Čo je polyneuropatia a ako tlmiť jej príznaky prírodnou cestou

Čo je polyneuropatia a ako tlmiť jej príznaky prírodnou cestou

Trápi vás často mravčenie, pálivá bolesť či slabosť v končatinách? Máte pocit znecitlivenia v rukách alebo nohách? Tieto symptómy môžu byť spojené s rôznymi diagnózami. Jednou z nich je polyneuropatia, ktorá patrí medzi najčastejšie typy porúch periférneho nervového systému u dospelých. Týka sa prevažne starších ľudí, pričom odhadovaný výskyt je 5 – 8 percent v závislosti od veku. Čo je polyneuropatia? Polyneuropatia je porucha mnohých periférnych nervov v tele. Z tohto dôvodu sa jej hovorí aj periférna neuropatia. Za jej vznikom sú desiatky príčin, od ktorých sa odvíja aj samotná liečba. Môže ísť, napríklad o symptomatickú liečbu analgetikami. 

Úľavu od bolesti i zlepšenie pohyblivosti prináša cvičenie, fyzioterapia alebo používanie mastí s obsahom kapsaicínu a ďalších účinných rastlinných zložiek, ako sú napríklad aloe vera, arnika, borovica lesná či eukalyptus, ktoré zmiernia bolesť, prekrvia a zahrejú. Kapsamax balzam je určený pre ľudí s polyneuropatiou i fibromyalgiou. 

Aké má polyneuropatia prejavy a čo ju spôsobuje?

Prejavy polyneuropatie sa odvíjajú od viacerých faktorov. Akútna polyneuropatia vzniká v priebehu dní až týždňov. Začína ako polyneuropatia dolných končatín a postupne smeruje nahor k rukám. Je spojená s pocitmi slabosti, mravčenia a znížením až stratou citlivosti. 

Chronická polyneuropatia je záležitosťou niekoľko mesiacov až rokov, počas ktorých sa postupne rozvíja. Typické sú pre ne symptómy, ako mravčenie, necitlivosť, pálivá bolesť a porucha vo vnímaní, kde sú ruky a nohy. 

Pomerne častý je výskyt diabetickej neuropatie spojený s bolestivými pocitmi brnenia a pálenia v končatinách. Bolesť sa zhoršuje v noci, dotykom alebo pôsobením teploty. 

Vo všeobecnosti možno za prejavy polyneuropatie označiť necitlivosť a brnenie v rukách a nohách, bodavú a vystreľujúcu bolesť, stratu rovnováhy a koordinácie a svalovú slabosť najmä v chodidlách. Ak trpíte uvedenými príznakmi polyneuropatie môžete vyskúšať napríklad prírodnú terapiu. 

Podľa štatistík patrí medzi najčastejšie príčiny polyneuropatie v Európe a Severnej Amerike diabetes. Potom nasleduje polyneuropatia spojená s konzumáciou alkoholu a alkoholizmom. Čoraz viac sa vyskytuje aj periférna neuropatia spojená s chemoterapiou pri liečbe onkologických ochorení. 

Môže byť tiež záležitosťou genetiky, dôsledkom nedostatku alebo predávkovania vitamínmi, vystavenia sa toxínom, imunologických procesov, fyzického poškodenia nervov, vírusovou infekciou (pásovým oparom) či vedľajších účinkov liekov.   

Tipy, ako tlmiť príznaky polyneuropatie prírodnou cestou 

Liečba polyneuropatie spočíva v riešení príčiny, úľave od bolesti a fyzioterapii. Napríklad pri cukrovke si treba dôsledne kontrolovať hladinu krvného cukru, prestať fajčiť a vylúčiť alkohol. Riešenie vždy závisí v prvom rade od príčiny.

Avšak nemenej podstatné je tlmiť bolesť, obnoviť a stimulovať prietok krvi do nervov. Čo stojí za vyskúšanie?

Masti a balzam od bolesti a na podporu prekrvenia 

Úľavu od bolesti a lepšie prekrvenie možno dosiahnuť pravidelným používaním už spomínaného balzamu Kapsamax s obsahom kapsaicínu, ktorý sa dva až tri razy denne nanáša na postihnuté miesto. Schopnosť zmierniť bolesť má aj Salikort balzam s protizápalovými vlastnosťami. 

Prírodným prostriedkom na podporu činnosti pohybového aparátu je čaj Go. Je v ňom zastúpených 6 prírodných bylín, ktoré pomáhajú pri ochoreniach pohybového aprátu a slúžia ako podporná liečba pri úrazoch. 

Vitamíny skupiny B a vitamín D

Jednou z príčinou periférnej neuropatie môže byť deficit vitamínov skupiny B, ktoré zohrávajú dôležité úlohy v zdraví nervov. Ak v tele chýbajú, sú náchylnejšie na poškodenie. 

Vitamíny skupiny B sú zastúpené v pestrej škále potravín, ako napríklad mäso, morské ryby, listová zelenina, celé zrná, strukoviny, orechy, semená, zelenina či ovocie. To znamená, že aj zdravým, pestrým a vyváženým jedálničkom sa dajú symptómy tohto ochorenia do určitej miery zmierniť. 

V prípade akútneho nedostatku je možné vitamíny skupiny B suplementovať. Odporúča sa komplex všetkých B vitamínov a dôsledné dodržiavanie dávkovania, pretože tieto vitamíny pôsobia v ľudskom tele ako jeden tím. 

Podľa štúdie je ťažký deficit vitamínu D spojený so zvýšenou expresiou zápalových cytokínov pri bolestivej diabetickej periférnej neuropatii. Podľa vedcov môže nedostatok vitamínu D zhoršovať bolestivosť pri tomto ochorení.  

Najlepším zdrojom vitamínu D je od jari do jesene slnečné žiarenie. Vystavenie sa slnku v trvaní 20 až 30 minút niekoľkokrát do týždňa by malo zabezpečiť optimálnu hladinu vitamínu D v organizme. Vitamín D je však zastúpený aj v tučných rybách, rybom oleji, niektorých hubách, fortifikovanom mlieku či cereáliách. 

Cvičenie 

Na zvýšenie svalovej sily a pohyblivosti poslúži ľuďom s polyneuropatiou fyzioterapia. Fyzioterapeut odporučí špeciálne cviky na zlepšenie každodenného fungovania.

Pre diabetikov s polyneuropatiou je osožné pravidelné cvičenie, ktoré podľa štúdie uverejnenej v Journal of Diabetes Complications výrazne zmiernilo bolesť a symptómy polyneuropatie a zvýšilo intraepidermálne vetvenie nervových vlákien. 

Vhodné sú cvičenia, ako napríklad bicyklovanie, plávanie či chôdza v trvaní 30 až 60 minút denne. 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832891/

https://www.msdmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/peripheral-nerve-and-related-disorders/polyneuropathy

https://www.nhs.uk/conditions/peripheral-neuropathy/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4208100/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22717465/