Mykóza nechtov: Domáce liečby a prevencia

Mykóza nechtov: Domáce liečby a prevencia

Mykóza nechtov je bežná infekcia. Veľmi často sa s ňou dostávame do styku počas letných mesiacov, kedy viac trávime čas najmä na kúpaliskách a pri bazénoch. Baktérie spôsobujúce nechtovú mykózu na nohách pretrvávajú vo vlhkom a teplom prostredí, kde sú ideálne podmienky pre jej prežitie. Toto ochorenie, ktoré so sebou nesie veľa nepríjemných pocitov sa zvyčajne rieši liekmi na predpis. A hoci môžu byť účinné, niektorí  ľudia pociťujú nepríjemné vedľajšie účinky.

V takom prípade je v boji proti mykóze nechtov  dobré použiť domáce prostriedky. Tu sú 4 najlepšie tipy, vďaka ktorým dostanete mykózu nechtov pod kontrolu. 

1. Jedlá sóda proti mykóze nechtov

Jedlá sóda, s ktorou sa často stretávame v kuchyni, je skvelým pomocníkom pri mykóze nechtov. A prečo? Dokáže absorbovať vlhkosť, ktorá často spôsobuje a podporuje mykózu. Podľa istého amerického výskumu, jedlá sóda zabránila rastu húb až v 79% testovaných vzoriek. Navyše, v ďalších 17% prípadoch jedlá soda efektívne znížila rast húb. Z toho všetkého jasne vyplýva, že jedlá sóda je cenným spojencom v boji s nechtovou mykózou na nohách.

Ako ju použiť?

Ak vás mykóza nechtov trápi, nasypať si trocha jedlej sódy do ponožiek, ktoré obujete. Sóda bude absorbovať vlhkosť. Jedlú sódu si tiež pri mykóze nôh môžete aplikovať priamo na postihnuté miesto a nechať pôsobiť aspoň 10 minút. Tento rituál môžete opakovať niekoľkokrát denne.

Autor: Dobré rady, nápady, Dobrá rada.sk | Jedlá sóda, alias sóda bikarbóna, alias hydrogénuhličitan sodný stojí len pár centov a väčšinou po nej siahneme pri pálení záhy, alebo ak potrebujeme …

2. Bylinné masti 

Na mykózu nôh dokážu skvele zabrať aj prírodné bylinné masti. Tie vďaka sile bylín  napomáhajú odstrániť mykózu nechtov a svrbenie. Už po prvej aplikácii dokážu uľaviť od nepríjemných pocitov, ktoré môže mykóza nechtov vyvolať. Medzi najúčinnejšie bylinky v boji proti mykóze nechtov patrí Yzop lekárky,
Eukalypstus, Jalovec a extrakt z borovíc
. Práve táto kombinácia dokáže pôsobiť upokojujúco, no zároveň liečivo. Prírodné balzamy  na mykózu nechtov majú aj ďalšiu výhodu – nezaťažujú organizmus parabénmi, či umelými látkami. 

3. Ocot

Ocot je ďalšou bežnou vecou, ktorú v domácnosti máme. Okrem toho, že ho využívame pri varení či čistení, môže sa využiť aj pri liečbe mykózy nechtov. Mikroorganizmy, ktoré spôsobujú nechtovú mykózu na nohách totiž dokážu žiť iba v prostredí s istým ph. Práve ocot, alebo už spomínaná sóda, dokáže ph zmeniť a tak mykotické mikroorganizmy zničiť. 

Ako ho používať?

Ocot môžete aplikovať priamo na postihnuté miesto alebo si môžete namáčať daný necht. Ľudia s mykózou by túto kúru mali aplikovať aspoň dvakrát za týždeň. Ocot je potrebné zriediť s vodou v pomere 2:1.

Autor: Apple cider vinegar for acid reflux: Does it work, and is it safe? | Medical News Today

4. Cesnak

Cesnak je snáď všeliekom. Typický pomocník v kuchyni, ktorý dokáže pomôcť pri liečbe mykózy nôh. Istá štúdia dokázala, že práve cesnak má silné protiplesňové vlastnosti. 

Ako ho použiť?

Pri mykóze nôh môže pomôcť nasekaná hlavička cesnaku. Priložte ju na postihnuté miesto, obviažte a ponechajte asi 30 minút. Opakujte kúru vždy s novým cesnakom. Ako alternatívu pri mykóze nechtov môžete využiť cesnakovú šťavu. S touto kúrou však opatrne, pri prikladaní čerstvého cesnaku na kožu môže dôjsť k reakcii podobnej popáleniu. 

Autor: Iya Foods Garlic With Garlic Skin Ground, Kosher Certified, No … | Iya Foods

Mykóza nechtov: Prevencia a liečba

Mykóza nechtov môže nepríjemne skomplikovať život. Ak sa jej chcete zbaviť nadobro, je nutné dodržiavať aj ďalšie zásady, ako napríklad:

  • Oddeľte si uteráky – používať iba jeden na nohy a iný na telo a vlasy
  • Noste iba bavlnené ponožky – umelé vlákna môžu mykózu zhoršovať
  • Obuv vždy po vyzutí vystriekajte antibakteriálnym sprejom – zabránite tak množeniu baktérii, ktoré mykózu spôsobujú
  • Doma nechoďte bosí – mohli by ste roznášať baktérie, ktoré by sa znova dostávali do kontaktu s kožou
  • Posteľné prádlo vymieňajte aspoň raz do týždňa
  • Vymenené posteľné prádlo aj uteráky vyvarte – vďaka tomu budete mať istotu, že baktérie spôsobujúce mykózu neprežijú.

Nechtová mykóza je dlhodobý a nepríjemný problém. Napriek tomu nezúfajte. Vďaka týmto radám si môžete proces liečby skrátiť a zlepšiť nielen svoj zdravotný stav, ale aj sebavedomie.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.