Bolesť chrbta: Príčiny, liečba a prírodné alternatívy

Bolesť chrbta: Príčiny, liečba a prírodné alternatívy

Bolesť chrbta patrií k najobvyklejším zdravotným problémom. Z času na čas nás titulky novín prekvapia informáciou o tom, aký obrovský počet ľudí vo svete alebo na Slovensku trpí týmito ťažkosťami. Tieto počty sú naozaj zarážajúce. Jediná vec, ktorá človeka po prečítaní podobnej zvesti pohne, je utešujúca predstava, že aspoň v tom nie je sám.

Odborné medicínske názvy označujúce chrbticu, úkony a ťažkosti s ňou súvisiace sú tvorené zo slovných kmeňov spondyl- a vertebr-. Tieto slová označujú jeden zo základných architektonických prvkov chrbtice a to je stavec. Bolesť chrbta sa odborne nazýva aj dorzalgia, kým bolesť krížov označujú lekári pojmom lumbalgia.

Bolesť chrbta: Naše riešenie – Master balzam

Týmto účinným prostriedkom v boji proti bolestiam rôznych častí chrbtice je prírodný produkt s názvom Master balzam

  • Jeho primárnou charakteristikou je, že je to rýdzo prírodný produkt, ktorý neobsahuje žiadne chemické aditíva v podobe konzervantov, umelých vôni či farbív. 
  • V súlade so základnými princípmi našej spoločnosti HillVital je Master balzam predovšetkým koncentrátom prírodných zložiek. Je zmesou 12 bylinných extraktov. 
  • Tieto byliny pochádzajú z horských oblastí Karpát. Ručný zber a následné starostlivé spracovanie bylín dalo vzniknúť viacerým jedinečným prípravkom. 
  • Na bolestivú chrbticu, či už sa jedná o oblasť krížov alebo oblasť krčnej chrbtice, je preparát Master balzam ideálny. Príčin a podôb bolestí chrbtice môže byť niekoľko, no pri jeho aplikácií na postihnuté miesto chrbta dochádza k uvoľneniu svalstva a kĺbov . 
  • Rôzni zákazníci používajú tento balzam na tlmenie a zmiernenie rôznych typov bolesti chrbta. Ich reakcie nás presviedčajú o komplexnej účinnosti Master balzamu. 
  • Pôsobí protizápalovo, eliminuje opuchy. Jednotlivé zložky jeho bylinného obsahu pôsobia súčinne ako prírodné analgetikum. 
  • Bolesť chrbta, resp. bolesť krížov zasiahne človeka aj v čase prechladnutia. Niekedy bolesť krížov predchádza akútnym prejavom prechladnutia. Aj na tento stav je nanášanie tejto masti dobrým riešením.

Alternatívne riešenia od HillVital

Iným, našimi zákazníkmi vysoko hodnoteným, produktom je Kapsamax balzam. Tento balzam je primarne zameraný priniesť úľavu a uvoľnenie napätým, stuhnutým svalom a kĺbom. Pôsobí regeneračne na celú pohybovú sústavu, či už ide o svaly a kĺby horných a dolných končatín alebo o napäté časti krížovej, driekovej alebo krčnej chrbtice.

Dôležitou zložkou tohto balzamu je tzv. kapsaicín, ktorý pôsobí hrejivo, čím na unavené a boľavé miesta pôsobí blahodarne. Pri chronických bolestiach chrbtice prináša tepelné ošetrenie postihnutých miest aspoň na chvíľu upokojenie.

Posledné medicínske výskumy potvrdzujú blahodarný účinok vybraných vitamínov B, predovšetkým vitamínov B1, B6 a B12. Tieto vitamíny pôsobia regenerujúco na postihnuté oblasti. Dlhodobé užívanie týchto látok môže tak znížiť bolesť, že pacient nemusí užívať analgetiká.

Naša spoločnosť ponúka vitamínový balíček Vitasoft, ktorého základnými skladobnými zložkami sú práve spomínané typy vitamínu B. Tento produkt okrem iného blahodarne pôsobí na rôzne druhy kožných ochorení. Pri výrobe tohto koncentrátu sme mali primárne na mysli nepríjemné dermatologické ťažkosti. Až neskôr pri detailnej analýze zloženia produktu a ohlasoch našich zákazníkov sme si uvedomili veľkú pozitívnu silu “vedľajších účinkov” pôsobiacu na bolesti a trvalé problémy s bolesťami chrbtice.

Ďalším významným koncentrátom určeným na vnútorné užitie je Vitago, vitamínový balíček určený na obnovu a regeneráciu kĺbov, svalov, chrbtice – funkčných časti pohybového aparátu. Zoznam extraktov bylin a ďalších zložiek, ktoré obsahuje, je veľkým prísľubom jeho priam zázračnej účinnosti.

V našej ponuke nájdete aj čaje s totožnými názvami ako sú názvy vitamínových balíčkov. Nielen názvy, ale aj ich hlavné zameranie a účinky sú identické. Pomáhajú vytvoriť pocit úľavy od svalovej strnulosti, stuhnutosti, kŕčov a bolesti pohybového aparátu. Dôležitá je však pravidelnosť ich užívania. Pozri Čaj Go.

POZOR

Jedna štatistika hovorí, že mesačne je v ambulanciách slovenských praktických lekárov, no tiež v ambulanciách rôznych špecialistov (ortopédov, reumatológov a pod.), predpísaných viac ako 150 tisíc balení nesteroidných analgetík, ktoré sú najčastejšie odporúčané pri bolestiach chrbtice. 

Pri tak veľkej “obľúbenosti” týchto liekov je obzvlášť potrebné vypočuť si názory odborníkov, ktorí už dlhší čas upozorňujú na riziká, ktoré užívanie týchto liekov prináša. 

Tieto riziká pre ľudské zdravie sú naozaj významné. Môžu spôsobiť poškodenie žalúdka a zároveň zvyšujú riziko cievno-mozgovej príhody. 

Spoločnosť HillVital v súlade so svojimi základnými princípmi prináša svojim zákazníkom alternatívne prírodné produkty určené na rôzne ťažkosti; zmiernenie bolesti chrbta a jeho príznakov, ako je opuch alebo zápal nevynímajúc.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Zodpovedne tvrdím, že v niektorých situáciách musíme bolesti chrbtice a súvisiace príznaky prenechať odbornej starostlivosti lekára. Včasná diagnóza umožňuje minimalizovať bolesť a redukuje hroziace deformity, zmeny tvaru chrbtice, resp. Jednotlivých jej častí. K týmto prípadom nepochybne patrí stav, kedy:

  • bolesť vyžaruje do dolnej končatiny,
  • máte problémy s močením a stolicou,
  • znížila  sa citlivosť dolných končatin,
  • ak je vykrivenie trupu na jednu z dvoch strán výrazné
  • ak sa bolesť zosilní a neustúpi počas 4 – 6 týždňov,
  • ak je bolesť veľmi intenzívna,
  • ak sa objavuje v pokoji, nečinnosti,
  • ak vás bolesť zobúdza zo spánku.

Krátkodobé bolesti chrbtice

Bolesti chrbtice možno jednoducho, na základe ich trvania, rozlíšiť na krátkodobé a dlhodobé, resp. akútne a chronické. Za krátkodobé problémy sa považujú tie, ktoré neprekročia dĺžku trvania šiestich týždňov. Vo všeobecnosti je možné priradiť ku kratkodobej bolesti chrbtice tieto základné príčiny:

  • Dlhé sedenie alebo státie v jednej polohe,
  • Preťaženie pri práci alebo športových aktivitách,
  • Tehotenstvo,
  • Infekcia,
  • Nadváha, 
  • Úraz,
  • Nesprávne držanie tela.

Tehotenstvo a následné prvé týždne po pôrode sú často obdobím, kedy väčšina žien pociťuje bolesti drieku a krížovej chrbtice. Súvisí to so zvýšenou záťažou, ktorej tieto dve oblasti podliehajú. Žena si postupne zvyká na nosenie novorodeniatka na rukách, čo jej môže prechodne priniesť bolestivé komplikácie. Rovnako na začiatku tehotenstva a v prvom trimestri býva bolesť v krížovej oblasti chrbtice a v oblasti drieku bežným javom. V tejto fáze sa telo postupne pripravuje na zmeny a záťaž, ktorú prinesie pomalý nárast hmotnosti plodu.

Veľmi často u ľudí pri zvýšenej námahe dochádza k tzv. “seknutiu v krížoch”. Tento stav lekári nazývajú akútne lumbago. Ľudovo sa tomuto stavu hovorí hexenšus. Ide o stav náhlej, zničujúcej bolesti, ktorej najčastejšou príčinou je zdvihnutie ťažkého bremena nesprávnym spôsobom. V typickej polohe je človek mierne predklonený a vybočený do strany. Každý pohyb takto postihnutého človeka je bolestivý, človek sa nemôže narovnať ani predkloniť.

Chronické bolesti chrbta

Veľkým nešťastím a výrazným znížením kvality života býva chronická bolesť chrbtice. K jej príčinám môžeme zarátať dlhodobé nesprávne zvyky, ako sú nesprávne držanie tela, premrštená záťaž na tento pohybový aparát vyplývajúca z profesného zamerania, úrazy, nesprávne sedenie, obezita a podobne. 

Okrem spomínaných viac menej mechanických príčin poškodenia chrbtice poznáme aj iné možné ohrozenia jej optimálnej funkčnosti, či dokonca štruktúry, ktorými sú deformácie jej jednotlivých častí, či už kĺbov, stavcov a podobne. 

Iným druhom porúch sú zápalové ochorenia. Zápalové ochorenie chrbtice sa označuje aj termínom spondyloartritída. Je to chronické zápalové ochorenie, pri ktorom je imunitný systém nadmerne aktívny a napáda vlastné, zdravé bunky tela. Iným druhom zápalového autoimunitného ochorenia chrbtice je takzvaná Bechterevova choroba, resp. ankylozujúca spondylitída.

Bolesti chrbtice môžu mať svoju príčinu aj v niektorých patologických procesoch prebiehajúcich vo vnútri hrudného koša. Bolesť vychádzajúca z hrudníka môže súvisieť s infarktom myokardu alebo u žien s rakovinou prsníkov. Bolesť chrbtice môže tiež naznačovať pohlavné choroby ako syfilis či ochorenia ako rakovina semenníkov.

 Bolesťou chrbtice sa tiež môžu prejaviť zápalové ochorenia pankreasu alebo močových ciest. 

Zrejme najčastejším zdrojom bolesti chrbta bývajú platničky. Pojem osteochondróza označuje degeneratívne zmeny medzistavcovej platničkyV prípade, že bolesť chrbtice vystreľuje do dolných končatín, je nutné ihneď vyhľadať lekársku pomoc. 

V týchto prípadoch ide zvyčajne o príznaky vyskočenej platničky v oblasti driekovej chrbtice. Tento stav sprevádza mimoriadne silná bolesť. Analgetiká v tejto situácii neposkytujú úľavu a bolesť pretrváva. Lekári preto často odporúčajú podrobiť sa operačnému zákroku. Pri liečbe tohto problému moderný prístup zahrňuje aplikovanie koncentrátu kyslíka a ozónu na postihnutú oblasť s monitorovaním cez CT.

Kedy sa rozvinie chronická bolesť chrbta?

Bolesti chrbtice môžu mať svoju príčinu aj v niektorých patologických procesoch prebiehajúcich vo vnútri hrudného koša. Bolesť môže vzniknúť v dôsledku problémov s hrudníkom, napríklad kvôli infarktu myokardu alebo u žien kvôli rakovine prsníka. Často signalizuje aj pohlavné choroby ako syfilis, či ochorenia pohlavných orgánov, napríklad rakovinu semenníkov.

Bolesťou chrbtice sa tiež môžu prejaviť zápalové ochorenia pankreasu alebo močových ciest.

