Neuropatické stavy: Ako ich rozpoznať a čo s nimi robiť

Neuropatické stavy: Ako ich rozpoznať a čo s nimi robiť

Neuropatické stavy sa vyznačujú bolesťou a nepohodlím v rôznych častiach tela, ktoré vychádzajú z poškodenia alebo dysfunkcie nervov. Táto situácia môže byť spôsobená rôznymi faktormi,vrátane diabetu, autoimúnnych ochorení, infekcií, genetických porúch a ďalších. Kto z nás by nechcel vedieť, ako sa zbaviť neuropatie?

Aké všetky neuropatické problémy poznáme?

Neuropatia, často označovaná ako periférna neuropatia, je termín používaný na opis problémov s akýmkoľvek z periférnych nervov, ktoré nie sú spôsobené poranením mozgu alebo miechy. Niektoré z najbežnejších typov neuropatie zahŕňajú:

1. Polyneuropatia: Tento stav postihuje viac nervov v tele a je často spojený s diabetom. Môže spôsobovať bolesť, brnenie alebo slabosť v rukách a nohách.

2. Diabetická neuropatie: Ide o skupinu nervových porúch spôsobených dlhodobými komplikáciami cukrovky. Diabetická neuropatia zvyčajne postihuje nohy a dolné končatiny, ale môže ovplyvniť aj iné oblasti tela.

3. Neuropatia dolných končatín: Tento stav je charakterizovaný bolesťou, brnením a slabosťou v nohách, zvlášť v chodidlách a prstoch.

Ako sa zbaviť neuropatie: Možnosti liečby

Liečba neuropatie sa zvyčajne zameriava na zmiernenie symptómov a riešenie základného stavu, ktorý ho spôsobuje. Na to sa môže použiť niekoľko prístupov:

1. Lieky

Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je ibuprofen, sú bežne používané lieky, ktoré sa používajú na zmiernenie miernej až stredne silnej bolesti spojené s neuropatiou. Tieto lieky pôsobia tým, že blokujú chemické signály, ktoré v tele vyvolávajú zápal a bolesť. Ak je bolesť silnejšia, lekár môže predpísať silnejšie lieky proti bolesti, ako sú opioidy. Tieto lieky však musia byť užívané s opatrnosťou, pretože môžu vyvolať závislosť.

2.Masti, krémy a výživové doplnky na liečbu neuropatie

Masti a krémy na liečbu neuropatie sú často používané ako doplnok k liekom na predpis. Tieto topické lieky môžu poskytnúť rýchlu úľavu od bolesti a nepohodlia tým, že ich aplikujete priamo na postihnutú oblasť. Niektoré masti a krémy môžu obsahovať ingrediencie, ako je kapsaicín, ktorý je odvodený od chilli papričiek, alebo lokálne anestetikum, ktoré môže pri aplikácii na koži pomôcť zmierniť bolesť.

Výživové doplnky tiež hrajú dôležitú úlohu v liečbe neuropatie. Niektoré štúdie ukázali, že doplnky, ako je alfa-lipoová kyselina,vitamín B12 a Omega-3 mastné kyseliny, môžu pomôcť pri liečbe niektorých typov neuropatie, vrátane diabetickej neuropatie a neuropatie spojené s alkoholizmom. Tieto doplnky môžu pomôcť podporovať zdravie nervov a zmierniť niektoré príznaky neuropatie.

3. Fyzikálna terapia

Fyzikálna terapia môže byť veľmi nápomocná pri zmierňovaní príznakov neuropatie. Cvičenia zamerané na zlepšenie svalovej sily a pohyblivosti môžu pomôcť zlepšiť funkciu postihnutých končatín. Tiež môžu pomôcť znížiť bolesť tým, že zlepšujú prietok krvi a znižujú svalové napätie.

4. Alternatívne terapie

Okrem tradičných liečebných metód môžu niektoré alternatívne terapie pomôcť zmierniť bolesť spôsobenú neuropatiou. Akupunktúra, terapia masážami alebo biofeedback môžu pomôcť zmierniť bolesť tým, že zlepšujú prietok krvi, znižujú svalové napätie a pomáhajú telu lepšie reagovať na bolesť.

5. Babské rady

Niekedy môže byť užitočné využiť domácu liečbu, ako je aplikácia teplých obkladov na bolestivé oblasti. Niektoré byliny a doplnky stravy, ako je vitamín B, môžu tiež pomôcť zmierniť príznaky neuropatie. Je však dôležité si uvedomiť, že tieto metódy by mali byť vždy konzultované s ošetrujúcim lekárom.

6. Zdravý životný štýl

Udržiavanie zdravého životného štýlu môže tiež pomôcť zmierniť príznaky neuropatie. To zahŕňa dodržiavanie zdravej stravy bohatej na vitamíny a minerály, pravidelné cvičenie a dostatok odpočinku. Tieto základné zložky zdravého životného štýlu môžu pomôcť zlepšiť celkové zdravie a pomáhať telu lepšie reagovať na bolesť.

Neuropatia môže byť ťažké a nepríjemné, ale správnou liečbou a starostlivosťou je možné jej príznaky významne zmierniť. Ak máte podozrenie na neuropatiu, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc.Včasná diagnóza a liečba môžu pomôcť zabrániť ďalšiemu poškodeniu nervov a zvýšiť šance na úspešné zvládnutie stavu.