Whiplash injury – švihové poranenie krčnej chrbtice

Whiplash injury – švihové poranenie krčnej chrbtice

Anglické slovo whiplash označuje druh traumatického poranenia krčnej chrbtice. Whiplash sa dá voľne preložiť ako šľahnutie bičom, resp. švihnutie bičom. Tento pojem ako prvý použil americký lekár Harold E. Crow v roku 1928. Dovtedy sa pre tento druh poranenia používalo slovo Railway spine (železničný chrbtica). Bolo to tak hlavne preto, že hlavným dopravným prostriedkom, v ktorom dochádzalo k takýmto zraneniam bol vlak.

So zvyšujúcou sa dostupnosťou automobilov pre širšie vrstvy obyvateľstva sa zmenila aj hlavná príčina, pri ktorej k švihovému poraneniu krčnej chrbtice došlo.  Dnešný názov pochádzajúci z angličtiny síce tento posun nereflektuje, ale v istom zmysle je výstižným označením toho, aký pohyb je charakteristický pre túto traumu.

Autor: PDR Clinics | Whiplash Injuries – PDR Clinics

Príčiny švihového poranenia krčnej chrbtice

Ako už bolo povedané, najčastejšou bezprostrednou príčinou švihového poranenia sú autonehody. V 35 % prípadov dopravných nehôd utrpí jeden z cestujúcich “whiplash”. Stáva sa to pri náraze zozadu, ktoré zapríčiní prudký pohyb hlavy dozadu a následne prudký pohyb dopredu.

Lekári používajú tajuplne znejúce slová ako akceleračno-deceleračná trauma, hyperextenzný úraz. Tieto slová opisujú pohyb, po náraze nasledujúce prudké zrýchlenie pohybu krčnej chrbtice a hlavy a následne prudké spomalenie. Slovo hyperextenzný vystihuje hlavnú príčinu poranenia: nadmerné natiahnutie väzov, kĺbov a šliach, ktoré môže spôsobiť ich mikroruptúry alebo malé pretrhnutia.

Whiplash predstavuje traumu mäkkých tkanív, ktoré sa poškodili, keď pohyb prekročil fyziologicky stanovené limity. Vznikajú tak pomliaždeniny a v mnohých prípadoch aj nepríjemné neurologické ťažkosti.

Autor: O’Connor & Partners, PLLC | What Are the Long-Term Effects of Whiplash?

Príznaky švihového poranenia krčnej chrbtice

Whiplash sa nemusí prejaviť ihneď, nástup prvých príznakov môže prísť po niekoľkých hodinách. Symptómy častokrát bývajú veľmi individuálne, líšia sa často typmi bolestí aj ich intenzitou. U niekoho problémy majú charakter mechanického natiahnutia väzov a kĺbov, u iného sa môžu objaviť bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť,  tŕpnutie končatín a pod. Môže dôjsť až k poruchám zraku, sluchu či propriocepcie. Treba však povedať, že neurologické príznaky bývajú zriedkavé.

Traumatológovia používajú na určenie závažností stupnicu 0 až 4. 

  • 0 označuje nulovú množinu príznakov. 
  • 1. stupeň – to sú stuhnutá šija a bolesti hlavy. 
  • 2. stupeň – stuhnutosť šije, svalové napätie a obmedzená pohyblivosť hlavy. 
  • 3. stupeň – príznaky charakteristické pre stupne 1.-3. plus neurologické ťažkosti.
  • 4. stupeň – vážne zranenie krčnej chrbtice – zlomeniny stavcov, vykĺbenia a silné svalové napätie.

Liečba švihového zranenia krčnej chrbtice

Spôsob liečby “whiplashu” závisí od stupňa jeho závažností. Niekedy postačí ľadovanie krku a pokojový režim. Inokedy lekári odporúčajú lieky proti bolesti ako prostriedok úľavy. V prvých dňoch po nehode je vhodnou pomôckou tzv. krčný golier. Krajné prípady, akými sú kompresia nervových koreňov, útlak miechy, zlomeniny stavcov alebo hernie medzistavcových platničiek, často vyžadujú chirurgický zákrok ako jedinú cestu k úľave.

V prípade stuhnutosti krku, tŕpnutia končatín a ľahkých parastézií máte možnosť vyskúšať kapsaicínovú masť od HillVital známu ako Kapsamax balzam. Tá dokáže príjemne zahriať postihnuté miesto a vrátiť mu citlivosť.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.