Zrejme najčastejším zdrojom bolesti chrbta bývajú platničky. Pojem osteochondróza označuje degeneratívne zmeny medzistavcovej platničky. Už bolo spomenuté vyššie, že v prípade, že bolesť chrbtice spôsobuje, resp. vystreľuje do dolných končatín, v tom prípade je nutné vyhľadať lekársku pomoc.

V týchto prípadoch ide zvyčajne o príznaky vyskočenej platničky v oblasti driekovej chrbtice. Vzhľadom na tento stav je bolesť nesmierne intenzívna. Analgetiká v tomto prípade nepomáhajú a bolesť pretrváva. Lekári preto často odporúčajú podrobiť sa operačnému zákroku. Pri liečbe tohto problému moderným spôsobom aplikujeme koncentrát kyslíka a ozónu priamo na postihnuté miesto pod dohľadom CT.

Diagnostika

Diagnostika má niekoľko základných krokov. Pri prvom lekár vyšetrí hybnosť chrbtice. Druhým krokom býva odber krvi a následné laboratórne vyšetrenia, ktorých úlohou je zistiť, resp. vylúčiť prítomnosť zápalu v tele. Posledným krokom býva vyšetrenie jednou z klasických zobrazovacích metód, RTG, CT alebo MRI.

Bolesť chrbta: Medicínska liečba

Ku klasickým prostriedkom medicínskej liečby patrí medikamentózna, teda farmakologická liečbaExistujú rôzne druhy farmakologických prípravkov, ktorých úlohou je tlmenie bolesti, eliminácia zápalu a opuchov. Z liekov proti bolesti má lekár na výber analgetiká, antireumatiká či opiáty.  Typ liekov určuje lekár podľa závažnosti postihnutia, intenzity a príčiny bolesti. Ich dlhodobé užívanie môže spôsobiť vážne škody fyzickej i psychickej stránke človeka.

Niekedy sa využíva aplikácia injekcií v okolí postihnutého miesta. Na druhej strane, iný prístup zahrňuje lieky, ktoré uvoľňujú svalstvo a zmierňujú svalové kŕče. Konkrétne, tieto lieky sa nazývajú myorelaxanciá alebo svalové relaxanciá.

Lekári zvyknú predpisovať na bolesti chrbta rôzne rehabilitačné techniky. Ich dĺžku a rozsah určuje lekár. K najznámejším patria masáže, rôzne nahrievacie techniky (parafínom, bahnom alebo horským slnkom, či fénom). Blahodarne proti bolesti pôsobí suché teplo. Ďalšie techniky, ktoré sú odporúčané praktizovať za účelom zlepšenia zdravotného stavu, sú cvičenia, kúpele, ultrazvuk alebo rôzne elektrické stimulácie. 

Pri chronických bolestiach chrbtice sú pacientom predpisované aj antidepresíva. Ľudia s chronickou bolesťou často ťažko znášajú každodenný život a musia zásadne zmeniť svoj životný štýl a rutinu. Niektorí lekári odporúčajú aj niektoré doplnky stravy, alternatívnu liečbu, ako sú homeopatia, akupunktúra a pod. Často sa oplatí investovať do zdravotných matracov. 

Dôležité je pravidelné cvičenie, ako napríklad pilates, jóga, strečing.

Súčasná veda odporúča pacientom trpiacim chronickou bolesťou podstúpiť psychoterapiu, ide o tzv. kognitívno-behaviorálnu terapiu, ktorá môže viesť k zmene myslenia a naučiť človeka pozitívnym myslením lepšie znášať chronickú bolesť. 

Súčasná veda odporúča pacientom trpiacim chronickou bolesťou podstúpiť psychoterapiu, ide o tzv. kognitívno-behaviorálnu terapiu, ktorá môže viesť k zmene myslenia a naučiť človeka pozitívnym myslením lepšie znášať bolesť.


Zdroje:

https://www.lekari.sk/denna-sprava/ZDRAVIE-Az-9-z-10-Slovakov-trapi-bolest-chrbta-pomoct-moze-vitamin-B-8613.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ 172943.php

https://www.lekari.sk/denna-sprava/ZDRAVIE-Az-9-z-10-Slovakov-trapi-bolest-chrbta-pomoct-moze-vitamin-B-8613.html

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.