Diéta pri dne volá po striedmosti. Čo si naservírovať, keď trpíte na dnu?

Diéta pri dne volá po striedmosti. Čo si naservírovať, keď trpíte na dnu?

Aj keď je dna zložité ochorenie, úpravou životosprávy môžete veci rozhýbať správnym smerom. Čo variť a čomu sa vyhnúť, ak držíte diétu pri dne, zodpovieme podľa najnovších rád odborníkov.

Ako strava ovplyvňuje dnu?

Dôvod, prečo sa dna ozýva, je zvýšenie hladiny kyseliny močovej. Hlavným spúšťačom sú potraviny s obsahom purínov. Ten je bežne ich súčasťou. Ľudský organizmus pri trávení purínov vytvára odpadovú látku, ktorou je práve kyselina močová.

Tento vedľajší odpad trávenia zdravý organizmus vylúči. Situácia je však iná pri tých, ktorí majú problém s vylučovaním kyseliny močovej a majú nábeh na dnu. Ich telo nevie prebytočnú kyselinu močovú odstrániť. Jedálny lístok plný purínov tak speje k prepuknutiu dny. Dobrou správou je, že správny jedálny lístok (s minimom purínov) spolu s odporúčanou liečbou môžu zabrániť záchvatom dny.

Čo vylúčiť zo stravy pri dne?

Túto otázku s vami riešia ďalšie tisíce chorých. Hlavne je potrebné vyvarovať sa potravinám, ktoré majú viac ako 200 mg purínov na 100 g jedla. Odborníci sa zhodli na tom, že obmedziť a možno aj úplne vylúčiť je potrebné mäso. Najmä:

  • vnútornosti
  • červené mäso vrátane zveriny
  • ryby: sleď, pstruh, makrela, tuniak, sardinky, treska
  • morské plody: lastúry, kraby, krevety a ikry
  • živočíšne tuky a bielkoviny (vrátane masla či šľahačky)

K tomu sa zdržte alkoholu aj piva. Podobne ako mäso obsahuje mierne až vysoké množstvo purínov. Príčinou sú kvasinky. Preto zákaz platí aj pre nealkoholické pivo. Ak už alkohol, tak radšej voľte víno. Naservírovať si porciu čokolády alebo kakaa tiež nie je dobrý nápad. Pre pochopenie kakaový prášok má v sebe až 1 800 mg purínov na 100 g.

Vedeli ste?

Zelenina, ktorá má v sebe veľa purínov, nezhoršuje dnu a nespúšťa dnavé záchvaty. Výnimkou sú špenát, chren, cesnak, brokolica či karfiol. Tým sa radšej vyhnite. Napriek tomu, že patria k zelenine, vedia podlomiť zdravie drvivý dnou. Obmedzte sa aj pri uhorkách, kapuste či červenej repe.

A viete, ako je to s cukrom pri dne? Cukor neobsahuje puríny. Na prvý dojem skvelá správa, ale… Vaše potešenie musíme zastaviť. Fruktóza, cukor a sladené nápoje zvyšujú riziko výskytu dny. Potvrdzujú to aj výsledky štúdie so 125 000 účastníkmi, kde bolo vedecky dokázané, že častá konzumácia fruktózy zvyšuje riziko dny. Ako pri všetkých diétach ani v diéte pri dne nejedzte sladké potraviny. To dokonca platí aj pre zdravé cukry ako je med alebo agávový sirup.

Nezabudnite sa vyvarovať v strave aj rafinovaným sacharidom. Biele pečivo, kysnuté koláče, sušienky… Neobsahujú ani puríny ani fruktózu, ale majú nízky obsah živín. A aj to je dôvod, prečo sa zvyšuje hladina kyseliny močovej.

Čo jesť pri dne?

Je pravdou, že sa musíte vzdať veľa potravín, ale stále je čo vychutnávať. Strava pri dne musí byť nízkopurínová. Potraviny majú nízky obsah purínov vtedy, ak majú na 100 g jedla menej ako 100 mg purínov. Jedálniček kvôli diéte pri dne obohaťte o:

  • Ovocie: všetky druhy ovocia sú povolené. V lete si doprajte najmä čerešne. Dokážu dokonca znížiť hladinu kyseliny močovej. Rovnako pôsobia aj višne, jahody, ríbezle a čučoriedky.
  • Zelenina: takmer vo všetkom máte zelenú – osobitne zeler, listová zelenina, mrkva  a paradajky. Ako prílohu určite použite zemiaky.
  • Orechy a semená
  • Obilniny: ovos, jačmeň, hnedá ryža
  • Mliečne výrobky: obzvlášť prospešné sú nízkotučné mliečne výrobky a kyslomliečne výrobky (neodporúčajú sa tučné syry – plesňové, údené)
  • Rastlinné tuky a oleje: olivový, repkový, kokosový, ľanový
  • Korenie: rasca, kôpor, petržlen, majorán (vyhnite sa soli)
  • Vajcia: varené, ale na tanier si ho servírujte iba občas

S veľkou opatrnosťou si môžete dopriať aj mäso. Približne 120 – 170 g mäsa párkrát za týždeň. Najväčšiu istotu vám dá kuracie, teľacie, jahňacie mäso alebo taký losos. Ale nepreháňajte to. Príliš veľa mäsa vyvoláva dnavý záchvat. Variť alebo dusiť je najlepší spôsob prípravy.

Pitný režim hrá dôležitú úlohu pre organizmus bez ohľadu, či trpíte alebo netrpíte na dnu. Pite vodu aspoň 1,5 l denne. Doprajte si okrem vody najmä zelený čaj, nízko mineralizované vody a čerstvé šťavy. Kávičkári svoje návyky kontrolujte. Šálka milovaného nápoja je síce povolená, ale všetko s mierou.

Počas dňa popíjajte bylinkový čaj na dnu. Najlepšie sú listy žihľavy, listy brezy a púpava. Čaj zo žihľavy dokonca znižuje kyselinu močovú. Telu pomôžete aj močopudnými bylinkami. Výborný je pýr plazivý. Z tela doslovne musíte vyplaviť svoj problém.

Striedmosť a pravidelnosť

Choroba dna si vyžaduje v prvom rade úpravu životosprávy. Diétny režim pri dne stojí na striedmosti v strave a pravidelnosti. 4x denne menšie porcie bude určite správna voľba. Pozerajte hlavne na jedlá, ktoré obsahujú vitamíny E a C. Okrem toho si kvôli dne dajte záležať aj na pravidelnom cvičení, dodržiavaní pitného režimu, obmedzovaní alkoholu a celkovo udržaniu zdravej váhy. Iba tak môžete predchádzať kolísaniu kyseliny močovej, ktorá dokáže vyvolať dnavý záchvat.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.