Rosacea: ako sa zbaviť začervenania a neestetických žiliek

Rosacea: ako sa zbaviť začervenania a neestetických žiliek

Rosacea, známa aj pod pojmom ružovka, je na prvý pohľad viditeľná, pretože sa objavuje najmä na tvári. Výskyt nie je vylúčený ani na krku, hrudníku či končatinách. Charakterizujú ju začervenané miesta na lícach a nose, tzv. “pavúčie žily”, teda viditeľné krvné cievy, opuch, pálenie či štípanie v závislosti od subtypu ochorenia. V prípade neliečenia dochádza k vzniku hrbolčekov a pupienkov, najmä u mužov i k zhrubnutiu kože na nose.  

K rozvoju ružovky dochádza už okolo dvadsiateho roku života. Neskôr sa môžu prejavy zhoršovať i zlepšovať, a to v priebehu celého života. Podľa prieskumov National Rosacea Society až 90 percent ľudí trpiacich rosaceou zaznamenalo zníženie sebavedomia a sebaúcty, a viac ako 40 percent sa dokonca vyhýbalo sociálnemu kontaktu. 

Hoci rosacea vyvoláva u ľudí trpiacich týmto chronickým zápalovým ochorením rozpaky, frustráciu či úzkosť a liek, ktorý by rosaceu úplne vyliečil, neexistuje, možno ochorenie držať na uzde. A to správnou starostlivosťou o pokožku, zdravým životným štýlom a odhalením faktorov zhoršujúcich zápalový stav ružovky.

Rosacea a jej príznaky

Jedným z hlavných symptómov ružovky je začervenanie v oblasti líc a nosa, ktoré pripomína spálenie od slnka. Býva sprevádzané pocitmi tepla až pálenia. Prítomné bývajú aj neestetické rozvetvené červené žilky, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú pavúčiu sieť. 

Medzi ďalšie symptómy patria, napríklad opuch, štípanie, suchá, drsná a šupinatá pokožka, pupienky pripomínajúce akné, rozšírené a zapálené póry, vyvýšené škvrny a hrbolčeky na koži, zhrubnutá koža najmä v okolí nosa a podráždenie očí s viditeľnými cievami vo vnútri viečok. 

Čo sa týka príznakov a závažnosti ružovky, je dôležité vedieť, že sa rozdeľuje na štyri subtypy. Prvý z nich je najmä o začervenaní tváre a viditeľných krvných cievach. Druhý subtyp sa prejavuje vyrážkami pripomínajúcimi akné, s tým rozdielom, že pri ružovke je pokožka suchšia, nie mastná. Pre tretí je typické zhrubnutie kože a štvrtý sa prejavuje na očiach a v ich okolí. 

Ružovka verzus kuperóza

Rosacea je chronické zápalové ochorenie, ktoré sa v prvých štádiách prejavuje začervenaním a viditeľnými krvnými cievami, pričom prvotné symptómy môžu byť podobné kuperóze. 

Kuperóza postihuje cievy na tvári, ktoré strácajú svoju pevnosť a pružnosť a sú viditeľné cez kožu. Rozšírené tenké podkožné kapiláry a  žilky môžu byť sprevádzané pocitmi suchosti, citlivosti a začervenania. 

To znamená, že ružovka i kuperóza sú v prvých štádiách sprevádzané rovnakými symptómami – erytémom (začervenaním kože) a teleangiektáziou (cievnymi hviezdičkami). Kuperóza môže byť predzvesťou ružovky, a preto je potrebné venovať sa tomuto problému čím skôr, aby kuperóza neprerástla do ružovky. Krém na kuperózu môže byť pokojne z radu rosacea kozmetiky. 

Rosacea: príčiny a faktory rozvoja ochorenia

Za vznikom ružovky je množstvo vonkajších či psychologických faktorov, ktoré sa môžu prelínať a, samozrejme, sú individuálne. Keďže ide o zápalové ochorenie kože, odborníci predpokladajú, že za rozvojom ochorenia sú zvýšené hladiny zápalu v ľudskom organizme. Tie však dokáže človek postihnutý rosaceou do veľkej miere ovplyvniť. 

Medzi príčiny a faktory, ktoré majú vplyv na rozvoj ochorenia patria, napríklad ťažkosti s krvnými cievami, poškodenie kože slnečným žiarením, chladom, znečistením, ďalej stres, alkohol, cigarety, chemické látky a mnohé ďalšie. 

Podľa jednej z analýz z Poľska bolo na 43 ženách a 26 mužoch zistené, že medzi faktory spúšťajúce rosaceu patria, stres, vystavenie slnku, alkohol, nadmerné cvičenie, pitie kávy a pikantné jedlá.

Rosacea a jej liečba 

Liečba rosacey je vždy stanovená na mieru dermatológom. Môže ísť o perorálne i lokálne lieky alebo ich kombináciu. Po odznení akútneho štádia zvyčajne treba prostredníctvom protizápalových prostriedkov, správnej starostlivosti a vhodného životného štýlu udržiavať ochorenie v štádiu remisie. 

Napríklad pri prvom subtype ružovky, pre ktorú je typické začervenanie a viditeľné krvné cievy, sa na lokálne ošetrenie využíva brimonidín tartrát. Perorálne užívanie liekov zvyčajne potrebné nie je. Vo vyšších štádiách sa využíva kombinovaná liečba. 

4 prírodné tipy, ako žiť s rosaceou v harmónii

lebo chcete liečbu rosacey stanovenej lekárom kombinovať s prírodnými prostriedkami, inšpirujte sa nasledovnými tipmi. Čo je dôležité? 

Pomocníci z prírody 

Medzi prírodnými pomocníkmi, ktoré dokážu eliminovať nepríjemné symptómy rosacey a zároveň udržať ju v pokojovom štádiu patria, napríklad harmanček, aloe vera, lopúch, kostihoj či zelený čaj. Pomocnú ruku podajú aj esenciálne oleje, konkrétne eukalyptový, levanduľový či čajovníkový. 

Jedným z top prírodných prostriedkov na zmiernenie príznakov ružovky a celkové ošetrenie pokožky je aloe vera. Samozrejme, aj v prípade rosacey je skvelé skombinovať vnútorné užívanie s lokálnou aplikáciou na postihnuté miesta. 

Keďže rosacea je chronické zápalové ochorenie kože, aloe vera je na tento účel stvorené. Aloe obsahuje široké spektrum antioxidantov, vrátane vitamínov C a E, ktoré znižujú zápal a pokožku chránia pred poškodením voľnými radikálmi. V neposlednom  rade posilňuje imunitný systém. 

Rosacea krém, ktorý zmierňuje začervenanie a opuch, upokojuje podráždenie, podporuje regeneráciu buniek, hydratuje pokožku a nezaťažuje ju zbytočnou chémiou, môže mať aj podobu balzamu. Psorisoft balzam obsahuje aloe vera ako hlavnú zložku. Jej hojivé a regeneračné účinky znásobujú ďalšie zastúpené ingrediencie, ako napríkad extrakt z arniky, harmančeka, rozmarínu, eukalyptového a levanduľového esenciálneho oleja. 

Správne ošetrenie pokožky 

Okrem toho, že rosacea kozmetika nesmie chýbať vo vašom kozmetickom kufríku, je potrebné pri ošetrovaní pokožky dbať na niekoľko dôležitých zásad. Aj pokožka s ružovkou potrebuje každodenné čistenie. Použite na to jemný čistiaci prostriedok určený na rosaceu. Po vyčistení si pokožku opláchnite vlažnou vodou a osušte priložením bavlneného uteráka. 

Po očistení možno na pokožku pravidelne aplikovať rosacea krém. Krém na rosaceu možno kombinovať s ricínovým olejom, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou čínskej medicíny i ajurvédy. Má protizápalové vlastnosti, urýchľuje hojenie, pleti dodáva potrebné živiny i hydratáciu. Alternatívou krému na rosaceu môže byť sérum na tvár a krk s obsahom hojivého aloe a morského kolagénu. 

Nevyhnutnosťou je chrániť pokožku pred UVA i UVB lúčmi opaľovacím krémom s SPF 30 a viac. Preferujte minerálne opaľovacie krémy s obsahom zinku. Pred použitím akéhokoľvek kozmetického prípravku ho vždy vyskúšajte na krku a sledujte reakciu pokožky. 

Protizápalová diéta a zdravý životný štýl 

Mnohí odborníci radia pozerať sa na rosaceu ako na problém celého organizmu, nielen kože. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve črevné problémy sa často odzrkadľujú na pokožke. Množstvo vedeckých štúdií potvrdilo, že rosacea, akné, dermatitída či psoriáza súvisia so zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu. 

Jedným zo základných pilierov zdravých čriev je práve strava. Pri zápalových ochoreniach sa odporúča tzv. protizápalová diéta. Je založená na konzumácii základných, teda minimálne priemyselne spracovaných potravín, ako ovocie, zelenina, celé zrná, strukoviny, orechy, semienka, za studena lisované oleje a podobne. V jedálničku nesmú chýbať ani protizápalové bylinky a koreniny, teda cesnak, cibuľa, zázvor, kurkuma či škorica. 

Naopak, rosacea a jej symptómy sa zhoršujú pri nadmernom príjme alkoholu, kofeínu, cukru a vysoko priemyselne spracovaných potravín v podobe bieleho pečiva, sladkostí, údenín, konzervovaných potravín a tak ďalej. 

Eliminácia spúšťačov 

Odhalenie spúšťačov ružovky môže pomôcť predchádzať zhoršeniu existujúceho stavu. Ide o pestrú škálu spúšťačov a faktorov. National Rosacea Society zostavila zoznam spúšťačov na základe anamnézy svojich pacientov. Môže ísť, napríklad o určité jedlá (vnútornosti, čokoláda, sójová omáčka…), alkoholické nápoje, kávu, horúcu čokoládu, pobyt v saune, silný chlad, menopauza, chronický kašeľ a mnohé ďalšie. 

Samotní pacienti na základe prieskumu uviedli ako spúšťače vystavenie sa slnku, emocionálny stres, teplé počasie, vietor, náročné cvičenie, konzumáciu alkoholu, horúce kúpele atď. Emocionálny stres ako spúšťač ružovky uviedlo až 79 percent opýtaných.  

Aj preto je vhodné viesť si každodenne denník, kde stručne zhrniete nielen konzumované jedlá, ale aj ďalšie skutočnosti týkajúce sa životného štýlu a, samozrejme, stav ružovky. Nezabudnite sa pozrieť aj do svojho vnútra a zhodnotiť aj úroveň stresu. Na základe toho dokážete zistiť, čo u vás spúšťa rosaceu. 

Rosacea: čo naozaj pomáha? 

Hovorí sa, že každá choroba je upozornením na to, že v našom živote niečo nie je v poriadku. O tých chronických ani nehovoriac. Keďže rosacea je chronické ochorenie kože, je nevyhnutné zamyslieť sa nad spôsobom svojho života, prehodnotiť priority a upraviť životný štýl.


Zdroje: 
National Rosacea Society, https://www.rosacea.org/
American Academy of Dermatology Association, https://www.aad.org/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18724544/
https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2017/01/02.pdf
https://www.dermaharmony.com/pages/alkaline-diet-and-rosacea
https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-rosacea-flare-ups