Diagnostika a medicínska liečba bolestí chrbtice

Diagnostika a medicínska liečba bolestí chrbtice

Diagnostika príčin bolestí chrbta

Základom pre zahájenie úspešnej liečby je v medicíne presná diagnostika a určenie príčin bolestí a symptómov. Skúsený lekár sa pri diagnostike bolesti chrbta v prvom rade snaží vylúčiť ako možnú príčinu patologické procesy vnútorných orgánov. Prvým krokom je teda ubezpečenia sa, že pacientovi nehrozí nijaké bezprostredné nebezpečenstvo.

V druhom kroku si lekár kladie za cieľ rozlíšiť, či ide o funkčnú poruchu svalstva alebo závažnejšiu poruchu štruktúry, tvaru chrbtice. Následky plynúce z týchto dvoch typov poškodení sa zásadne líšia intenzitou bolesti a komplikáciami, ktoré prinášajú do každodenného života.

Pri vyšetrovaní lekár pozoruje typ postavy, ako je napríklad preťaženie u obéznych pacientov, prihrbenie u veľmi vysokých jedincov, a tiež sleduje symetriu trupu a chôdze, aby určil pôvod krivého držania tela. Sleduje celkové napätie svalstva (chabé svalstvo, stuhnuté svalstvo), stuhosť svalstva v oblasti šije a chrbtice (paravertebrálne svalstvo).

Tieto pozorovania sú na mieste v prípade, že ide o funkčnú poruchu. V prípade podozrenia na inú než svalovú, či funkčnú príčinu má lekár možnosť zvážiť použitie zobrazovacích metód. Röntgen (RTG), magnetická rezonancia (MRI), počítačová tomografia (CT) dokážu odhaliť skryté deformácie a patologické zmeny tvaru chrbtice.

Postupy a metódy liečby bolestí chrbta

Všeobecne platí, že možno predchádzať bolestiam chrbta

  • dostatočnou pohybovou aktivitou
  • správnym držaním tela
  • udržiavaním adekvátnej hmotnosti

Pri ľahších úrazoch a menších deformáciách môžete zmierniť bolesti chrbta tým, že budete dodržiavať mierny životný štýl a budete aktívni v pohybe.

Farmakologická liečba

Postup liečby závažnejších bolestí chrbtice závisia od výsledkov diagnostiky. Proti bolestiam sa zvyčajne používajú analgetika (paracetamol), nesteroidné protizápalové lieky (ibuprofén, naproxén). Pri veľmi intenzívnych bolestiach lekári môžu použiť slabé aj silné opioidy. Užívanie týchto liekov však neprospieva ľudskému organizmu, vedie k fyzickým a psychickým veďľajším účinkom.

Pri autoimunitných, reumatických a metabolických poruchách sa používa farmakologická liečba a prípravky, ktoré pomáhajú odstraňovať príčiny a zmierniť negatívne prejavy týchto ochorení.

Pri liečbe chronických bolestí chrbta je farmakologická liečba často rozšírená o prípravky pôvodne namierené k riešeniu symptómov iných porúch. Pacientom trpiacim chronickými bolesťami chrbta sú často predpisované psychofarmaká, ako sú antidepresíva a antikonvulzíva.

Farmakologická liečba zahrňa: aplikáciu injekcií, kortikosteroidov na poškodené, boľavé miesta.

Fyzikálna liečba

Liečba bolestí chrbta môže mať podobu rôznych fyzických terapií. Môže ísť o cvičenia pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta, rôzne druhy masáži, akupunktúru, kryoterapiu, magnetoterapiu a podobne. Elektrostimulačné prostriedky možno použiť pri chronických bolestiach a bolestiach spätých s kompresiou nervových koreňov miechy.

Operačná liečba

K chirurgickému riešeniu bolestí chrbta dochádza hlavne v prípade závažných poškodení jej skeletu a v prípade útlaku, kompresie miechy, nervových koreňov alebo v prípade zúženia spinálneho kanála. Chirurgický zákrok je potrebný na odstránenie tlaku a na stabilizáciu oslabenej konštrukcie chrbta.

Ďalšou možnosťou je voľba prírodnej liečby s HillVital. Dômyselná receptúra až z 12 liečivých extraktov je obsiahnutá v Master balzame, ktorý účinne rieši problémy bolesti chrbta.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.