Dajte si pozor na zápal povrchových žíl!

Dajte si pozor na zápal povrchových žíl!

Celková dĺžka cievnej sústavy ľudského tela je viac ako 150 tisíc kilometrov. Tvoria ju cievy, tepny a žily. Tie sú akýmsi potrubím, ktorým prechádzajú látky nevyhnutné pre fungovanie tela, všetky živiny, energetické zdroje prenášané krvným riečiskom. Hypoteticky by bolo možné predpokladať, že zápal žíl sa môže objaviť na veľkom priestore, kdekoľvek po celej dĺžke žíl a tela. Reálne, zo skúsenosti však vieme, že najčastejšími obeťami zápalu sú žily končatín, predovšetkým dolných.

Zápal žíl, odborne nazývaný ako flebitída, môže mať dve podoby. Medicína rozlišuje zápal povrchových žíl – tromboflebitídu a zápal hlbokých žíl – flebotrombózu. Zápal povrchových žíl, tromboflebitída nepredstavuje pre zdravie človeka závažnejšie riziko. Nebezpečenstvo hrozí až pri prechode zápalu z povrchových na hlboké žily. Tento jav je síce zriedkavý, no nie vylúčený. S flebotrombózou, čiže zápalom hlbokých žíl, sa častokrát spája vznik trombu (krvnej zrazeniny), ktorý pri odtrhnutí môže putovať krvným riečiskom až do pľúc a tým spôsobiť tzv. pľúcnu embóliu, čo je život ohrozujúci stav. Prítomnosť trombu v žilách môže, okrem iného, mať za následok upchatie cievy aj mozgovú mŕtvicu.

Autor: [PDF] Stasis dermatitis as a complication of recurrent levofloxacin-associated bilateral leg edema. – Semantic Scholar

Ako sa prejaví zápal povrchových žíl 

Charakteristickým pre zápal povrchových žíl je väčšinou spomalenie krvného toku, poškodenie steny cievy, trombus (krvná zrazenina). To sa navonok prejaví rozličnými príznakmi. Ide zväčša o 

  • začervenanie pokožky v oblasti poškodenej cievy, 
  • miernym lokálnym opuchom
  • stvrdnutím, stuhnutím postihnutej žily,  
  • bolesťou na mieste, kde sa daný defekt nachádza. 

Ako vzniká zápal povrchových žíl

Existuje široké spektrum príčin a faktorov, ktoré môžu mať podiel na vzniku zápalu, či už povrchových alebo i hlbokých žíl. Zvyčajne môžeme rozlíšiť infekčné a neinfekčné príčiny vzniku zápalu. Zápal povrchových žíl môže spôsobiť bakteriálna infekcia. Častokrát sa tak stane po zavedení kanyly alebo katétra do žily pri intravenóznej liečbe inej choroby. 

Celkovo však pri vzniku zápalu povrchových žíl prevažujú neinfekčné príčiny a faktory. Ako príklad je možné uviesť:

  • rôzne úrazy, traumy,
  • nádorové ochorenia,
  • užívanie niektorých druhov liekov, hormonálnej antikoncepcie,
  • fajčenie
  • nadužívanie alkoholu,
  • dlhodobé státie na jednom mieste,
  • nedostatok pohybu, resp. dlhodobé zotrvávanie v nečinnosti, v jednej polohe,
  • trombofília (náchylnosť k tvorbe trombov),
  • tehotenstvo,
  • predchádzajúce problémy s trombózou či krčovými žilami,
  • nadváha, obezita.

Autor: naturallifeenergy.com | Lower Cholesterol: Stop Smoking And Drinking Alcohol

Ako sa diagnostikuje zápal povrchových žíl

Zápal povrchových žíl (tromboflebitída) má svoje špecifické príznaky. Lokálne začervenanie v okolí žily, mierny opuch na tom istom mieste, bolesť, pocit ťažoby, niekedy svrbenie. Pri uvedení týchto prejavov nie je k správnemu určeniu diagnózy pre lekára nutné vykonať žiadne ďalšie špeciálne vyšetrenia. Ak lekár vyžaduje ďalšie vyšetrenia býva to najčastejšie ultrazvuk, ktorého úlohou vylúčiť závažnejší zápal hlbokých žíl. Lekár môže požiadať o laboratórne testy, ktorých úlohou je zistiť zápal v tele. 

Terapia zápalu povrchových žíl

Zápal povrchových žíl býva zväčša krátkodobou nepríjemnosťou. Na jeho elimináciu, za predpokladu, že ho nesprevádza vážnejšia porucha, sa nevyžaduje intenzívna farmakologická liečba. Nápomocné môžu byť krémy, masti, gély. Jedným z nich, ktorý vám môže v krátkom čase pomôcť odvrátiť túto nepríjemnosť, je Varikoflex balzam. Za zmienku stojí jeho čisto bylinné zloženie, ktoré účinne pôsobí a nezaťažuje organizmus umelými látkami. Na udržanie zdravých žíl, na prevenciu, vám odporúčame čaj Flex. Ten obsahuje listy z malín, listy z lesných ostružín, listy z čučoriedky, nechtík a sirôtku, byliny napomáhajúce spevňovať steny žíl a udržiavať ich pružnosť. 

Na dosiahnutie úľavy od zápalu povrchových žíl existuje niekoľko ďalších praktických receptov. Ak máte poškodené cievy končatín, odporúča sa ich držať vo vyvýšenej polohe. Inou radou staršieho dáta je prikladať si na miesto lokálneho zápalu teplý flanel niekoľkokrát denne za účelom zahriatia postihnutej žily. 

Už klasickým prostriedkom pri cievnych problémoch sú kompresné pančuchy, resp. “stiahnutie”, kompresia postihnutých končatín obväzom. Vhodné sú aj pri kŕčových žilách aj ako prevencia cievnych problémov.

Máte k dispozícii aj medikamentóznu liečbu, ktorú odporúčame hlavne pri zápale hlbokých žíl, keď existuje veľké riziko trombózy a súvisiacich komplikácií. Vtedy lekári odporúčajú a predpisujú antikoagulanty, ktorých úlohou je bojovať proti krvným zrazeninám. 

Pri bolestiach z dôvodu zápalu povrchových alebo hlbokých žíl môžete využiť nielen spomínané prírodné prípravky, ale aj tradičné farmakologické prostriedky ako antiflogistiká: ibalgin, diclofenac a ďalšie. Záleží na individuálnych preferenciách každého z nás, pre ake terapeutické prostriedky sa rozhodne. Prírodné alebo syntetické?!

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.