Opuchnuté nohy

Opuchnuté nohy

Aké sú príčiny opuchnutých nôh, členkov, chodidiel alebo lýtka?

Opuchnuté nohy a dolných končatín môžu mať rôzne príčiny. Najčastejšou príčinou opuchu nôh je zadržiavanie tekutín v dolných končatinách, ide o tzv. periférny edém. Tekutiny sa pod vplyvom gravitácie prirodzene usadzujú v dolných končatinách. K menej závažným príčinám patrí aj tzv. chronické žilové ochorenie, ktorého najznámejším druhom sú varixy, teda kŕčové žily.

V neskoršom štádiu rozvoja tejto choroby už tento problém prestáva byť len estetickým problémom a stáva sa nebezpečným ohrozením zdravia človeka, kedy je nutné navštíviť lekára. Ak za opuchom nôh nestojí žiadne zo závažných ochorení, býva stanovená liečba cielená na odstránenie nepríjemných príznakov. V ponuke HillVital môžete nájsť vybrané prípravky určené práve na zmiernenie a odstránenie týchto problémov.

Autor: Postpartum swelling: Causes and 10 natural treatments | Medical News Today

Čo na opuchnuté nohy?

Hlavným produktom je Varikoflex balzam. Jeho unikátne zloženie pôsobí blahodarne na postihnuté miesta, zmierňuje opuch a zápal v tele, posilňuje steny ciev. Balzam obsahuje 13 prírodných bylín, z ktorých azda najznámejšou je pagaštan konský obsahujúci escín, ktorý sa používa ako prírodné venofarmakum, teda ako rastlinná látka vhodná na liečbu tzv. chronického  žilového ochorenia. Varikoflex balzam obsahuje aj ďalšie rastlinné venofarmakum, vilín, ktorého zastúpenie v tomto balzame dodáva olej z hroznových semien.

Vhodným vitamínovým doplnkom stravy je aj Vitamín P. Predstavuje intenzívn revitalizačnú kúru, ktorá preventívne aj terapeuticky pôsobí na cievnu sústavu, spevňuje ich steny, podporuje pružnosť a elasticitu tkanív. Vhodnou alternatívou pre Vás môže byť aj čaj Flex, ktorého účinky a koncentrácia bylinných extraktov je cielená práve na zlepšenie stavu cievneho systému. Iným prostriedkom z našej ponuky, ktorý môže priniesť zmiernenie opuchu nôh je prírodné diuretikum – čaj Flow.

Pozrite si viac o produktoch na opuch nôh.

Opuch nôh ako následok úrazu

Opuchy nôh, členkov, lýtok majú rôzne príčiny. Jednou z nich môže byť aj opuch ako následok úrazu (zlomeniny, vyvrtnutia, nárazu). V prípade úrazu (zlomeniny, vyvrtnutia) je zápal a s ním spojený opuch prirodzeným javom. Pri úraze sa krv koncentruje do oblastí zraneného miesta. Sú to  najmä biele krvinky, ktoré sa tam hromadia preto, aby dochádzalo k rýchlejšiemu hojeniu. Po úrazoch je opuch fyziologický.

Menej závažné faktory a príčiny opuchnutých nôh

Opuch môže mať menej závažné ale i veľmi závažné príčiny, pri ktorých je  nevyhnutné bezodkladne navštíviť lekára. Medzi menej závažné faktory stojace za opuchnutými nohami sa počíta fajčenie, nadváha, nosenie príliš úzkych nohavíc, dlhodobé státie alebo sedenie, napríklad pri cestovaní, či už autobusom, vlakom, lietadlom. V prípade týchto príčin je kľúčom k zlepšeniu alebo prevencii opuchov zmena životného štýlu, ako je napríklad redukcia nadváhy, pravidelný pohyb. Treba zvážiť aj prípadné ukončenie fajčiarského zlozvyku.

Pri dlhých cestách sa odporúča robiť si pravidelné prestávky, ak je to možné. Ak cestujete jedným zo spomínaných dopravných prostriedkov bude vhodné rozhýbať a precvičiť si končatiny a nezotrvávať v jednej polohe dlhú dobu.

