Seborea vo vlasoch: Ako na ňu?

Seborea vo vlasoch: Ako na ňu?

Problémy s vlasovou pokožkou môžu prameniť z rôznych kožných problémov. Seboroická dermatitída (seborea) vo vlasoch má medzi nemi špeciálne miesto. Objavuje sa totiž na pokožke hlavy už od najmenších novorodencov až po dospelú populáciu.

Ako vzniká seborea vo vlasoch?

V oblasti vlasov sa pokožka odlupuje a odpadáva v mikroskopických veľkostiach približne každých 28 – 30 dní, počas ktorých sa kožná bunka stihne vytvoriť a aj opustiť svoje miesto na koži. Seboroické lupiny vo vlasoch svedčia o tom, že tvorba a odlupovanie kože je rýchlejšia.

Seborea všeobecne vrátane seborey vo vlasoch súvisí aj s tvorbou kožného mazu, konkrétne s jeho nadprodukciou. Práve preto sa seborea nachádza na miestach, kde je zvýšený výskyt kožného mazu. Seborea sa následne prejavuje silnými mastnými ložiskami v postihnutých miestach. Zvýšené množstvo mazu môže byť spôsobené hormonálnymi zmenami alebo genetickou predispozíciou.

Aké sú príznaky seborey vo vlasoch?

Diagnostikovať seboreu vo vlasoch nemusí byť vôbec jednoduché. Často sa zamieňa s inými kožnými chorobami. Ide najmä o psoriázu (lupienku), atopický ekzém alebo rôzne alergické reakcie. S tým, ale by si mal skúsený trichológ alebo dermatológ poradiť.

V slabom výskyte si ju dokonca ani vôbec nemusíte všimnúť a zaregistrujete iba zvýšenú tvorbu lupín. Rozvinutejšie stavy so sebou už prinášajú určité symptómy. Prejavujú sa hlavne sprievodné javy ako:

  • Červené, svrbivé vyrážky a plochy na pokožke
  • Lupiny a šupinatenie
  • Začervenanie a podráždenie
  • Svrbenie
  • Mastná pokožka s bielymi alebo žltými krustami

Čo ovplyvňuje seboreu vo vlasoch?

Seborea vo vlasoch postihuje novorodencov, ale aj dospelú populáciu. Pravdou však ostáva, že častejší výskyt je zaznamenaný u mužov. Samotnú seboreu ovplyvňujú také faktory ako stres, zlá alebo nedostatočná hygiena, nevhodná pokrívka hlavy, nevhodný šampón zlé stravovanie a životospráva.

Pod seboreou vo vlasoch sa podpisujú okrem vnútorných a vonkajších faktorov aj imunitný systém, genetické predispozície alebo prebiehajúce hormonálne zmeny v tele. Zvyčajne ide o súbeh viacerých faktorov, ktoré vzájomným pôsobením vypuknú na pokožke ako seborea.

Základom pre zlepšenie a potlačenie seborey vo vlasoch je neustála čistota a hydratácia vlasovej pokožky. Prečo? Vlasová pokožka potrebuje neustále zmývanie nadbytočného mazu. K tomu mazové žľazy vyžadujú sústavnú hydratáciu, aby neboli stimulované k tvorbe ďalšieho kožného mazu.

Pri seborei je častokrát zaznamenaný výskyt pridruženej kvasinkovej infekcie. Podľa vedeckých štúdií môže vyvolať seboreu aj pleseň menom Pityrosporum ovale, ktorá existuje bežne na pokožke. Tá sa živí predovšetkým kožným mazom a odumretými bunkami. Ich premnoženie môže spôsobiť zápal kože a odlupovanie šupiniek kože.

Seborea vo vlasoch: Ako ju liečiť?

Seboroická dermatitída vo vlasoch sa dá pomocou správne zvolených liečebných techník udržiavať na požadovanej úrovni, pod kontrolou. Úplné vyliečenie seborey nie je v súčasnosti možné. Ale pri rýchlej a správne nastavenej liečbe môže byť efekt viditeľný po pár ošetreniach.

V každom prípade by ste mali začať kúpou výživnej a liečivej dermatokozmetiky. Ideálne sú prípravky s antibakteriálnymi a fungicídnymi zložkami.

Najúčinnejšia cesta k zdravej pokožke v oblasti hlavy vedie cez liečivý šampón, ktorý obsahuje účinné liečivé prvky. Mimoriadne pozitívne výsledky dosahujú pacienti používajúci prípravky s obsahom kyseliny salicylovej.

Vo vážnejších prípadoch dermatológ odporúča aj kortikoidné prípravky. Mali by ste si uvedomiť, že kortikoidy organizmus zaťažujú a môžete ich používať len časovo obmedzene. Zvyčajne sa dodržiavajú 3-mesačné cykly, počas ktorých by ste kortikoidy nemali používať. Na zvážení ostáva aj skutočnosť, že kortikoidy môžu pokožku nezvrátne poškodiť.

Seborea vo vlasoch: 4 najčastejšie otázky – 4 odpovede

“Akú kozmetiku mám používať?” Primárne siahnite na šampón, ktorý neobsahuje žiadne kontrastné látky, ktoré by mohli vyvolať podráždenie. Zamerajte svoju pozornosť aj na účinné látky. Pri balzamoch a maskách postupujte rovnako. Osobitú ostražitosť si dávajte pri výbere tužidiel a sprejov na vlasy. Tie môžu zhoršiť podráždenie.

“Môžem si farbiť vlasy?” Seboroická dermatitída vo vlasoch je špecifický kožný problém. Pri farbení vlasov a výbere farby je potrebné byť obzvlášť opatrný. Platí, že vlasy nefarbíme v čase zápalu pokožky hlavy.

“Začnú mi vypadávať vlasy?” Seboroická dermatitída vo vlasoch môže spôsobiť dočasnú stratu vlasov. Správnou výživou však vlasy znova narastú a  nejde o trvalé znehodnotenie vlasov a vlasových folikulov. Nemajte obavy. Ak ste sa stretli s opačným tvrdením, ide o mýtus. Samotné vypadávanie vlasov je spôsobené silnou vrstvou lupín spojených so zápalom kože.

“Je seborea vo vlasoch nákazlivá?” Nie, seboroická dermatitída nie je prenosná a nedá sa od nikoho “chytiť”.

Psorioweb tip: Síce siahať na fén sa všeobecne neodporúča, v prípade seborey dostanete zelenú. Seboroická pokožka vo vlasoch je veľmi náchylná na pôsobenie vody na koži. Tá dokáže zvýšiť pH pokožky, čím dochádza k podráždeniu. Preto po umytí vlasov so šampónom určeným na seboreu vo vlasoch, vysušte pokožku a vlasy fénom.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.