Ako vyzerá atopický ekzém a ako ho liečiť

Ako vyzerá atopický ekzém a ako ho liečiť

Atopický ekzém trápi malých i veľkých. Okrem samotných príznakov ide ruka v ruke s týmto ochorením aj znížené sebavedomie. Výskyt v detskej populácii predstavuje 10 – 30 percent, u dospelých je to 2 – 10 percent. Atopická dermatitída vzniká v prvých mesiacoch až rokoch života, v dospelosti menej často. 

Dobrou správou je, že u približne štyroch pätín pacientov s pribúdajúcim vekom atopická dermatitída vymizne. Tá zvyšná časť sa s ochorením pasuje aj v dospelosti. 

Avšak každý z nás by mal mať aspoň základné informácie o tom, ako vyzerá atopický ekzém, ktoré faktory sa podieľajú na vzplanutí a zhoršení dermatitídy a, samozrejme, aká je prírodná liečba ekzému

Čo je atopický ekzém a aké sú jeho príznaky

Atopický ekzém sa zaraďuje medzi chronické ochorenia spôsobené zápalom, v dôsledku ktorého koža nepríjemne svrbí, je začervenaná a podráždená. Dôležité je uvedomiť si, že atopický ekzém u detí i dospelých nie je nákazlivý, teda neprenáša sa kontaktom z človeka na človeka. 

Azda najviac nepríjemným symptómom ekzému je svrbenie, ktoré človeka núti k škriabaniu. V dôsledku toho dochádza k intenzívnejšiemu začervenaniu, opuchu, praskaniu, výskytu čírej tekutiny, následnému zasychaniu a vzniku šupín. Tieto faktory sa podieľajú na zhrubnutí kože i depigmentácii. 

Symptómy ekzému sú nepríjemné najmä pre deti a, samozrejme, aj ich rodičov. Preto hľadajú prostriedky na zmiernenie atopického ekzému u detí. Mydlo s obsahom nechtíka lekárskeho a Psorisoft balzam zmierňujú silné a bolestivé svrbenie, začervenanie a podráždenie, suchosť, olupovanie a zhrubnutie pokožky. 

Ako vyzerá atopický ekzém

Hoci sa odborníci snažia prísť na to, čo atopický ekzém spôsobuje, zatiaľ sa im to nepodarilo. Avšak predpokladajú, že za výskytom atopickej dermatitídy sú faktory, ako napríklad gény, imunitný systém, životné prostredie a aj životný štýl človeka. Vzhľad ekzému sa môže líšiť v závislosti od miesta výskytu a jeho závažnosti. 

Atopický ekzém na tvári je typický pre dojčenskú formu dermatitídy. Vzniká v období 2 – 6 mesiaca. Z oblasti tváre sa môže rozšíriť na celú hlavu, trup a končatiny. Dojčenská dermatitída je charakterizovaná svrbivými vyrážkami. V oblasti vlasov sa objavujú mastné šupiny bielej farby. Dojča je nepokojné a zlé spí. Ranky sú často infikované baktériami. 

Detská forma atopickej dermatitídy sa vyskytuje v období 3 – 10 rokov v oblasti lakťov, podkolenných jamiek, krku, zápästia, priehlavkov, prstov rúk a nôh. Koža je začervenaná, prítomné sú vyrážky. Ojedinelé nie sú ani zmeny na nechtoch. V období šiestich rokov a puberty sa príznaky zmierňujú, dochádza k dlhodobej až celoživotnej remisii, teda pokojovému štádiu. To znamená, že ekzém nemusí byť ochorením na celý život. 

Ekzém u dospelých sa vyskytuje na tvári, krku, hrudníku, ramenách, nad veľkými kĺbmi rúk a nôh, na rukách v podobe červených až tmavohnedých šupinatých miest, ktoré môžu pri škriabaní krvácať. Veľmi často je atopický ekzém u dospelých prítomný aj vo vlasatej časti hlavy. Svrbenie a aj ďalšie symptómy eliminuje šampón  na zmiernenie psoriázy, ekzému a seborey 2v1 na vlasy a telo s obsahom lopúcha, levandule, nechtíka, kôry mandarínky, mentolu, pŕhľavy a brezy. 

Tipy, ako liečiť atopický ekzém 

Pri liečbe atopického ekzému si treba uvedomiť, že sa úplne vyliečiť nedá. Aj keď štádia remisie môžu byť dlhé, až celoživotné. Avšak vhodnou kombináciou liečby, režimových a stravovacích opatrení možno symptómy výrazne eliminovať. Čo je dôležité vedieť a urobiť? 

