Prečo je slimačí sekrét tajnou zbraňou pre suchú pokožku?

Prečo je slimačí sekrét tajnou zbraňou pre suchú pokožku?

Slimáky nie sú v starostlivosti o pokožku žiadnou novinkou. Hippokrates, významný lekár starovekého Grécka, predpisoval rozdrvené slimačie ulity v masti na liečbu zápalových ochorení. V 19. storočí sa slimáky využívali na riešenie rôznych ochorení, nielen tých kožných. Aktuálne je v kurze slimačí sliz, teda slimačí sekrét, ktorý po sebe slimák zanecháva pri pohybe. V 80. rokoch 20. storočia na to upozornili pracovníci na slimačej farme v Čile. Všimli si, že ich ruky sú hebké a pripísali to práve práci so slimákmi. 

Ašak priekopníkom v používaní slimačieho sekrétu v kozmetike sú Kórejci. Práve v Južnej Kórei sa začala kozmetika so slimačím slizom využívať naplno. Dnes kozmetické firmy po celom svete pridávajú túto prírodnú zložku do svojich produktov, aby pomohli ženám so suchou pokožkou a kožnými problémami. 

Čo je slimačí sliz a aké sú jeho výhody? 

Hydratácia a regenerácia pleti neboli nikdy jednoduchšie. Slimačí sekrét je zásobárňou alantoínu, bielkovín, kolagénu a vitamínov, čím zmierňuje príznaky podráždenej, začervenanej a suchej pokožky, vrátane nepríjemného svrbenia. Navyše pomáha eliminovať výskyt jaziev po akné a spomaľuje starnutie.  

Slimačí sekrét predstavuje komplexnú zmes proteínov, aktívnych enzýmov, kyseliny hyalurónovej, antimikrobiálnych a medených peptidov, železa, zinku, antioxidantov a ďalších účinných látok. Vďaka tomu patrí medzi komplexné zložky starostlivosti o pleť. 

Aké sú jeho benefity? 

Upokojuje suchú pokožku

Suchá pokožka na tvári, ktorá sa prejavuje začervenaním, pnutím a olupovaním, sa stane minulosťou. Slimačí sliz totiž obsahuje pestrú paletu látok, ktoré prispievajú k celkovej hĺbkovej hydratácii pokožky, teda uzamykajú vlhkosť vo vnútri. Tým pádom sú prospešné aj pre extra suchú pleť. 

Bojuje proti starnutiu 

S pribúdajúcim vekom produkcia kolagénu klesá, čo sa prejavuje vznikom vrások, stratou pevnosti a pružnosti. Dôležité je pridať kolagén do jedálneho lístka a zamerať sa aj na používanie kozmetiky s obsahom kolagénu. 

Slimačí sekrét má v sebe látky podporujúce tvorbu kolagénu a kyselinu hyalurónovú, čím eliminuje výskyt i viditeľnosť vrások. Antioxidanty chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a prispievajú k obnove poškodených tkanív. 

Krém na tvár s obsahom slimačieho sekrétu disponuje spevňujúcimi a protivráskovými účinkami a redukuje pigmentové škvrny. Okrem slimačieho sekrétu obsahuje živicu mastichy, organický olivový olej, vitamín E a ďalšie zložky.  

Eliminuje viditeľnosť jaziev a strií 

Za podporu obnovy tkaniva a rýchlu obnovu buniek sú zodpovedné dve látky. Ide o enzýmy fibrinolýzy a kyselinu glykolovú. Ak vás trápia jazvy po akné či operáciách alebo nevzhľadné strie, doprajte koži slimačí sliz, ktorý podporuje regeneráciu kožných buniek. 

Má protizápalové a antibakteriálne účinky 

Trápi vás akné? Zdá sa, že slimačí sliz môže priniesť úľavu aj aknóznej pokožke. Je to vďaka jeho protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam. Navyše je zdrojom antioxidantov, ktoré pokožku chránia pred vonkajšími vplyvmi. 

Má slimačí sliz vedľajšie účinky? 

Hoci je slimačí sekrét prírodného pôvodu, môžu sa, podobne ako pri iných kozmetických ingredienciách, vyskytnúť vedľajšie účinky. Preto je vhodné najprv vyskúšať krém či sérum na predlaktí. Ak sa nedostaví žiadna alergická reakcia, môžete kozmetiku bezpečne používať na: 

  • na regeneráciu a omladenie pokožky,
  • na zníženie hyperpigmentácie a tmavé škvrny na tvári,
  • na aknóznu pokožku, 
  • na hĺbkovú hydratáciu,
  • na príznaky suchej pleti, 
  • na jazvy a strie. 

V prípade, že vás sužuje suchá pokožka, túžite spomaliť starnutie, eliminovať viditeľnosť jaziev a strií, investícia do kozmetiky so slimačím slizom sa vyplatí. 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1062150/

https://www.webmd.com/beauty/what-is-snail-mucin

https://www.healthline.com/health-news/snail-slime-skin-creams-becoming-popular-in-the-united-states

https://www.researchgate.net/publication/349726617_Snail_Slime_Evaluation_of_Anti-Inflammatory_Phytochemical_and_Antioxidant_Properties