ALERGICKÁ REAKCIA NA OBLEČENIE

ALERGICKÁ REAKCIA NA OBLEČENIE

Niektoré odevy vám spôsobujú nepríjemné pocity? Podráždenie pokožky vyvolané odevom sa prejavuje predovšetkým u ľudí trpiacich kožnými chorobami. Ide o potenciálny provokačný faktor, ktorý môže spustiť alergickú reakciu (alergická reakcia na oblečenie).

PREČO SA ZAOBERAŤ SPRÁVNYM ODEVOM PRI KOŽNÝCH PROBLÉMOCH?

Aj odev svojim zložením môže spôsobiť na pokožke kontaktnú alergickú reakciu alebo opačne a dokonale ju chrániť. Ak kožnými problémami už trpíte určite siahajte po kvalitných materiálov. Prečo?

  1. Nevhodne zvolený odev môže vyvolať nepríjemné alergické reakcie. Tá svojou prítomnosťou dokáže zhoršiť stav ekzému alebo psoriázy prípadne pokaziť celkové výsledky prebiehajúcej liečby. Navyše môže vyvolať kontaktný ekzém, žihľavku, alebo vyrážky.
  1. V určitej miere môže textil znižovať svrbenie a tým znižovať ďalšie nutkanie na škrabanie. Odev môže mať preventívny a terapeutický účinok, čo prispieva k celkovej stabilizácii alergii prípadne eliminácii alergických reakcii.
  1. Správne zvolený odev môže významne prispieť k ochrane kože pred externými vplyvmi. Ide hlavne o poletujúce alebo kontaktné častice, ktoré môžu preniknúť cez oslabenú pokožku a následne vyvolať kožné komplikácie.
  1. Aj prostredníctvom použitia kvalitného oblečenia môžete dosiahnuť zlepšenie celkového zdravotného stavu. Predídete vzniku alergických reakcii alebo neutralizujete priebeh kožného ochorenia.

ALERGIA ALEBO INTOLERANCIA NA TEXTIL

Rôzne odevy respektíve textílie môžu vyvolať alergické reakcie. Rovnako negatívne pôsobia aj ďalšie pridružené faktory týkajúce sa odevu. Pripravili sme pre vás základný sumár ako odevy môžu vyvolať alergickú reakciu. Čítajte:

  • Alergickú reakciu môže vyvolať predovšetkým neznášanlivosť pokožky na vlnu. Výnimočný výskyt intolerancie je u malých detí. Vekom sa však táto neznášanlivosť stupňuje. Kým pri deťoch do 12 rokov je výskyt na úrovni 41% pri dospelých to akceleruje až do výšky 71%. Intolerancia (alergická reakcia) je vyvolaná mikromechanickými vlastnosťami (tvar, dĺžka, priemer vláken, nasiakavosť vody, tepelná kapacita). Tieto vlastnosti ovplyvňujú celkový priebeh a výsledok alergickej reakcie. Príležitostne sa u ľudí s citlivou pokožkou prejavila alergická reakcia aj v súvislosti s bavlnou, nylonom, polyesterom alebo lykrou. Úplne výnimočný výskyt neznášanlivosti pokožky je v prípade hodvábu.
  • Precitlivenosť pokožky na textil sa môže zhoršiť aj počas zimného obdobia, kedy je prirodzená tendencia obliekať si odev z hutnejších alebo pevnejších materiálov. Zároveň si ľudia v zimnom období obliekajú viac vrstiev, čo môže spôsobiť pokožke zvýšenú námahu.
  • Neznášanlivosť pokožky na odev môže byť spôsobená aj používaním pracích prostriedkov,ktoré sú tak primárnou príčinou alergickej reakcie. Takéto prípravky zvyčajne obsahujú vysoký obsah aditív, ktoré alergickú reakciu vyvolávajú. Zbytkové časti prípravku sú prítomné na odeve, a tým prispievajú k tvorbe kožných chorôb.
  • V súvislosti s alergickými reakciami citlivej pokožky na odev vystupuje do popredia aj ďalší faktor – textilné farbivá alebo zložky upravujúce kvalitu a funkčnosť textilu. Senzitívnosť na textilné farbivá sa častejšie prejavuje u detí ako u dospelých. Frekvencia alergickej reakcie na textilné farbivá je však nízka. Jednoznačne ju nemožno pokladať za vedúci faktor pri vzniku alergickej reakcie.

AKÝM SPÔSOBOM ELIMINOVAŤ VÝSKYT ALERGICKÝCH REAKCIÍ POKOŽKY NA TEXTIL?

  • Kupujte vzdušné oblečenie bez syntetických prímesi. Nenarušujte pokožku či už mechanickým dráždením (podpazušie, nohy, lakte) alebo pôsobením syntetických látok. Problém môže spôsobiť aj froté textílie, ktoré svojou štruktúrou môžu narúšať pokojový stav pokožky.
  • Pri výbere odevov nesiahajte po výrazných farbách. Práve tie môžu byť príčinou vzniku alergickej reakcie.
  • Ak sa chcete vyhnúť alergickým reakciám pokožky na oblečenie, zabráňte poteniu spôsobené viacvrstvovým obliekaním či neopodstatneným prebytkom oblečenia.
  • Pred použitím nového odevu odporúčajú výskumníci Výskumného ústavu textilnej chémie CHEMITEX Žilina odev aspoň dvakrát vyprať, čím sa odstráni formaldehyd. Práve ten je zodpovedný za kožné alergie. Zároveň upozorňujú, že karcinogénne a nebezpečnéazofarbivá, ftaláty či ťažké toxické kovy, sú v odeve počas celej životnosti.
  • Začnite používať zmäkčovadlá. Podľa vedeckých zistení používaním zmäkčovadiel (katiónový surfakant) na textil sa zvyšuje celková tolerancia pokožky na odev. Tým zmäkčovadlá znižujú pravdepodobnosť alergickej reakcie kože na textil.
  • Dajte prednosť čistej bavlne, mikrovláknu alebo hodvábu. Podľa vedeckej štúdie Ricci et al. (2004) až u 83% detí sa znížila činnosť choroby vďaka ich odievaniu do hodvábu. Deti odeté do bavlny síce nezaznamenali zlepšenie, ale až 73% z nich malo stabilný priebeh kožného ochorenia.
  • Ďalšiu alternatívu predstavuje strieborný textil. Odev s prímesou striebra má protibakteriálne účinky a citlivá pokožka ho dobre znáša. Navyše má vynikajúce termické vlastnosti. Odev tým získava vysokú tepelnú vodivosť, pot sa urýchlene odparuje a pokožka pocíti chladivý efekt. Tieto vlastnosti určite zabránia oblečeniu vyvolať alergickú reakciu.
  • Na trhu sú už aj nové biologicky aktívne textílie tzv. biotextil. Patrí medzi ne bambus a biobavlna. Odevy z biotextilu nespôsobujú alergické reakcie, nedráždia, sú antibakteriálne a pestované ekologicky. Určite je správnou voľbou aj ľan.
  • Odporúčame celkovo racionalizovať kúpu pracích prostriedkov predovšetkým aviváže. Starostlivo zvážte ich nákup prípadne vyskúšajte aviváže vhodné aj pre citlivú pokožku. Aditíva obsiahnuté v syntetických čistiacich prostriedkoch môžu vyvolať nepríjemné alergické reakcie. Treba dôkladne opláchnuť vypraný odev, aby sa odstránili stopy aditív z odevu.

Ak už máte alergické prejavy na pokožke a neviete sa ich zbaviť, poznáme produkt s vysokou účinnosťou. Prezrite si ho!

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.