Ako liečiť zápal sedacieho nervu? Pomôže masáž i zmierňovanie bolesti prírodnou cestou

Ako liečiť zápal sedacieho nervu? Pomôže masáž i zmierňovanie bolesti prírodnou cestou

Nezdravý životný štýl, vrátane sedavého spôsobu života, si vyberá svoju daň vo všetkých smeroch. Podľa štatistík sa až 80 percent ľudí počas svojho života stretne s bolesťou chrbta a 40 percent zažije, čo je “seknutie v krížoch” alebo zápal sedacieho nervu. 

Zápal sedacieho nervu, nazývaný aj ischias, prichádza postupne, alebo bolesť nastúpi z ničoho nič ako následok prechladnutia, podráždenia či stlačenia sedacieho nervu. Prirodzene, bolesť je intenzívna a bodavá, pretože ischiadický nerv je najdlhším nervom v tele. 

V týchto chvíľach človek nerieši nič iné iba to, ako liečiť zápal sedacieho nervu, aby sa zbavil silnej bolesti vystreľujúcej z dolnej časti chrbta až do prstov nôh a mohol sa plnohodnotne hýbať. Úľavu od nepríjemnej bolesti môže priniesť Master balzam, ktorý obsahuje komplex 12 bylín, ako napríklad kurkumu, aloe vera, arniku, eukalyptus či harmanček. Táto silná koncentrácia liečivých bylín poskytuje úľavu nielen pri ischiase, ale aj pri zápale a bolesti kĺbov, bolesti chrbta, kolien i rúk.

Okrem protizápalových a analgetických prostriedkov pomôže pokoj na lôžku i vhodné cviky. Samozrejme, liečba si vyžaduje trpezlivosť, pretože trvá niekoľko dní až týždňov. Po vyriešení problému je vhodné venovať pozornosť prevencii.  

Čo je zápal sedacieho nervu

Najjednoduchšie možno ischias definovať ako zacviknutie sedacieho nervu v oblasti, kde vystupuje z miechového kanála, poprípade v okolí chrbtice. Najčastejšie vzniká ako dôsledok kŕčovitých sťahov okolitého svalstva alebo je následkom vysunutia medzistavcovej platničky. Práve tá sedací nerv utlačí, naruší a prispeje k vzniku zápalu. 

V minulosti bol za hlavnú príčinu ischiasu považovaný zacviknutý nerv, aktuálne sú odborníci toho názoru, že zápal tento stav zhoršuje a v niektorých prípadoch je skutočnou príčinou ischiasu.

Pre ischias je typická intenzívna a opakujúca sa bolesť. Mnohí ju prirovnávajú k silnej bolesti zubov. Neznesiteľná je najmä v noci. Človek nedokáže nájsť úľavovú polohu a čas sa nemilosrdne vlečie. Bolesť sa znásobuje pri prudkých pohyboch alebo pri dlhodobom sedení a státí. 

Symptómy ischiasu

Príznaky zápalu sedacieho nervu sa prejavujú ako silné bolesti v oblasti bedrovej chrbtice a končatín. Zvyčajne bolesť z krížov vystreľuje cez zadok a stehná až do prstov nôh. Objavuje sa necitlivosť, brnenie, pálenie a mravčenie v dolných končatinách. Zápal sedacieho nervu sprevádzajú ťažkosti s vykonávaním bežných pohybových aktivít. Vyskytujú sa aj nepríjemné pocity stuhnutosti a neschopnosť ohnúť chodidlá. 

Pri hľadaní odpovede na otázku, ako poraziť ischias, si treba uvedomiť, že akútny ischias vo väčšine prípadov odznie a celková liečba netrvá dlhšie ako 4 až 6 týždňov. Avšak podľa odborníkov 20 až 30 percent ľudí má pretrvávajúce ťažkosti. V prípade, že bolesť neustupuje alebo je prítomná dlhší čas, s návštevou lekára neváhajte a zároveň sa snažte problém riešiť komplexne. 

V rámci tejto stratégie môže byť dobrou voľbou protizápalový balíček s obsahom Salikort balzamu, moringy a žihľavového čaju. Salikort balzam obsahuje 14 bylinných extraktov, pôsobí prirodzene analgeticky a silne protizápalovo. Moringa vyživuje nervy, platničky a tkanivá, žihľavový čaj má prirodzené regeneračné vlastnosti. 

Príčiny ischiasu

Zápal sedacieho nervu je najčastejšie spôsobený vysunutou platničkou, jej degeneratívnymi zmenami alebo osteochondrózou, a, samozrejme, zápalom. Ťažkosti s platničkami môžu byť dôsledkom starnutia organizmu, namáhavého cvičenia, nesprávneho držania tela, zranenia, prudkých pohybov, nosenia ťažkých bremien či pokročilého zápalu. 

Medzi ďalšie príčiny patria degeneratívne zúženie miechového kanála, artrotické ochorenia stavcových kĺbov, tehotenstvo a iné. Dôležité je pripomenúť rizikové faktory. Medzi ne patrí už spomínaný vek, ale aj nadváha a obezita, úrazy chrbtice, cukrovka a preťažovanie pohybového aparátu, v tomto prípade chrbtice. 

Zaujímavý je pohľad na zápal sedacieho nervu z pohľadu psychosomatiky. Ischias býva upozornením na to, že príliš veľa času a energie venujete práci, nakoľko sa obávate o svoju budúcnosť z hľadiska financií. Ďalšia príčina môže byť ukrytá v tom, že si idete ruky i nohy dolámať, aby ste vyhoveli ostatným a na seba zabúdate. To znamená, že nedokážete povedať nie a pri fúre povinností a starostlivosti o druhých vôbec nemyslíte na seba. 

