Pozor na dnavý záchvat. Nepríjemný spoločník z vášho taniera

Pozor na dnavý záchvat. Nepríjemný spoločník z vášho taniera

Dna je ochorenie spôsobené zvýšenou hladinou kyseliny močovej. Ide o poruchu výmeny látok v tele, pri ktorej sa vo vyššom množstve ukladá v tele kyselina močová. Tá môže byť hlavnou príčinou dny a môže vyústiť až v dnavý záchvat. Predstavíme vám však niekoľko možností, čo robiť, ak chcete ochoreniu dna predísť. Zároveň vám v článku prezradíme, aké sú najčastejšie symptómy dny, kedy vyhľadať lekára či ako správne túto chorobu liečiť.

Blížiace sa sviatky znamenajú okrem času s rodinou a pokojných chvíľ aj množstvo jedla na našich stoloch. Častokrát aj nezdravého. Práve nezdravé stravovacie návyky môžu viesť k zvýšenej hladine kyseliny močovej a následne k dne. V súčasnosti trpí ochorením dna približne 1 – 4% populácie. Toto percento však stále narastá, najmä kvôli nezdravému životnému štýlu a veľkému množstvu konzumovaného fast foodu. Dna sa častokrát nazýva aj chorobou bohatých či kráľov. Vo všeobecnosti sa dna vyskytuje u žien zväčša po menopauze. Dna sa však častejšie objavuje u mužov ako u žien. Je to z toho dôvodu, že muži majú až o tretinu viac kyseliny močovej v krvi ako ženy. 

Choroba dna, často známa aj ako pakostnica alebo lámka, patrí medzi reumatické zápalové ochorenie kĺbov, ktorého príčinou je nahromadené veľké množstvo kyseliny močovej v krvi. Práve nahromadená kyselina močová sa vo forme malých kryštálikov ukladá v okolí kĺbov. Tie zvyknú sčervenať a sú bolestivé na dotyk. Najčastejším prejavom dlhodobého hromadenia kyseliny močovej je akútny záchvat dny. Dna sa nedá úplne vyliečiť – striedajú sa iba bezpríznakové obdobia s akútnymi záchvatmi. Poradíme vám preto, čo robiť, aby ste tomuto ochoreniu predišli.

Prevencia pred dnavým záchvatom

Odborníci sa zhodujú v tom, že najlepším spôsobom ako predísť dne je zmeniť životosprávu. Je dôležité dodržiavať správny pitný režim, aby telo predišlo dehydratácii. Dostatočný príjem tekutín tiež zabezpečí správne fungovanie obličiek. Do svojho harmonogramu by ste mali zaradiť aj pravidelné cvičenie. Práve obezita je najčastejším dôvodom zvýšenej kyseliny močovej.

Ďalšie časté príčiny zvýšenej kyseliny močovej sú:

  • cukrovka
  • dedičnosť 
  • stravovacie návyky – u niektorých ľudí vzniká dna kvôli zvýšenej konzumácii potravín bohatých na puríny (červené mäso, morské plody, či napríklad jedlá zo zabíjačky)
  • zvýšená konzumácia alkoholu

Jedným zo spôsobov, ako znížiť kyselinu močovú je aj užívanie prírodných látok, ktoré môžete nájsť v rôznych výživových doplnkoch. Ide hlavne o:

  • vitamín C
  • mätu piepornú a tymián
  • extrakt semien zeleru (Apium graveolens)
  • barbadoskú čerešňu (známu aj pod názvom superpotravina Acerola)
  • kurkumu

Okrem toho, že tieto prírodné látky pomáhajú znížiť riziko dny, sú rovnako prospešné aj v iných zdravotných oblastiach. Určite sa teda zamerajte na to, aby ste okrem vyváženej stravy plnej ovocia a zeleniny neopomenuli ani kvalitné doplnky stravy určené pre pacientov, ktorých trápi dna.

