Najčastejšie ochorenia obličiek

Najčastejšie ochorenia obličiek

Časté obličkové ochorenia

Medzi najčastejšie ochorenia obličiek patria:

  • Vývojové poruchy
  • Zápaly
  • Obličkové kamene

V každodennom živote sa väčšinou tieto problémy vyskytujú spoločne.

Vývojové abnormality

Je potrebné a dôležité pacienta vyšetriť okrem bežných rutinných laboratórnych testov aj pokročilými zobrazovacími vyšetreniami (CT). Liečba choroby závisí od závažnosti vývojovej poruchy. V niektorých prípadoch je potrebný chirurgický zákrok.

Zápaly

Existujú akútne a chronické zápaly. Počas liečby by ste vždy mali hľadať hlavnú príčinu. Potrebné a nevyhnutné ultrazvukové vyšetrenia, ako aj iné zobrazovacie postupy. Dôležité sú aj krvné testy a monitorovanie zápalov a abnormalít.

Obličkové kamene

Pri obličkových kameňoch sa liečba rozhodne podľa stavu kameňov a choroby, ktorá ich spôsobila. Najdôležitejšie je odstránenie kameňa. Vďaka technologickému pokroku je odstránenie možné rôznymi spôsobmi. Väčšinou sa vykonáva pomocou ultrazvukovej energie, ktorá kameň rozdrví a ten je následne vyplavený močom.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *