Lumbago – bolesti dolnej časti chrbtice

Lumbago – bolesti dolnej časti chrbtice

Počuli ste už slovo lumbago? Hovorí vám to niečo? Ide o označenie bolestí v dolnej časti chrbta, teda v bedrovej a krížovej oblasti. Slovenčina má pre túto “poruchu” slová ako úsad alebo poslovenčené nemecké slová húser či hexenšús. No najčastejšie sa ľudovo hovorí o “seknutí v krížoch”.

Lumbago, bolesti dolnej časti chrbtice sú jednou z najčastejších príčin práceneschopnosti. Vo svojej akútnej forme dokážu človeka vyradiť na niekoľko dní až týždňov z pracovného procesu. Štatistiky hovoria, že viac ako 40 % populácie na vlastnej koži aspoň raz za život okúsi nepríjemnosti spojené s lumbagom.

Príčiny lumbaga, bolestí dolnej časti chrbtice

Je to skutočne vysoké percento, a preto nás núti zamyslieť sa nad jeho príčinami a možnosťami ich eliminácie. Príčiny lumbaga, bolesti dolnej časti chrbtice môžu byť rôzne.  Najčastejšie sú to mechanické poškodenia jednotlivých funkčných komponentov chrbtice, ako sú natiahnutie alebo natrhnutie svalov, väzov alebo poškodenie medzistavcovej platničky či stavcov.

Ako už bolo spomenuté, častokrát hovoríme o “seknutí v krížoch”. K tomu môže dôjsť pri rôznych činnostiach, ide zväčša o mechanické príčiny, ako sú nesprávne zdvíhanie ťažkého bremena alebo náhly a prudký pohyb do strany, otočenie či rotácia trupu smerom doľava alebo doprava.

Pohyb sám osebe by nemal predstavovať problém. Kľúčovou je otázka miery, resp. intenzity  pohybu. Nedostatok pohybu, inaktivita, oslabí naše svaly natoľko, že nebudú pripravené zvládať bežnú dávku fyzickej záťaže. Druhým extrémom je nadbytok pohybu, presílenie, prepínanie, ktoré môže rovnako ublížiť a vyústiť do lumbalgie – bolesti dolnej časti chrbta.

Inou príčinou, na ktorú by sme si mali dávať obzvlášť pozor, je prechladnutie. V zime by sme sa mali teple obliecť, aby nás celé telo, vrátane „krížov“, bolo chránené pred chladom. V horúcich letných dňoch by sme mali dbať na optimálnu teplotu a vyhýbať sa náhlym zmenám teploty, napríklad pri prechode z letnej páľavy do silne klimatizovaných miest. Ak nás prechladne, chrbtové a brušné svalstvo môže stuhnúť a stať sa náchylným na poranenie, čo môže viesť k lumbagu.

Autor: www.istockphoto.com | Best Safety Correct Lifting Of Heavy Box Vector Illustration Illustrations, Royalty-Free Vector Graphics & Clip Art – iStock

Ak máme zhrnúť najčastejšie príčiny bolesti dolnej časti chrbtice, musíme spomenúť nasledovné:

  • svalová nerovnováha, spôsobená napr. nesprávnym držaním tela,
  • inaktivita, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie,
  • náhla fyzická záťaž u netrénovaného človeka,
  • nesprávne zdvíhanie ťažkých bremien z predklonu,
  • prudká rotácia trupu, náhla zmena polohy otočením chrbtice,
  • prechladnutie chrbtice,
  • priveľká námaha, preťažovanie svalstva,
  • úraz.

Lumbago: Aké sú hlavné príznaky

V prvom rade je to bolesť. Tá je náhla, prudká a intenzívna. Vyskytuje sa v driekovej a krížovej častí chrbtice, no niekedy vystreľuje aj do oblastí sedacieho a stehenného svalu. V takom prípade sa zvykne hovoriť o lumbagu s ischiasom. Bolesť sa zhoršuje pri pohybe hlavne preto, že lumbago sprevádza dočasná blokáda, obmedzenie pohybu v driekovej časti chrbtice. Bolestivý pohyb a jeho obmedzenie vedie trpiaceho k tomu, aby preferoval špecifické držanie tela, ktoré je charakterizované neprítomnosťou bolestí. Hovoríme tu o tzv. antalgickej polohe, je to poloha, ktorá uľavuje od bolesti.

Antalgická poloha má zvyčajne dve podoby, jednou je predklon s pokrčením kolien a druhou je vystreté držanie s miernym náklonom na bok, na nepostihnutú stranu.

K hlavným príznakom lumbaga patrí:

  • Bolesť (pretrvávajúca alebo záchvatová)
  • Zhoršenie bolesti pri pohybe
  • Obmedzenie pohybu
  • Úľavové držanie tela – antalgická poloha
  • Napätie svalstva v danej oblasti
  • Bolesť môže vyžarovať do oblasti zadku či stehien

Terapia a prevencia bolesti dolnej časti chrbtice

Akútna forma lumbaga predstavuje veľmi nepríjemný a bolestivý stav. Napriek tomu, vo väčšine prípadov, po pár dňoch jeho príznaky ustúpia a bolesť mizne, umožňujúc človeku voľný a neobmedzený pohyb. Na druhej strane, lekári často upozorňujú, že akútna forma lumbaga nemusí byť hlavným dôvodom k ich návšteve. Medzičasom, mnohé domáce „babské“ prostriedky môžu ponúknuť úľavu a urýchliť liečbu.

V prípade intenzívnych, neustupujúcich bolesti sa odporúčajú voľne dostupné lieky proti bolesti, akými sú paracetamol, ibuprofen. Stáročným receptom je aplikácia tepla na postihnuté miesto. Spôsobov, akým nahrievať chrbát je niekoľko, tu vám môžeme odporučiť účinný kapsaicínový balzam Kapsamax. Obsahuje extrakt z čili papričiek, čo je látka, ktorá prináša pocit tepla, čím uvoľňuje napäté a poškodené svalstvo.

Bolesť limitujúca pohyb, núti človeka prejsť do úsporného režimu. Mali by sme si dopriať oddych a vyvarovať sa nadmernému namáhaniu. Avšak dlhodobé ničnerobenie tiež nie je riešením. Odborníci sa neshodujú na vhodnej miere aktivity a oddychu po zranení. Z doterajšej debaty vyplynulo, že človek by mal pokračovať v bežnej činnosti a nepreležať dlhý čas v posteli. Dlhodobé vylihovanie by mohlo poškodiť jeho fyzický i psychický stav a byť prekážkou v návrate do pracovného procesu.

Vo všeobecnosti platí, že najlepšou prevenciou pred bolesťami dolnej časti chrbtice je optimálna fyzická kondícia, balans medzi svalovými partiami chrbta a brucha. Predpokladom je aj správne držanie tela; deformácie chrbtice ako sú skolióza, hyperlordóza, môžu viesť k “seknutiu” v chrbte. Preto je dobre osvojiť si správne držanie tela v detstve a adolescencii.

Z vyššie uvedených príčin, príznakov a možnosti terapie si človek môže vyvodiť záver, ktorý mu bude ukazovať smer v rámci prevencie pred lumbagom a zároveň aj možnosti riešenia tohto bolestivého problému. Rovnako ako v mnohých iných oblastiach zdravia platí, že nasledovanie pravidiel zdravého životného štýlu s rozumnou a striedmou dávkou fyzickej aktivity, je prostriedkom, ako si zachovať optimálnu fyzickú i psychickú kondíciu čo najdlhšie.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.