Druhy psoriázy a ich príznaky

Druhy psoriázy a ich príznaky

Psoriáza je ochorenia kože, ktoré spôsobuje porucha v imunitnom systéme. Prejavuje sa vznikom hrubých šupinatých ložísk na pokožke. Na jej vzniku sa najčastejšie podieľa genetická predispozícia. Takýto ľudia majú takzvaný psoriatický gén.

Spúšťačom tohto génu často býva stres, bakteriálne ochorenia a zlý životný štýl.

Okrem toho, že sa toto ochorenie prejavuje na koži, ovplyvňuje tiež aj psychiku postihnutého človeka. Zväčša sú sprievodné príznaky pocity neistoty, depresie a menejcennosti.

Psoriáza je neliečiteľné a pomalé ochorenie, dajú sa len potlačiť príznaky. Toto ochorenie nie je nákazlivé ako iné kožné ochorenia.

Psoriáza nepostihuje len pokožku, ale aj kĺby a nechty. Prejaviť sa môže kedykoľvek, no najčastejšie sa prejavuje vo veku od 15 do 35 rokov. Okrem nepríjemných kožných ložísk môže viesť psoriáza k vzniku iných ochorení ako je cukrovka alebo artritída.

Ako aj iné ochorenia, aj psoriáza má svoje fázy, kedy sa zhoršuje alebo zlepšuje. Zmiznúť môže aj na dlhší čas. Prejavovať sa môže aj v určitých častiach roka, najčastejšie v zimnom období.

Poďme se pozrieť, aké tipy psoriázy existujú:

  • Psoriasis vulgaris
  • Psoriasis guttata
  • Psoriasis nummularis
  • Psoriasis pustola
  • Psoriasis erythrodermica
  • Psoriasis arthritica

 

Psoriasis vulgaris (ložisková psoriáza): ide o najrozšírenejšiu formu, ktorá postihuje najviac ľudí, trpiacich týmto ochorením. Ložiská sa môžu vyskytovať na rôznych miestach a môžu byť rozdielnej veľkosti. Vyskytujú sa najčastejšie na kolenách a lakťoch a sú presne ohraničené.

Psoriasis guttata: táto forma sa prejavuje červenými šupinatými bodkami na tele, ktoré postihujú hlavne deti pri včasnej dospelosti. Začiatky psoriázy tohto typu sprevádzajú streptokokové infekcie dýchacích ciest. Po niekoľkých týždňoch väčšinou bodky zmiznú. Pri opätovnom návrate sa červené bodky môžu opäť prejaviť, ale môže mať príznaky ako ložisková psoriáza. 

Psoriasis nummularis: Ložiská sa podobajú a sú v tvare a veľkosti mince s priemerom niekoľko centimetrov. 

Psoriasis pustolosa: tento tip psoriázy sa zväčša vyskytuje u ľudí, ktorí užívajú alebo prestali užívať niektoré typy liekov. Prejavuje sa ako malé hnisavé pľuzgiere, no bez infekcie. Často ich môžeme nájsť na dlaniach, nechtoch a prstoch. 

Psoriasis erythrocdermica: vyskytuje sa na väčšine tela a ide o začervenané a odšupujúce plochy, na ktorých sa môžu objaviť hnisavé pľuzgiere. 

Psoriasis arthiritica: ide o tip psoriázy, ktorý sa objavuje až po niekoľkých rokoch. Je to vlastne zápalová a chronická artritída, ktorá postihuje kĺby rôznym stupňom.

V súčasnosti poznáme rôzne spôsoby liečby psoriázy podľa stupňa závažnosti, ktoré ju dokážu zmierniť a držať pod kontrolou. Samozrejme nie každá liečba pôsobí rovnako u všetkých pacientov trpiacich psoriázou.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *