzuje smäd. Čím viac človek močí, tým potrebuje viac tekutín a prenasleduje ho neustály smäd.

Sucho v ústach a svrbenie kože – vzhľadom k tomu, že naše telo používa tekutiny k močeniu, ostatné časti sú menej hydratované. Okrem iného aj koža, ktorá ak je veľmi suchá a nedostáva dostatočné množstvo vody môže svrbieť.

Rozmazané videniezmena hladiny tekutín v našom tele môže spôsobiť, že sa šošovky v očiach zväčšia. Menia tvar a strácajú schopnosť sústrediť sa.

Príznaky cukrovky typu 2

Cukrovka typu 2 a jej príznaky  majú tendenciu prejaviť sa až po dlhšej dobe, medzi hlavné patria:

Pomaly sa hojace rany –  vysoká hladina cukru v krvi môže ovplyvniť krvný obeh a spôsobiť poškodenie nervov.

Bolesť alebo necitlivosť nôh – ako ďalší výsledok poškodenia nervov.

Príznaky cukrovky typu 1

Neplánovaný úbytok hmotnosti. Ak telo nemôže získať energiu z  jedla, začne spaľovať tuky a svalovú hmotu. Pri cukrovke môžete schudnúť, aj keď nezmeneným stravovacím návykom.

Nevoľnosť a zvracanie. Keď sa telo uchýli k spaľovaniu tukov, vytvára „ketóny“. Tieto sa môžu hromadiť v krvi až do nebezpečných úrovní. Tento život ohrozujúci stav sa nazýva diabetická ketoacidóza. Ketóny môžu spôsobiť pocit nevoľnosti v žalúdku.

Kedy zavolať svojmu lekárovi

Ak ste starší ako 45 rokov alebo máte dedičný nábeh na cukrovku, je dôležité, aby ste boli testovaní. Pri včasnej diagnostike, sa môžete vyhnúť poškodeniu nervov, srdcovým problémom a iným komplikáciám.

Vo všeobecnosti zájdite na kontrolu ak:

  • Cítite žalúdočné nevoľnosti, ste slabý a veľmi smädný
  • Časté močenie
  • Začínate dýchať rýchlejšie ako normálne
  • Mate sladký dych, ktorý vonia ako odlakovač na nechty (to môže byť znak veľmi vysokých ketónov)

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.