Jedlom proti bolesti chrbta

Jedlom proti bolesti chrbta

Chronické bolesti chrbta trápia 80 % populácie na svete.

Keď chceme mať zdravú a silnú chrbticu, základom je, aby sme si upravili stravu. Správna strava má za následok trvalejší a šetrnejší efekt na vyriešenie problémov s bolesťou chrbta.

Správna výživa a zdravá strava je základným faktorom pre uzdravenie vášho chrbta. Preto neváhajte a vybudujte si nové stravovacie návyky pre váš zdravý chrbát.

Vhodným stravovaním dosiahneme celkové zdravie a dostatočnú pevnosť svalstva, kostí a iných štruktúr chrbta.

Dôležité je dostatočne zásobovať organizmus potrebným množstvom vitamínov a živín z prírodných zdrojov, ktoré priaznivo pôsobia na zosilnenie kosti, platničiek a celkového tela.

Jednou z najdôležitejších látok v organizme je vápnik. Spoločne s horčíkom a fosforom je základným stavebným prvkom kostry, ktorá ma za následok celkovú pevnosť chrbta.

Môžeme ho získať z rôznych neupravovaných potravín alebo doplnkov výživy, ako aj mnoho iných prospešných vitamínov, ktoré sú potrebné pre zdravý chrbát.

Tieto jedlá a vitamíny nám pomôžu pri problémoch s chrbtom:

Vápnik:

Vápnik  – calcium (Ca) je minerál, ktorý je základnou stavebnou jednotkou pre všetky bunky v našom tele. Pre naše telo je nenahraditeľný. Pre náš  organizmus potrebujeme mať vápnik neustále k dispozícii, aby všetko fungovalo správne. Pokiaľ ho telo nemá v dostatočnom množstve začne ho odoberať z kosti, čo má za následok vznik osteoporózy, ktorá sa môže prejavovať aj silnou bolesťou chrbta medzi lopatkami alebo v oblasti krížov.

vapnikom_proti_bolesti chrbta

Vápnik nájdeme vo veľkom množstve mliečnych výrobkov (syr, mlieko, jogurt ), ďalej zelenine ako je špenát, kel, brokolica, hrášok, fazuľa a svoje zastúpenie má aj v niektorých z druhov rýb.

Vitamín B1,B6 a B12:

Ak sa chceme zbaviť chronickej bolesti chrbta je potrebné dodávať telu dlhodobo veľké množstvo vitamínu skupiny B hlavne B1, B6, B12. Tento druh vitamínu dodáva poškodeným nervom chrbta potrebnú výživu a napomáha liečebnému efektu. Udržuje zdravie kostnej drene, rast a správne fungovanie chrbtice.

Vitamíny nájdeme v mäsových výrobkoch (ryby, hydina a červené mäso), zelenine (špenát, brokolica, kel), mliečne výrobky (vajcia, syr, mlieko).

Vitamín C:

Vitamín C je súčasťou procesu vytvárania tkanív a omladzovania buniek. Posilňuje imunitu organizmu, čo je dôležité pri liečbe zranenia šliach, medzi stavcových platničiek alebo väzov. Prispieva tiež k udržaniu zdravých kostí a posilňuje tkanívá.

Tento vitamín nájdeme najčastejšie v ovocí (jahody, citrusy, kiwi, pomaranče, grepy a tropické ovocie). Je taktiež aj v zelenine (červená, zelená paprika, biele a sladké zemiaky, špenát a brokolica).

Vitamín D:

Najdôležitejšou funkciou vitamínu D je zlepšené vstrebávanie vápnika, ktoré je dôležité pre zabránenie vzniku osteoporózy, ktorá spôsobuje krehkosť kosti.

Prirodzene sa nachádza v žĺtkoch a rybích olejoch, no môžeme ho získať aj z pobytu na slnku.

Vitamín K:

Vitamín K je úplne nevyhnutný na budovanie pevných kostí. V kombinácií s vápnikom napomáha kostiam, aby zostali stále pevné.

Je to vitamín ktorý je rozpustný v tuku, nájdeme ho v pečeni a bravčovom mäse. Jeho najväčšie zastúpenie je v zelenej listovej zelenine.

 

Ďalším a veľmi dôležitým aspektom pre zdravé telo a zdravú výživu je prijať dostatočné množstvo tekutín. Voda v našom tele zabezpečuje dokonalú hydratáciu a napomáha ochrane kĺbov a odstraňovaniu nežiaducich látok z tela.

Zmena k správnemu a zdravému životnému štýlu má mnoho ciest, ale najdôležitejšia pre naše telo je ta najzákladnejšia, a to pohyb, ktorý nám zabezpečí dostatok energie, vitality a pôsobí preventívne proti bolesti chrbta.

 

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *