Viete, ako sa prejavuje chrípka? Týchto 10 bylín zmierni symptómy

Viete, ako sa prejavuje chrípka? Týchto 10 bylín zmierni symptómy

Chrípka je vysoko nákazlivé respiračné ochorenie spôsobené vírusom chrípky, ktoré sa šíri z človeka na človeka. Podľa Centers for Disease Control and Prevention môže chrípku dostať každý, pričom najčastejšie ide o deti. U ľudí nad 65 rokov a tehotných žien je väčšia pravdepodobnosť komplikácií súvisiacich s týmto ochorením. To, ako sa prejavuje chrípka, závisí od viacerých faktorov, najmä od stavu imunitného systému, ktorý ovplyvňujeme dennodenne svojimi rozhodnutiami. Napríklad tým, čo jeme, či sa hýbeme, otužujeme, trávime čas na čerstvom vzduchu, koľko spíme. 

Je dôležité vedieť, ako sa chrániť pred chrípkou, a ako ju rozpoznať. Typickým znakom tohto respiračného ochorenia je, že prejavy chrípky nastúpia z ničoho nič. Teda zo stavu plného zdravia. Medzi príznaky patria, napríklad bolesti hlavy, kĺbov, svalov a hrdla, zimnica, triaška, teplota nad 38 stupňov Celzia, nádcha a kašeľ. Prítomná je únava, v niektorých prípadoch aj zvracanie a hnačka. 

Liečba chrípky je symptomatická 

Chrípka je vírusové ochorenie. To znamená, že pokiaľ prebieha bez komplikácií, liečba chrípky je symptomatická. Kľúčový je pokoj na lôžku, dostatočný prísun tekutín a vitamínov, napríklad vitamínu C

Pri bolesti a teplote nad 38 stupňov Celzia je vhodné podať lieky na báze paracetamolu alebo ibuprofénu. Okrem toho môžu pomôcť aj bojovníci z bylinnej lekárne. Čo pomôže pri chrípke?  

Echinacea 

Echinacea má protizápalové účinky. Avšak je dôležité začať ju užívať hneď, keď sa objavia prvé príznaky. Dostupná je vo forme výživových doplnkov. Populárne sú aj čaje z echinacey. Čaj Komplet obsahuje echinaceu, ale aj šípky ako významný zdroj vitamínu C, mätu, ibištek, žihľavu a šalviu. Čaj je výborný na podporu obranyschopnosti aj v čase chrípky. 

Baza čierna

Baza čierna je skvelou pomocníčkou pri posilňovaní obranyschopnosti v období chrípky a prechladnutia. Podľa systematického prehľadu z roku 2021 má baza čierna schopnosť skrátiť trvanie chrípky a prechladnutia a zmierniť závažnosť ich symptómov. Za tieto účinky sú zodpovedné protizápalové a antioxidačné vlastnosti bazy. 

Cibuľa 

Bolí vás hrdlo? Pripravte si cibuľový sirup našich starých materí. Nakrájajte nadrobno cibuľu a zalejte ju medom. Počkajte hodinu až dve, kým cibuľa pustí šťavu. Potom si doprajte každú hodinu jednu čajovú lyžičku. 

Pozor, každý deň si pripravte čerstvý cibuľový sirup, pretože cibuľa sa stáva po 24 až 48 hodinách toxickou. 

Oregano

Ak máte k dispozícii oreganový olej na vnútorné užívanie, využite pri chrípke jeho silné antivírusové vlastnosti. V prípade, že nie, pridajte niekoľko kvapiek do aromalampy alebo zvlhčovača vzduchu. 

Ibištek

Ibištek patrí medzi liečivé rastliny so širokospektrálnym pôsobením. Ibištekový čaj je nabitý vitamínom C. Ten patrí medzi najsilnejšie antioxidanty chrániace bunky pred oxidačným stresom. Čaj, okrem iného, podporuje obranyschopnosť.  

Zázvor 

Zázvor je bohatý na gingerol a ďalšie zlúčeniny, ktoré znižujú zápal i riziko respiračných ochorení. Okrem toho má vedecky preukázané schopnosti znižovať bolesť a podporovať trávenie. Ak vás bolia svaly, kĺby a hrdlo alebo máte pri chrípke tráviace problémy, zázvorový čaj je výbornou voľbou. 

Lipa 

Lipa má potopudný účinok, to znamená, že podporuje potenie. Tým pádom dochádza k zníženiu vysokej telesnej teploty. Ak máte produktívny kašeľ, lipový čaj vám pomôže s rozpúšťaním a vykašliavaním hlienov. 

Rakytník 

Rakytník je skvelou zásobárňou vitamínov v čase chrípkových epidémií. Prejavy chrípky možno zmierniť i skrátiť čas jej trvania prostredníctvom dostatočného prísunu vitamínu C. Vitamín C je bohato zastúpený aj v rakytníku. Ak nemáte k dispozícii mrazené bobule z vlastnej záhrady, vyskúšajte prírodnú šťavu z rakytníka a jablka

Eukalyptus

Keďže liečba chrípky je symptomatická, eukalyptový olej je vďačnou súčasťou domácej lekárničky. To, ako sa prejavuje chrípka, závisí od imunity. Eukalyptus stimuluje obranyschopnosť, uľahčuje dýchanie a prináša úľavu od upchatého nosa. Používa sa aj ako bojovník proti bolesti hrdla. 

Skorocel kopijovitý 

Pri chrípke, ktorú sprevádza nepríjemný suchý, alebo vlhký kašeľ, pomôže skorocel kopijovitý. Disponuje protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Je pokladom pri kašli, pretože uľahčuje vykašliavanie hlienov a tlmí dráždenie na kašeľ pri suchom kašli. 

Zdroje: 

https://www.ruvztv.sk/wp-content/pdf_downloads/chripka_priznaky_vyskyt_prevencia.pdf

https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm

https://www.solen.sk/storage/file/article/8d7013de218ff8f0742f3c7c44502d25.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026097/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609378/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15719688