Ženy zbystrite

U žien sa môže menej závažné opuchnutie nôh objaviť v čase menštruácie i v neskoršom štádiu tehotenstva. Opuchnuté nohy a členky sú bežným príznakom hlavne v poslednom trimestri. Vo väčšine prípadov je tento stav len zvyčajným sprievodným javom tehotenstva. Avšak v prípade, že sa spolu s opuchom nôh objavia aj iné problémy, akými sú silný opuch, ktorý môže byť prítomný aj v okolí očí, prudké bolestí hlavy, zhoršené videnie (rozmazané videnie, citlivosť na svetlo), je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Aj niektoré druhy liekov môžu spôsobiť nepríjemný opuch nôh, ide napr. o vybrané antidepresíva, lieky proti diabetu (cukrovke) a hypertenzii (vysokému krvnému tlaku). Buďte pozorní pri užívaní liekov proti bolesti, akými sú ibuprofen, aspirín, naproxén! Aj tie totiž môžu byť príčinou opuchnutých nôh.

Opuchnuté nohy ako signály vážnych zdravotných porúch

Ako bolo spomenuté hneď v úvode, opuchnuté nohy môžu mať aj veľmi závažné zdravotné príčiny, pri ktorých je včasne stanovená diagnóza a nasadená liečba nutnosťou. V prípade, že sa u vás spolu s opuchnutými nohami objavujú aj nasledovné príznaky, je najvyšší čas navštíviť lekára:  

  • dýchavičnosť pri miernej námahe a pri polohe v ľahu
  • problémy s dýchaním
  • bolesti na hrudníku
  • mdloby, únava, odpadávanie  
  • vykašliavanie krvi

Autor: Top 10 Healthy Strategies for Fighting Fatigue and Exhaustion | BrainMD | BrainMD Health

Tieto príznaky spolu s opuchnutými nohami môžu byť príčinou takých vážnych ochorení, akými sú akútne aj chronické zlyhávanie obličiek, nefrotický syndróm (poškodenie malých ciev v obličkách), tzv. kardiomyopatia (čo je súbor ochorení srdcového svalu), srdcové zlyhávanie, zápal osrdcovníka.

V prípade opuchu nôh, ktorých príčinou je srdcové ochorenie, napríklad spomínaná kardiomyopatia, sa na jeho zmiernenie používajú diuretiká, prostriedky určené na “odvodnenie” organizmu, teda prostriedky podporujúce močenie. Ako už bolo spomenuté, v takomto prípade sa predpokladá, že bezprostrednou príčinou opuchu dolných končatín je prítomnosť nadmerného množstva tekutín v tejto oblasti.

Vhodným bylinným prostriedkom na tento zdravotný stav je čaj Flow. Obsahuje bylinky, ktorých prirodzené pôsobenie na telo človeka prináša žiadúce diuretické účinky.

Iným problémom môžu byť ochorenia, ktoré sú charakteristické dlhodobým zápalom v tele. Ide hlavne o reumatoidnú artritídu, osteoartritídu alebo dnu.

Rady a odporúčania

Je možné a žiaduce, aby človek vykonal niekoľko zmien vo svojom životnom štýle a životospráve, aby predišiel alebo eliminoval bolesti a opuchy nôh. K predpokladom predchádzania opuchu nôh, či už lýtok, členkov patrí niekoľko základným pravidiel. K tým osvedčeným patria nasledovné:

  • Znížte príjem soli v jedle. Treba upraviť jedálny lístok. Vyhýbať sa polotovarom, mrazeným jedlám a iným nekvalitným produktom obsahujúcim veľa soli.
  • Vyhýbajte sa nekvalitnej obuvi. Ak sa venujete nejakému športu, musíte si vybrať obuv určenú práve pre túto činnosť.
  • Rozcvičte sa v prípade, že vás čaká nejaká väčšia fyzická zátaž. Pripravíte tým vaše končatiny na to, čo sa chystáte podstúpiť a vaše telo bude pružnejšie.
  • Položte si nohy tak, aby horná časť tela bola nižšia. Je dobre držať nohy vo vyvýšenej polohe, nad úrovňou trupu. Pred spaním si vyložte nohy napr. na vankúš.
  • Noste kompresívne pančuchy. Táto metóda zlepšuje krvný prietok a prúdenie krvi smerom hore k srdcu.
  • Prikladajte si na opuchnuté miesta chladivé sáčky alebo ľad. Je rovnako vhodné sprchovať si nohy studenou vodou.
  • Doprajte si prírodné produkty, ktoré sú čisté, bez konzervantov, nemajú negatívne vedľajšie účinky a prinášajú úľavu. 

Zdroje

Opuchnuté nohy a členky (aká je liečba, príčina, či pomoc pre opuchy nôh) – zdravovek.sk

Opuchnuté nohy? Toto je ich príčinou – zdravie.sk

Bolia vás a opúchajú vám nohy? Pozor na žily – zdravie.pravda.sk

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.