Nedá vám mykóza nechtov spať? Vieme ako s ňou bojovať

Nedá vám mykóza nechtov spať? Vieme ako s ňou bojovať

Táto kožná choroba dokáže nielen znepríjemniť výzor nechtov, ale aj poriadne znížiť sebavedomie. Ak sa mykóza nechtov vyskytne na chodidlách, odvahu nosiť otvorenú obuv na verejnosti nájde len málokto. V článku vám prezradíme, ako zdravie vašich nechtov opäť obnoviť, aby ste šľapky, sandále a inú otvorenú obuv mohli hrdo nosiť aj naďalej. 

Čo je mykóza nechtov?

Ide o infekčné kožné ochorenie, ktoré postihuje nechty najmä na dolných končatinách. Zriedkavo sa vyskytuje aj na nechtoch na ruke. Ak sa bojíte, že ste jeden z mála, koho táto diagnóza stretla, ste na omyle. Je veľká pravdepodobnosť, že trápi aj vašich blízkych.

Pokiaľ budete iniciátorom, ktorý sa rozhodne o tom otvorene hovoriť, uvidíte, že sa pripoja aj ostatní. Spoločne môžete prísť na spôsoby, ktoré niekto z vás už skúšal a nefungovali. Poprípade, čo tomu druhému pomohlo a odporučí aj vám.

Príčina a symptómy

Čím je mykóza nechtov na nohách spôsobená? Na starosti ju majú hubovité mikroorganizmy dermatofyty alebo kvasinky, ktoré majú v lete ideálne podmienky na rozmnožovanie. Mykózu môžete spozorovať už v jej skorom štádiu vzniku.

Najprv sa vám začnú tvoriť malé škvrny po okraji nechta. Následne sa zväčšujú a zaberaju viac miesta. Necht začne hrubnúť a naberať žltkastú farbu. Po určitom čase sa začne lámať. Prichádza k strate pevnosti a pružnosti. Ďalšie symptómy zahŕňajú:

  • Vznik žltkastých škvŕn
  • Krehkosť a drobivosť
  • Zápach
  • Zdeformovanosť
  • Odpojenie od nechtového lôžka

Kde a kedy sa vyskytuje?

Ak premýšľate nad tým, kedy sa u vás začala prejavovať mykóza nechtov, pravdepodobne to bude v letných mesiacoch. Aj keď je chôdza naboso príjemná, je aj príčinou vzniku rôznych kožných chorôb. Existuje hneď niekoľko faktorov, ktoré zapríčiňujú mykózu nechtov:

  • Sauna
  • Kúpaliska
  • Spoločné sprchy
  • Šatne

Pokiaľ ste ani jedno zo spomenutých miest nenavštívili a trápi vás mykóza, zrejme sa k vám nedostala z neba. Veľkou chybou je aj zlá starostlivosť o vaše chodidlá. Nosenie hrubých ponožiek aj keď je teplo, neprievzdušná obuv či používanie cudzích nástrojov na pedikúru.

Kto je na ňu náchylný?

Ako na každú infekčnú chorobu, aj na mykózu nechtov sú náchylnejší niektorí ľudia. Dostať ju však môže každý. Štatistiky hovoria, že až 14% svetovej populácie postihla mykóza nechtov na rukách a nohách. Najväčšiu šancu na toto ochorenie majú:

  • Staršie osoby
  • Ľudia s poranením nechtov
  • Traumatizované osoby
  • Cukrovkári
  • Osoby s oslabeným imunitným systémom
  • Ľudia trpiaci venóznou nedostatočnosťou (zlý krvný obeh v nohách) 
  • Osoby s ochorením periférnych artérií (zúžené tepny znižujú prietok krvi)
  • Plesňové infekcie kože na iných častiach tela

Ako nad ňou zvíťaziť?

Nepríjemná mykóza dokáže skomplikovať život. Samoliečba bylinkami je vhodná do chvíle, kým nie je mykózou postihnutá viac ako tretina nechta. Účinné prípravky nájdete v rôznej forme. Avšak dôležitá je pravidelnosť užívania prípravku. Čo teda použiť na mykózu nechtov pri domácej liečbe?

  • Lak
  • Balzám
  • Sprej
  • Kolagén
  • Čaj
  • Olej
  • Mydlo

Lak na nechty

Jedným zo spôsobov ako účinne bojovať s hubovitými mikroorganizmami je za pomoci liečivého laku na nechty. Po absolvovaní vlažného kúpeľa postihnutej časti a následnom opilníkovaní celého infikovaného nechtu, nechty vysušíte a nanesiete na ne lak. 

