Prečo sú ekologické čistiace prostriedky lepšou voľbou?

Prečo sú ekologické čistiace prostriedky lepšou voľbou?

Upratovanie s priateľským prístupom k prírode, to sľubujú ekologické čistiace prostriedky. Zelené myslenie sa dostalo už aj do tohto sveta a čoraz viac ľudí ho v domácnosti preferuje. V čom sú ekologické čistiace prostriedky lepšie, prečo ich uprednostniť pred chemickými a ako si ekologicky vyčistiť domácnosť?

Prečo vymeniť chemické čistiace prostriedky za ekologické? 

Prečítali ste si niekedy etiketu čistiaceho prostriedku, ktorý používate na umývanie okien, podláh či riadu? Vo väčšine prípadov tam nájdete spleť chemických zlúčenín a názvov, ktoré laikovi veľa nepovedia. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, aký vplyv môžu mať takéto chemikálie na ľudský organizmus či prírodu?

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že dlhodobé používanie chemických čistiacich prostriedkov môže v ľudskom tele spôsobiť zdravotné problémy, od podráždenie očí, dýchacích ciest až po alergické reakcie či kožné problémy. V tých najzávažnejších prípadoch výpary a látky z chemikálií spúšťajú rôzne nervové ochorenia.

Niektoré látky v chemicky upravených čističoch majú negatívny dopad aj na životné prostredie. Dostávajú sa do vôd, pôdy či ovzdušia a predstavujú nebezpečenstvo pre faunu a flóru. Vo svojej domácnosti by ste preto mali obmedziť čistiace produkty, ktoré obsahujú: 

  • chlór
  • amoniak
  • fosfáty
  • isopropanol
  • kyseliny

Obsah týchto látok môže pri dlhodobom používaní viesť k zdravotným komplikáciám, a práve preto čoraz viac ľudí hľadá spôsoby ako si ekologicky vyčistiť domácnosť!

Prečo sú ekologické čistiace prostriedky lepšie pre domácnosť? 

Na rozdiel od chemických sú ekologické čistiace prostriedky vyrobené na prírodnej či olejovej báze. Sú ekologicky odbúrateľné, čo znamená, že nepredstavujú nebezpečenstvo pre ľudský organizmus ani nezaťažujú ovzdušie, pôdu či podzemné vody. Navyše sú šetrné k pokožke a znáša ich veľmi dobre aj citlivá a alergická pleť. Ďalšou  výhodou je, že pri ekologických čistiacich prostriedkoch sa nemusíte obávať poleptania, či iného podráždenia. 

Svoju domácnosť môžete ekologicky vyčistiť vďaka prípravkom, ktoré obsahujú: 

  • sóju
  • citrusy
  • sódu bikarbónu
  • citrónovú šťavu
  • čajovníkový olej
  • ocot

Pokiaľ ide o ich účinnosť, nemusíte sa obávať, sú rovnako účinné ako chemické čistiace prostriedky a vyrovnajú sa ich účinkom.  Vďaka tomu, že sa dopyt po ekologických čistiacich prostriedkoch zvyšuje, môžete si vybrať zo širokého spektra pomocníkov do domácnosti. Vďaka tejto voľbe ochránite svoju rodinu a urobíte službu aj životnému prostrediu

Ako ekologicky vyčistiť domácnosť?

Keď je reč o nezávadných čistiacich prostriedkoch a eko prístupe v domácnosti, okrem ekologických čistiacich prostriedkoch pokojne siahnite aj po produktoch, ktoré máte bežne vo svojej kuchyni. Práve tie dokážu vyčistiť vašu domácnosť, pričom šetríte peniažky a hlavne zdravie svojej rodiny. Nedajte dopustiť na:

  • sódu bikarbónu
  • jablčný ocot
  • citrónovú šťavu

Tieto “zázraky” vám hravo pomôžu pri odstraňovaní vodného kameňa, uvoľnia upchatý odtok či pohltia nepríjemné pachy v domácnosti. 

Ďalšou možnosťou ako ekologicky čistiť svoju domácnosť je para. Čistenie kvalitným parným čističom je dobrou investíciou z hľadiska ochrany životného prostredia i domácnosti. Parné čističe sú vhodnou voľbou, ak máte v domácnosti alergikov, alebo s vami žijú domáci miláčikovia. Parné čistenie funguje na kombinácii tlaku a vysokej teploty, vďaka čomu dokážu parné čističe rozpustiť nečistoty bez chemických prostriedkov.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.