Viete, ako vznikajú hemoroidy? Spoznajte príčiny ich vzniku

Viete, ako vznikajú hemoroidy? Spoznajte príčiny ich vzniku

Hemoroidy, nazývané aj zlatá žila, patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia konečníka. Podľa štatistík zhruba 40 percent ľudí rieši v niektorom období svojho života ťažkosti spôsobené opuchom a rozšírením žíl v najnižšej časti tráviacej sústavy. Zaujíma vás, ako vznikajú hemoroidy, akými príznakmi sa prejavujú a v čom sú príčiny ich vzniku? Prezradíme vám odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa zlatej žily i najúčinnejšie spôsoby domácej liečby hemoroidov

Čo sú a ako vznikajú hemoroidy 

V dolných častiach konečníka sa nachádzajú žilové pletence. Táto oblasť je bohato prekrvená. V dôsledku stláčania a s ním súvisiaceho zníženia prietoku krvi a jej hromadenia sa žilové pletence rozšíria a dochádza k opuchu daného miesta. 

Hemoroidy sa rozdeľujú na vnútorné a vonkajšie. Zatiaľ čo tie vnútorné spôsobujú krvácanie, sú zvyčajne bezbolestné. Vonkajšie hemoroidy sa, naopak, môžu prejavovať nepríjemnou bolesťou. 

Bolesť i ďalšie príznaky možno zmierniť lokálnou terapiou hemoroidov v podobe balzamu s obsahom aloe vera, eukalyptu, kostihoju, vŕbovej kôry a ďalších liečivých rastlín s protizápalovými, antiseptickými a anestetickými účinkami. 

Aké majú hemoroidy príznaky?

Príznaky hemoroidov sa líšia v závislosti od štádia ochorenia. Zvyčajne človek najskôr pociťuje určitý diskomfort v oblasti konečníka a na toaletnom papieri sa objavuje krv. 

Ak sa problém nerieši, potom dochádza k vyklenutiu žily, napríklad pri vykonávaní veľkej potreby alebo dvíhaní bremien, avšak potom sa žila sama vráti na svoje pôvodné miesto. Prítomné sú typické príznaky hemoroidov, teda svrbenie, pálenie a krvácanie

V ďalších fázach sa žily po vyklenutí spontánne nevtiahnu späť, svrbenie, pálenie a krvácanie sa zintenzívňujú. Môže dôjsť k mokvaniu a opuchu konečníka a zhoršenému vyprázdňovaniu.  

Príčin hemoroidov je viacero 

K vzniku hemoroidov dochádza vplyvom viacerých faktorov. Bežnou záležitosťou sú, napríklad v tehotenstve alebo vtedy, keď k nim existujú genetické predispozície. Medzi ďalšie príčiny hemoroidov patria dlhé vysedávanie na toalete, obezita, dvíhanie ťažkých bremien, chronická zápcha a hnačka

Samozrejme, šanca na získanie zlatej žily sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom, častom používaní laxatív (preháňadiel) a klystýrov, ktorých dôsledkom je narušenie funkcie čreva. 

3 tipy, ako si poradiť s hemoroidmi 

Jednou z najúčinnejších foriem prevencie hemoroidov je zdravý životný štýl, ktorý ide ruka v ruke s udržiavaním normálnej hmotnosti, zdravou, pestrou a vyváženou stravou, kvalitným pitným režimom a primeraným pohybom. Čo pomôže? 

Optimálny prísun vlákniny 

Podľa odporúčaní by mal dospelý človek prijať 25 až 30 g vlákniny denne. Vhodnými zdrojmi sú ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a semená. Ak nejete dostatok vlákniny, pridávajte ju do jedálnička postupne a dbajte na pitný režim. 

Dostatočné množstvo vlákniny podporuje činnosť čriev a uľahčuje vyprázdňovanie a tým pádom je prevenciou i pomocou aj pri už existujúcich hemoroidoch. 

Pitný režim 

Najlepším zdrojom tekutín je čistá voda, riedené ovocné a zeleninové šťavy a nesladené bylinkové čaje. Ako podpornú terapiu pri liečbe hemoroidov možno použiť aj čaj Aurumflex. Obsahuje, napríklad pastiersku kapsičku, ktorá zmierňuje krvácanie. Nechtík lekársky pôsobí protizápalovo, púpava má hojivé vlastnosti a harmanček upokojuje. 

Primeraný pohyb

Hemoroidy bývajú často dôsledkom zápchy. Zápche možno predchádzať dostatkom vlákniny v strave, optimálnym príjmom tekutín a primeraným pohybom. Aj obyčajná každodenná prechádzka stimuluje činnosť čriev. Naopak, nevhodné je dvíhanie ťažkých bremien a príliš náročná pohybová aktivita.  

Zdroje:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hemorrhoids

https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/hemorrhoids