Tipy, ako liečiť zápal sedacieho nervu

Liečba zápalu sedacieho nervu závisí od toho, aký spôsob zvolíte. Farmakologická liečba spočíva v aplikácii protizápalových injekcií a podávaní liekov na uvoľnenie svalstva a proti bolesti. Konzervatívna je o oddychu, obkladoch i masážach

Tiež by ste mali vedieť, že skúsiť to môžete aj jedlom proti bolesti chrbta. Čo pomáha pri zápale sedacieho nervu? 

Aplikácia chladivých a hrejivých obkladov

Jednou z účinných foriem zmiernenia opuchu a akútnej bolesti sú obklady. Počas prvých dní sa odporúča aplikovať na postihnuté miesto chladivé obklady a až v ďalších dňoch využiť služby vyhrievacej podložky. Ak si myslíte, že dobrým riešením je horúci kúpeľ, radšej na to zabudnite, pretože ten môže prispieť k rozšíreniu zápalu. Z tohto dôvodu preferujte suché teplo. 

Ako na to? Vyhrievaciu podložku nastavte na nízku alebo strednú intenzitu a každé dve až tri hodiny ju priložte na oblasť bedrovej chrbtice zhruba na 20 minút. Samozrejme, aj v tomto prípade treba počúvať svoje telo, pretože nie každému musia teplé obklady vyhovovať. 

Prírodné protizápalové a analgetické masti a čaje 

Okrem obmedzenej hybnosti je najnepríjemnejším symptómom zápalu sedacieho nervu bolesť. Dá sa zmierniť viacerými spôsobmi, pričom tým najbežnejším je užívanie bežne dostupných analgetík na báze ibuprofénu či paracetamolu, poprípade nanášanie krémov s obsahom týchto látok na postihnutú oblasť. 

Ak sa snažíte umelo vyrobeným liekom vyhýbať, domáca liečba zápalu sedacieho nervu môže spočívať vo využívaní prírodných protizápalových a analgetických mastí. Značnú úľavu od bolesti a zmiernenie zápalu prinesú už spomenuté masti Master Balzam a Salikort balzam. Masti obsahujú unikátne rastlinné zložky a, naopak, nenájdete v nich parabény, umelé farbivá či vône, ktoré zbytočne organizmus zaťažujú. 

Za vyskúšanie stoja aj bylinné výťažky na bolesť chrbta. Jedným z nich je napríklad Čertov pazúr. Bylinka pochádzajúca z afrických púští má vynikajúcu schopnosť tíšiť bolesť v oblasti bedrovej i krčnej chrbtice. Okrem toho disponuje protizápalovými vlastnosťami. 

Ak radi popíjate bylinkové čaje, vyskúšajte čaj z kôry vŕby bielej zmierňujúci bolesť i zápal. Čaj Go na podporu pohybového aparátu takisto tíši bolesť a je podporným prostriedkom pri riešení ťažkostí pohybového aparátu.  

Cvičenie napriek bolesti

V počiatočných fázach ochorenia je potrebné dopriať organizmu pokoj na lôžku a postihnutú oblasť zbytočne nedráždiť ešte viac. Avšak s pribúdajúcim časom, aj napriek bolesti, je nevyhnutné snažiť sa čo najviac o vykonávanie bežných pohybových aktivít a vyhnúť sa dlhému státiu a sedeniu. 

Začnite tak, že čas medzi sedením a ležaním vyplníte chôdzou, pričom sa budete snažiť postupne počet krokov zvyšovať. Pomôcť môžu i jednoduché strečingové cviky, ľahké izometrické cvičenia alebo vybrané pozície z jogy či pilatesu

Cviky na ischias sú zamerané na príčinu bolesti a postupne ju odstránia. Podľa štúdie je napríklad joga bezpečná a účinná pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so zápalom sedacieho nervu. 

Ak neviete, aké cviky sú pre vás vhodné, aby ste si ešte viac neublížili, neváhajte kontaktovať fyzioterapeuta. Vďaka jeho inštrukciám sa s cvikmi na zápal sedacieho nervu zoznámite a zároveň sa naučíte správnu techniku.  

Masáže a akupunktúra 

Ako liečiť zápal sedacieho nervu holisticky? Dobrou voľbou môžu byť masáže vykonané skúseným masérom alebo fyzioterapeutom. Masáž prinesie úľavu od bolesti a zároveň zlepší prekrvenie. Okrem toho navodí pocity relaxácie a stimuluje vylučovanie endorfínov a práve tie sú prirodzenými bojovníkmi proti bolesti. 

Akupunktúra je neodmysliteľnou súčasťou tradičnej medicíny a čoraz častejšie je vyhľadávaná aj u nás pri rôznych problémoch s pohybovým aparátom, vrátane zápalu sedacieho nervu. 

Nezabúdajte na prevenciu 

Prevenciou zápalu sedacieho nervu je rovnováha vo vašom životnom štýle i vo vašom vnútri. Pokiaľ sa vyhýbate dlhému státiu a sedeniu, pravidelné cvičenie vyvažujete kvalitnou regeneráciou, máte správne držanie tela, počúvate svoju intuíciu a, samozrejme, vo vašom vnútri vládne harmónia, zrejme sa nebudete musieť zaoberať tým, ako liečiť zápal sedacieho nervu. 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1895638/

https://lubovnianskanemocnica.sk/wp-content/uploads/2016/04/EL-15-Edukacny-list-LIS.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK99305/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271201/

https://www.spine-health.com/wellness/massage-therapy/massage-therapy-lower-back-pain