Prírodná starostlivosť pre váš tráviaci systém a imunitu: Julamedic

Prírodná starostlivosť pre váš tráviaci systém a imunitu: Julamedic

Hippokrates, jeden z najvýznamnejších lekárov všetkých dôb, bol presvedčený o tom, že zdravie je ukryté v črevách. Nemýlil sa, lebo jeho tvrdenie bolo potvrdené množstvom vedeckých výskumov. Dnes vieme, že zdravé trávenie, imunitný systém i celkové zdravie závisia predovšetkým od zloženia črevného mikrobiómu. Našťastie, to máme vo veľkej miere vo svojej kompetencii, nakoľko črevný mikrobióm je ovplyvňovaný, napríklad zložením jedálneho lístka, pitným režimom, stresom, spánkom, pohybom či užívaním antibiotík. 

O tráviaci systém a imunitu sa postará Julamedic 

Prírodnú starostlivosť ponúka vášmu tráviacemu systému a imunite aj značka Julamedic. Venuje sa produkcii certifikovaných doplnkov výživy určených na udržanie zdravia v rovnováhe. Sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú byť zdraví, ale aj pre pacientov s vážnejšími diagnózami, ako je napríklad rakovina. 

Certifikované prírodné produkty sa zameriavajú najmä na zdravé trávenie a imunitu. Disponujú vysokou účinnosťou, kvalitou a bezpečnosťou, pretože pri ich produkcii sa využívajú najnovšie technologické postupy, špičkové výrobné a obalové technológie. Navyše sú vyrábané na Slovensku alebo v Českej republike. 

Medzi produktami značky Julamedic nájdete doplnky výživy špeciálne určené pre zdravé trávenie, ako napríklad prebiotiká a probiotiká. Tie sú pre zdravie čriev kľúčové. Avšak pre svoj tráviaci trakt môžete urobiť ešte viac. Čo by ste mali vedieť? 

Črevný mikrobióm a zdravé trávenie 

V ľudskom čreve sa nachádza neuveriteľných 10 000 rôznych druhov mikróbov. Celkovo je ich 39 triliónov. Medzi nimi sú “dobré” a aj “zlé” baktérie. Pre zdravé trávenie, silnú imunitu a prevenciu rôznych ochorení je kľúčové, aby boli tieto mikroorganizmy v rovnováhe. 

Avšak strava bohatá na vysoko priemyselne spracované potraviny, veľká miera stresu, toxíny v životnom prostredí, nedostatok spánku a ďalšie faktory spôsobujú, že nebezpečné baktérie, huby, kvasinky a ďalšie patogény v črevách prevládajú. 

V závislosti od toho, ktoré druhy zlých mikroorganizmov majú dominanciu, vznikajú autoimunitné a neurodegeneratívne ochorenia, rakovina, chronická únava, depresia a mnohé ďalšie. 

Za zmienku stojí aj to, že zloženie jedálnička ovplyvňuje nielen črevný mikrobióm, ale aj chute. Ak v strave prevládajú rafinované potraviny, človek ich túži jesť stále viac a viac. Našťastie, platí to aj naopak. 

Zdravé črevo a trávenie máte vo svojich rukách 

Máte tráviace problémy či oslabenú imunitu? Trápia vás rozličné ochorenia? Nedarí sa vám schudnúť? V tom prípade urobte niečo pre zdravé črevo a trávenie. Vplyv toxínov zo znečisteného životného prostredia síce úplne eliminovať nedokážete, ale dobrou správou je, že zloženie svojho črevného mikrobiómu môžete do značnej miery ovplyvniť. Čo je dôležité? 

Minimalizujte príjem vysoko priemyselne spracovaných potravín

Je dokázané, že zloženie mikrobiómu závisí od stravy. Dokonca, aj pri obezite. Ak sa zmenia bakteriálne kmene v čreve, už po krátkom čase sa to pozitívne prejaví na zdraví i hmotnosti. 

Nepriateľom zdravého trávenia sú vysoko priemyselne spracované potraviny, teda komerčné sladkosti, biely chlieb a pečivo, údeniny, konzervované potraviny, jedlá z rýchleho občerstvenia a tak ďalej. Snažte sa ich preto v jedálničku čo najviac redukovať. 

Naopak, preferujte základné potraviny s protizápalovými účinkami, ako sú napríklad tmavozelená listová zelenina, cvikla, brokolica, čučoriedky, vlašské orechy či chia semienka. 

Protizápalovými a protinádorovými vlastnosťami sa vyznačuje aj kultivovaný butyrát. Ten navyše posilňuje črevnú bariéru, zmierňuje kŕče a bolestivé vyprázdňovanie.  

Dbajte na prísun vlákniny

Podľa odporúčaní odborníkov je potrebné denne prijať 25 až 30 g vlákniny. Väčšina bežných ľudí však skonzumuje ledva polovicu. Vláknina je kľúčová pre zdravé trávenie, dodáva pocit sýtosti a je prospešná aj pre srdce. 

Vláknina je bohato zastúpená v rastlinných potravinách, napríklad ovocí, zelenine, orechoch, semenách či strukovinách. Ak si týždenne doprajete aspoň 30 druhov rôznej rastlinnej vlákniny, črevný mikrobióm sa vám poďakuje. 

Pomôcť si môžete aj rozpustnými prebiotickými látkami vyrobenými z inulínu a bezlepkovej pšeničnej vlákniny. Tie zvyšujú produkciu prospešných kyselín, upravujú pomery žalúdočných baktérií a pomáhajú s vyprázdňovaním. Sú teda vhodné aj na lepšie trávenie žalúdka. 

Myslite aj na to, že so zaradením väčšieho množstva vlákniny do jedálnička je potrebné zvýšiť aj príjem vody. 

Nezabúdajte na probiotiká 

Probiotiká sú prospešné črevné baktérie. Nachádzajú sa vo fermentovaných potravinách, ako kvasená kapusta, kimči, fermentované mliečne a sójové výrobky, kombucha a mnohé ďalšie. Pre pestrý črevný mikrobióm s prevahou prospešných baktérií je optimálne prijať aspoň jedno fermentované jedlo denne. Doplnkom môžu byť probiotiká vo forme výživového doplnku s piatimi účinnými probiotickými kmeňmi, ktoré sa vďaka patentovanej zložke lepšie a ľahšie zachytávajú na stenách čriev.