Ako sa prejavuje dna? Neignorujte príznaky

Keďže ide o zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, ochorenie dna je bez výrazných príznakov. Efektívnym spôsobom odhalenia tohto ochorenia u pacienta je odber krvi. Vďaka nemu s presnosťou odhalíme zvýšené množstvo kyseliny močovej. U mužov sa za zvýšené množstvo považujú hodnoty nad 420μmol/l a u žien nad 360 μmol/l. Okrem odberu krvi si však pacienti môžu všimnúť aj niekoľko častých príznakov ochorenia. Patrí sem napríklad:

  • silný opuch kĺbov a ich začervenanie
  • pociťovanie veľkej bolesti kĺbov – najčastejšie ide o bolesť palca na nohe, ale aj členkov, prstov, zápästia či napríklad kolien
  • obmedzená hybnosť kĺbov – v pokročilom štádiu môže dochádzať až k deformácii kĺbov
  • malátnosť a vyčerpanosť
  • horúčka
  • tráviace ťažkosti
  • tofy – ide o ložiská, kde sa ukladá kyselina močová, tieto ložiská vytvárajú malé hrbolčeky pod kožou.

Jednotlivé symptómy sa môžu u každého pacienta líšiť. Odporúčame preto dôkladne informovať vášho ošetrujúceho lekára o možných príznakoch dny a požiadať ho o prehliadku. Na základe krvných testov vie lekár presne zistiť, či sa u vás vyskytuje zvýšené množstvo kyseliny močovej a nasadiť vám správnu liečbu.

Začnite zmenou stravy

Dnavý záchvat sa objavuje v rôznych intervaloch. Ako byť naň pripravený?

Silný dnavý záchvat je častou obavou pacientov s týmto ochorením. Po takomto záchvate je odporúčané absolútne vylúčiť celý rad potravín, ako napríklad silné mäsové vývary, divinu, čokoládu, sójovú omáčku, cesnak, kakao, chren, špenát, ostré koreniny, alkohol, mastné údeniny, sardinky či horčicu. Dôvodom, prečo obmedziť tieto potraviny nie je to, že by obsahovali zvýšené množstvo kyseliny močovej. Majú však vysoký obsah purínov, ktoré sa na kyselinu močovú rozkladajú. Na zvýšenú hladinu kyseliny močovej pomáha hlavne bezpurínová diéta. Je mimoriadne dôležité dodržiavať ju, pretože čím vyššie množstvo purínov v tele máte, tým sa kyselina močová bude vo vašom tele zvyšovať. 

Bezpurínovú diétu môžete podporiť aj dodržiavaním správneho pitného režimu. Diuretický čaj Flow vám pomôže s odvodnením obličiek. Obsahuje zmes bylín, ktoré je vhodné užívať najmä pri ochoreniach ako dna, reuma či rôznych opuchoch. Čaj Flow pomáha s liečením zápalu a dezinfekcie močových ciest a obličiek. Odporúčame ho piť hlavne pre jeho schopnosť znížiť kyselinu močovú v tele. Veľmi účinne tak pomáha znížiť príznaky dny. Okrem spomínaných odporúčaní nezabudnite doplniť svoj jedálniček o ovocie a zeleninu. Práve správne stravovanie môže veľkou mierou pomôcť k udržaniu kyseliny močovej v správnom množstve. Namiesto červeného mäsa konzumujte radšej biele, prípadne prejdite na vegetariánske jedlá. Vedci navyše zistili, že vitamín C výrazne napomáha vylučovaniu kyseliny močovej. Preto sa často odporúča ako doplnok stravy pri liečbe dny. A nezabúdajte ani na to, že drastické diéty a hladovky vedia priebeh choroby ešte zhoršiť. 

Dnavý záchvat

Keďže sa dna nedá úplne vyliečiť, dnavé záchvaty sprevádzajú pacienta celý život. Intervaly medzi jednotlivých dnavými záchvatmi sa rôznia – môže ísť o 6 mesiacov až rok. Niekedy sa záchvat neobjaví aj niekoľko rokov a pacienti tak majú pocit, že sú vyliečení a nedodržiavajú liečbu. Typický je výskyt dnavého záchvatu predovšetkým vo večerných hodinách a v noci. Sprevádza ho krutá bolesť, ktorá je spôsobená akýmkoľvek, hoci aj ľahkým, dotykom. Ak vás postihne dnavý záchvat, prvou pomocou je ľad. Pomocou obkladov na zasiahnuté miesto zmiernite silné bolesti. Dodržiavajte pitný režim a správny jedálniček. Pomôcť môžu aj masti, ktoré sú určené na bolesť kĺbu. Určite kontaktujte svojho lekára a nespoliehajte sa iba na „domáce recepty”. Symptómom dnavého záchvatu je aj horúčka a zimnica. Lekár vám poradí, ako postupovať čo najlepšie. 

Štyri štádiá dny

Priebeh ochorenia dna rozdeľujeme do štyroch štádií na základe aktuálneho stavu pacienta.

  1. Obdobie asymptomatickej hyperurikémie – toto štádium sa vyznačuje tým, že pacient nemá žiadne výrazné ťažkosti. Zvýšená hladina kyseliny močovej je zistená pri náhodnom vyšetrení. Toto obdobie môže trvať aj niekoľko rokov bez toho, aby o ňom pacient vedel.
  2. Obdobie akútneho záchvatu dny – toto štádium sa prejavuje charakteristickou bolestivosťou kĺbu, opuchom či začervenaním. Záchvaty môžu byť čoraz častejšie a príznaky naberajú na intenzite.
  3. Medzizáchvatové obdobie – toto obdobie nastupuje po období akútneho záchvatu. Zápal postupne ustupuje, kĺb prestáva byť bolestivý a pomaly odpúcha.
  4. Obdobie chronickej dny – toto štádium sa vyznačuje opakovanými záchvatmi, pričom na kĺboch už badať deformácie. Toto štádium a neustále záchvaty vedia vyústiť až do obmedzenej hybnosti. 

Liečba dny – ako liečiť zvýšenú hladinu kyseliny močovej?

Pokiaľ sa vám nepodarilo predísť ochoreniu dna, určite nezúfajte. Liečba dny nie je veľmi komplikovaná, no aj napriek tomu je nutné dávať si pozor na niektoré faktory, aby ste predišli dnavému záchvatu. Liečbu ochorenia dna rozdeľujeme na tri kategórie, a to podľa aktuálneho stavu ochorenia u pacienta:

  • liečba akútneho dnavého záchvatu
  • starostlivosť o pacienta v medzizáchvatovom období
  • liečba chronických dnavých prejavov

Liečba dny prebieha dvoma spôsobmi. Tým prvým je zmiernenie symptómov, ktoré chorobu sprevádzajú, ako napríklad bolesti, opuchy a zápaly. Využívajú sa zvyčajne nesteroidné protizápalové lieky a výživové doplnky. Druhým spôsobom je liečba, ktorá je zameraná na zníženie tvorby kyseliny močovej a zároveň podporu jej vylučovania z tela pacienta. O presnom postupe a vhodných liekoch v oboch prípadoch rozhoduje ošetrujúci lekár. 

Pri liečení dny sa určite poraďte s vašim lekárom. Predpíše vám protizápalové lieky, ktoré zmiernia bolesti kĺbov. Do svojho jedálnička pridajte okrem pravidelného cvičenia aj dostatok ovocia a zeleniny, najmä zemiaky, rôzne druhy orechov a semien, zázvor, zakysané výrobky či potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Pomôcť vám môže aj Balíček na dnu, ktorý obsahuje močopudný čaj z prírodných bylín, ktorý pomáha zmierniť príznaky dny tým, že stabilizuje kyselinu močovú. V Balíčku na dnu nájdete tiež účinnú masť na zmiernenie bolesti a zápalov. 

Záver

Hoci sa dna nedá vyliečiť úplne, správnou životosprávou viete veľmi účinne predchádzať bolestivým dnavým záchvatom. Neliečená dna však môže viesť k trvalému poškodeniu obličiek a kĺbov.

Zdroje: 

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2016/03/06.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123217300450#b0025

https://www.solen.cz/pdfs/med/2007/01/04.pdf

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/which-foods-are-safe-for-gout

https://creakyjoints.org/about-arthritis/gout/gout-symptoms/signs-of-gout/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18464304/

https://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/gouty-tophi