Vďaka procesu, ktorý tomu predchádzal, sa liečivo dokáže efektívne dostať na postihnutú časť. Lak je potrebné aplikovať raz za týždeň, pričom sa počas celej liečby neodporúča nosiť umelé nechty.

Balzam

Ak hľadáte prírodnú formu, ktorá vás zbaví tejto kožnej infekcie, krémy a balzamy sú ideálnym riešením. Hubový balzám a krém na mykózu nechtov pozostáva z liečivých rastlín, ktoré pomáhajú k úľave a zlepšujú pokožku. Taktiež vás zbavia nepríjemného zápachu nôh.

Pri výrobe týchto produktov boli všetky bylinky ručne zbierané. Nájdete v nich napríklad: yzop lekársky, eukalyptus, jalovec, aloe Vera, extrakt z borovice, anika, tymián, nechtík a ďalšie prospešné látky.

Sprej

Spreje navrhnuté na boj s hubovitými mikroorganizmami bojujú proti mykóze a ďalším nepríjemným chorobám. Zmierňuje svrbenie, zápach a nadmerne potenie chodidiel. Časom vaše nechty obnoví na úroveň, kedy sa nebudete viac báť ukázať vaše chodidlá svetu.

Na jeho výrobu sa používajú bylinky, ako je extrakt z quebracha, čajovníkový olej, šalvia lekárska, gaštan, extrakt z dubovej kôry a hamamel virgínsky. Prvé známky zlepšenia by sa mali dostaviť už v prvom týždni.

Kolagén

Ak nie ste schopný dodať vášmu telu všetok potrebný kolagén, môžete ho prijímať vo forme doplnkov. Len tak získate pružnú, zdravú a hydratovanú pokožku. Okrem toho aj zdravé nechty a lesklé vlasy.

Ak vám vaše chodidlá dávajú najavo, že je potrebné s nimi niečo robiť, nezanedbajte to. Nakoniec vás to môže vyjsť draho. Či už po finančnej stránke alebo budete cítiť bolesti pri každom kroku.

Čaj

Aj keď prípravky, ktoré sa aplikujú priamo na infekčné miesto patria medzi tie najlepšie, dá sa to aj inak. Niektorí ľudia skrátka milujú dobrý čaj a keď im prospieva k zdraviu, prečo neodolať pokušeniu? 

Bylinný čaj Soft účinne bojuje s ekzémom a ďalšími kožnými chorobami. Nie nadarmo sa hovorí, že čaj má aj liečivé účinky. Jedným z nich je aj správna regenerácia pokožky, ktorá má za následok chodidlá ako vystrihnuté z reklamy. 

Bylinky sa do čaju pridávajú už odjakživa. Zaujímavosťou je, že väčšinu byliniek, ktoré prospievajú nechtom, nájdete priamo na lúke. Medzi ne patrí napríklad žihľava, baza čierna, repík, púpava lekárska a ďalšie. Tak čo, už vám vrie v kanvici voda na čaj? 

Olej

Je pravda, že olivový je zdravší ako klasický slnečnicový ale existuje aj iný, ktorý nie je vhodný na varenie. Nimbový olej prospieva celému telu od hlavy až po päty. Ide o jeden z najvzácnejších olejov, aké môžete dopriať vášmu telu. Prečo je tomu tak?

Obsahuje v sebe aj vzácne látky ako nimbin, nimbidol, quercecetín a azadirachtín. Nie je dôležitý len obsah, ale aj vôňa. Nimbový olej vyžaruje vôňu orecha s cesnakovým akcentom všade dookola. 

Mydlo

Mydlo, ktoré obsahuje pŕhľavu preukazuje pozitívne výsledky na nezdravú pleť. Okrem toho bojuje s akné, mykózou a inými kožnými chorobami. Zároveň je to príjemnejší spôsob, ako nechať prhľavu účinkovať na vlastnom tele. Nie do nej bezhlavo skočiť. 

Ak budete mať pocit, že sa vaše rany začínajú hojiť rýchlejšie, je to vďaka mydlu. Okrem dezinfekčných vlastností pomáha k rýchlejšiemu hojeniu rán a čistí pokožku od toxínov a iných nečistôt. 

Balíček proti mykóze

Ani s chrípkou sa nebojuje len s jednou tabletkou. Pre čo najrýchlejšie uzdravenie nechtov skombinujte viacero produktov dokopy. Samozrejme, je potrebné vedieť, či sa kombinovať môžu. Ak neviete, čo môžete používať spolu, vytvorili sme pre vás balíček proti mykóze

Obsahuje spomínaný hubový balzam a mydlo s pŕhľavou. Spoločne tak tvoria účinný liek na mykózu nechtov. Oba produkty obsahujú čisto prírodné zloženie. Ak tieto produkty budete používať aj potom, ako sa mykózy zbavíte, získate výbornú ochranu proti opakovanej infekcii.

Liečba mykózy nechtov

Infekciu nechtov môže byť náročné vyliečiť a liečba je najúspešnejšia, keď sa začne včas. Plesňové infekcie samy od seba zvyčajne nezmiznú. Liečba mykózy nechtov sa vykonáva pomocou antimykóznych prípravkov. V závažných prípadoch môže kožný lekár odstrániť necht úplne. 

Mykóza nechtov je úzko spojená s plesňovými infekciami kože. Ak sa nelieči, začne sa šíriť ďalej. Pacienti by mali prediskutovať všetky kožné problémy so svojím lekárom, aby zabezpečili správnu liečbu plesňových infekcií. Môže trvať až rok, kým infekcia zmizne.

Rada odborníka

Aj keď infekcia kompletne zmizne, stále sa môže hocikedy vrátiť. Je preto dôležité dbať na správnu starostlivosť o vaše chodidlá a dodržiavať nasledujúce preventívne opatrenia.

Prevencia

Strihajte si nechty nakrátko, aby ste zabránili šíreniu infekcie. Nezdieľajte svoje nástroje na úpravu nechtov s ostatnými a vždy ich pred každým použitím očistite. Taktiež si nikdy nestrihajte kožu okolo nechtov. Jej úloha je pôsobiť ako bariéra proti infekcií. 

Dobre si vyčistite nechty. Nezanedbávajte svoje nechty keď ste v sprche, a radšej si ich poriadne umyte mydlom a vodou. Umývajte si ruky často a pamätajte, že baktérie sa môžu usadiť aj pod nechtami, takže investícia do kefky na nechty je na mieste.

Noste priedušné ponožky a topánky, a často ich vymieňajte najmä po cvičení. Vyhnite sa super tesným pančuchám, pri ktorých sa budete viac potiť. Po sprche alebo kúpeli si nohy dôkladne osušte. K lepšej prevencií vám môže pomôcť aj intímny umývací gél.

Keď si poraníte nechtové lôžko alebo pokožku okolo nechtov, vytvorí sa otvor pre plesne. Nikdy si netrhajte ani nehryzte nechty. A uistite sa, že vám topánky dobre sedia a nešúchajú vás do chodidiel, čo môže tiež spôsobiť problémy.

Zvažujete návštevu lekára?

Pri návšteve kožného lekára môžete očakávať niekoľko otázok, na základe ktorých lekár posúdi, či ide o mykózu nechtov. Preto sa vám zídu poznámky o tom, aké sú vaše príznaky a kedy začali. Aké otázky vám môže lekár položiť?

  • Kedy ste si prvýkrát všimli príznaky? 
  • Kde na vašom nechte začal problém? 
  • Aké lieky užívate? 
  • Máte cukrovku, psoriázu, atletickú nohu alebo iné ochorenia?
  • Mali ste v minulosti mykotické nechty? 
  • Viete, kde alebo ako ste sa mohli nakaziť?

Mykotické nechty sa dajú vyliečiť dobre stanovenou liečbou. Nie sú trvalé, ale môžu sa vrátiť aj po liečbe. Odhaduje sa, že 10 až 50 % ľudí, ktorí majú mykózu, ju dostanú znova. Pokúste sa čo najlepšie dodržiavať spomenuté preventívne kroky, aby ste znížili riziko nákazy.

Záver

Mykóza nechtov je nepríjemný spoločník, ktorý dokáže zatriasť so sebavedomím. Avšak dá sa proti nej úspešne bojovať aj prírodnou cestou. Očakávajte, že liečba potrvá niekoľko týždňov až mesiacov. Chce to len vytrvalosť a výsledky vás príjemne prekvapia.