Mlieko a mliečne výrobky – piť či nepiť?

Mlieko a mliečne výrobky – piť či nepiť?

To či do nášho jedálnička patrí mlieko a mliečne výrobky sa stretáva s rôznymi názormi. Na jednej strane máme od malička v hlave informáciu, že vďaka mlieku budeme mať silné kosti a zuby. Na druhej strane sa pravidelne v médiách objavujú správy, ktoré poukazujú na škodlivosť mlieka a mliečnych výrobkov. Odborníci a ich štúdie uvádzajú, že nám mliečne výrobky nič nedávajú, že zahlieňujú a nie sú pre človeka prirodzené. Mala by teda zdravá výživa obsahovať aj mlieko a mliečne výrobky?

Poďme sa na to pozrieť zblízka!

Mlieko 

Mlieko sa v európskej strave objavuje už viac ako 8-tisíc rokov. Svoje miesto si našlo po tom, čo ľudia vymenili kočovný štýl za usadlý. Mlieko je navyše bohatým zdrojom

  • bielkovín,
  • minerálnych látok (vápnika, jódu),
  • vitamínov (A, D, E, B12).

Mlieko tiež obsahuje mliečny cukor –  laktózu. Tento cukor musí telo spracovať, podrobiť štiepeniu, ku ktorému je potrebný enzým laktáza. Telo však postupom času znižuje tvorbu tohto enzýmu, lebo ľudské telo je nastavené tak, aby trávilo laktózu hlavne počas dojčenia, teda vo veľmi mladom veku.

Mlieko a kosti

Od malička nám mamy a staré mamy hovorili, aké je mlieko zdravé a aké zdravé a silné budú naše kosti, keď ho budeme piť. Túto “múdrosť” si neskôr berieme a posúvame ju našim deťom. To, že mlieko nám pomáha udržiavať optimálnu hladinu vápnika v kostiach spochybnilo niekoľko veľkých štúdii.  Vedci z tejto štúdie usúdili, že v skutočnosti nie je dôležité koľko vápnika človek zo stravy prijme. Vedci študovali príjem vápnika v dospelosti. Na margo toho sa zástancovia mlieka odvolávajú na to, že je dôležité sledovať príjem vápnika v detstve. Podľa toho sa vďaka mlieku v detstve zlepšuje kvalita kostí a zvyšuje ich odolnosť.

Ďalší experiment sa odohral so skupinou ľudí, ktorí dobrovoľne vynechali zo svojho jedálnička mlieko a mliečne výrobky a nahradili ich stravou, ktorá vápnik obsahovala (listová zelenina, sójové mlieko a podobne). Táto skupina síce dostala do tela potrebný príjem vápnika, no strava obsahovala menej bielkovín, draslíka či vitamínov

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky ako syr či jogurty dokáže naše telo stráviť lepšie. Je to preto, že baktérie počas spracovania spotrebujú väčšinu laktózy. Pri mliečnych výrobkoch ako aj pri mlieku je dôležité si uvedomiť, že nie všetky mliečne výrobky sú rovnaké. Kvalita a účinky na zdravie sa veľmi líšia v závislosti od spôsobu chovu zvierat a spôsobu spracovania mlieka.

Prinášame pár príkladov, ktoré vám vo výbere mliečnych výrobkov možno pomôžu a vysvetlia ich vplyv na ľudské telo.

Plnotučné mliečne výrobky – nižšie riziko cukrovky 2. typu

Plnotučné mliečne výrobky majú určité výhody pre zdravie metabolizmu. Napriek vysokému obsahu kalórií sú plnotučné mliečne výrobky spojené so zníženým rizikom cukrovky 2. typu.

V observačnej štúdii mali tí, ktorí konzumovali mlieko s najväčším obsahom tuku, menej brušného tuku, menej zápalu, zlepšenú citlivosť na inzulín a 62% nižšie riziko cukrovky 2. typu. 

Vplyv na srdcové choroby

Účinky mlieka a mliečnych výrobkov na riziko srdcových chorôb sa môžu v jednotlivých krajinách líšiť, pravdepodobne v závislosti od spôsobu chovu a kŕmenia kráv. Je zaužívané tvrdenie, že mliečne výrobky zvyšujú riziko srdcových chorôb, pretože majú vysoký obsah nasýtených tukov.

Vedci však začali pochybovať o tom, že mliečny tuk stojí pri rozvoji srdcových chorôb. Niektorí dokonca tvrdia, že neexistuje žiadna súvislosť medzi spotrebou nasýtených tukov a srdcovými chorobami – aspoň pre väčšinu ľudí.

Vyberte si to správne mlieko

Najzdravšie mliečne výrobky pochádzajú z kráv, ktoré sú odchované na  pastvinách. Takéto mlieko má lepší nutričný profil vrátane priaznivejších mastných kyselín a vitamínov rozpustných v tukoch. Fermentované mliečne výrobky ako jogurt a kefír obsahujú probiotické baktérie, ktoré môžu mať mnoho zdravotných výhod. Ľudia, ktorí majú intoleranciu kravského mlieka môžu siahnuť po inom, napr. kozie mlieko, sójové….

To či mlieko a mliečne výrobky zaradiť do svojho jedálnička alebo ich úplne vyškrtnúť už musí zvážiť každý sám. Sú ľudia, ktorí na mlieko nedajú dopustiť a potom takí, ktorí veria iba jeho zlým účinkom. Pri úplnom vyradení nezabúdajte na vyváženú stravu a dopĺňanie správneho pomeru vitamínov a minerálov zo stravy. Ak sa mliečnych výrobkov vzdať neviete, platí, všetko s mierou.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.