Nie je jedno, čo si naservírujete na tanier

Atopický ekzém a strava spolu súvisia oveľa viac, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Bojovať s ekzémom sa dá aj jedlom. Existujú potraviny, ktoré môžu byť hlavnou príčinou vzplanutia alebo zhoršenia ekzému. Ide, napríklad o alergizujúce a dráždivé jedlá. Do tejto kategórie patria mlieko, vajcia, ryby, niektoré druhy ovocia a zeleniny, čokoláda, pšeničná múka, sója, orechy, med či kakao. 

Naopak, niektoré potraviny ekzém zlepšujú, ako napríklad tmavozelená listová zelenina. Z výživových doplnkov stojí za zmienku pupalkový olej alebo protizápalové omega-3 tuky. Vhodné sú aj čaje na úľavu od psoriázy a ekzému z liečivých rastlín, ako repík lekársky, baza čierna, púpava lekárska a zemedym lekársky. 

Vyberte si vhodný krém na ekzém

Krém na atopický ekzém môžete mať predpísaný od lekára. Avšak ak preferujete prírodnú liečbu, mali by ste vedieť, ako si vybrať krém na ekzém bez receptu. Kľúčom k výberu najlepšieho krému na dermatitídu je dôsledné preštudovanie si zloženia. Krém na ekzém by nemal obsahovať umelé vône, farbivá a prísady, pretože tie atopickú pokožku dráždia.   

Dávajte si pozor na kozmetiku s obsahom parabénov, ale aj zastúpením niektorých účinných látok. Koža mnohých atopikov nereaguje dobre, napríklad na lanolín, ktorý sa u zdravých ľudí vyznačuje hojivými vlastnosťami a je využívaný aj v detskej kozmetike. 

Naopak, medzi účinné látky proti ekzému patria, napríklad kyselina salicylová, urea, kyselina mliečna a bylinky v podobe aloe vera, harmančeka, nechtíka či šalvie. Dermasoft balzam je kombináciou 11 prírodných bylín a ďalších extraktov zmierňujúcich svrbenie, začervenanie, opuch a olupovanie pokožky. 

Nepodceňujte psychický stav 

Ľudské telo je dokonale prepracovaný systém, v ktorom jedno s druhým súvisí a ovplyvňuje sa. Koža je najväčším orgánom ľudského tela, ktorý reaguje na vaše psychické rozpoloženie a, samozrejme, samotný atopický ekzém má vplyv na psychiku. 

Jedným zo spúšťačov ekzému býva práve dlhodobé negatívne duševné rozpoloženie. Stres v práci i doma i negatívny vzťah k sebe samému v podobe nízkej miery sebalásky a udupaného sebavedomia má na atopickú dermatitídu nemalé pôsobenie. 

Odborníci upozorňujú, že v tomto smere netreba podceňovať ani ekzém u detí a pozerať sa na chorobu aj z hľadiska psychosomatiky. Je dôležité správať sa k najmenším s ohľaduplnosťou a citlivosťou. Vyhrotená situácia v rodine či neprimeraná psychická záťaž v škole neraz súvisia so zhoršením ekzému a jeho pokračovaním aj v dospelosti. 

Urobte režimové opatrenia 

Okrem vzdušných a kontaktných alergénov, ako sú pele, roztoče, plesne, kovy, domáce zvieratá, čistiace a pracie prostriedky či kozmetika, sa v mnohých prípadoch na vzplanutí a zhoršení ekzému podieľajú aj určité nešpecifické faktory

Atopická pokožka je citlivá, a preto môže reagovať zvýšeným podráždením na horúcu a chlórovanú vodu, syntetické materiály, intenzívny pobyt na slnku, nadmerné potenie, zmeny počasia a mnohé ďalšie. So zhodnotením toho, ako vyzerá atopický ekzém a čo je za zhoršením jeho stavu, vám pomôže vedenie denníka. Denne si do neho zaznamenávajte stav dermatitídy, intenzitu symptómov, ale aj konzumované potraviny, použitú kozmetiku, psychické rozpoloženie a ďalšie faktory súvisiace s ekzémom. Na základe týchto informácií postupne zistíte, čoho sa máte vyvarovať a kvalita vášho života sa neporovnateľne zlepší.

Zdroje: 

https://www.solen.sk/storage/file/article/05b6476f024d491bfb3d45796e216553.pdf

https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis

https://www.aad.org/public/diseases/eczema/adult/eye-problems

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis