Predávkovanie vitamínmi

Predávkovanie vitamínmi

Nebezpečné vitamíny

Tak ako liekmi je možné sa predávkovať aj vitamínmi. Tie môžu mať vo vysokej koncentrácií negatívny účinok na naše zdravie.

Vitamíny sú známi doplnok zdravej výživy. Vzhľadom k tomu, že dnes sú mnohé potraviny obohatené o vitamíny je možné hovoriť o predávkovaní. Vitamíny rozpustné v tukoch majú tendenciu sa zhromažďovať v tukových tkanivách. Týmto vitamínom oproti vo vode rozpustným trvá oveľa dlhšie kým ich náš organizmus vylúči.

Vitamín A:

Predávkovanie môže mať za následok zvýšené riziko zlomenín, poškodenia pečene alebo nervovej sústavy.

Vitamín E: 

Predávkovanie môže spôsobiť nadmerné krvácanie a únavu.

Vitamín K: 

Predávkovanie má za následok poškodenie pečene a abnormálny rozklad červených krviniek.

Železo: 

Prijatie veľkého množstva železa spôsobuje zápchu a zvyšuje riziko srdcových chorôb.

Aby sme sa predávkovaniu vyhli je lepšie sa poradiť s odborníkom o dennom dávkovaní pre vekovú skupinu. Prípade užívať vo vode rozpustné vitamíny, ktoré naše telo dokáže ľahšie vylúčiť.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *