Zlá ústna hygiena

Zlá ústna hygiena

Ústna hygiena

Často spomínaná zdravotná problematika je zlá ústna hygiena, nedostatočná starostlivosť o zuby, zubný kaz a parodontóza. Patrí sem aj problém zubného kameňa. Zubný kameň na povrchu zubov je najviac zodpovedný za zápal ďasienrozvoj parodontózy. Zubný kameň sa u dospelých prakticky nachádza v každej sfére, ale môžeme ho pozorovať u stále väčšieho počtu detí.

Počas jedla sa na povrchu zubov vytvára tenká vrstva zubného povlaku, ktorý je sotva viditeľný pre oči. To je z veľkej časti zvyšok jedla a je vynikajúcim miestom na rast baktérií. Táto vrstva sa pôsobením vápnika a fosfátu v slinách stáva matnejšia a ťažšia. Tak sa vytvára zubný kameň.

Ide v podstate o vápencovú vrstvu ktorá je na začiatku svetlá, žltá a relatívne mäkká, no časom sa stáva hnedšia tvrdšia. Zubný kameň má tendenciu rásť a počas čistenia sa nedá úplne odstrániť. Jeho predispozícia, dedičnosť a fajčenie zohrávajú dôležitú úlohu pri jeho vývoji.

Čistenie zubov

Zuby by sme si mali čistiť 2 – 3 krát denne najmä pred spaním a po jedle. Odporúča sa dôkladné umývanie aspoň 3 minúty. Mali by sme zvoliť správnu zubnú kefku a taktiež aj zubnú pastu, ktorá zabraňuje tvorbe zubného kameňa. Taktiež by sme mali aspoň každých 6 mesiacov navštíviť nášho zubného lekára, ktorý tento kameň odstráni.

Liečba je zvyčajne bezbolestná a väčšinu času sú zuby leštené, takže povrch je oveľa hladší.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *