Domáca liečba zápalu ďasien. Vyskúšajte mastichu

Domáca liečba zápalu ďasien. Vyskúšajte mastichu

Zápal ďasien patrí medzi bežné problémy ústnej dutiny. Podľa odhadov potrápi niekedy v priebehu života 70 až 90 percent dospelých, pričom v mnohých prípadoch ide o dlhodobý zápal. 

Typickými príznakmi sú opuch, citlivosť a začervenanie ďasien, napríklad z dôvodu hromadenia zubného plaku, hormonálnej nerovnováhy, užívania niektorých liekov, stresu, oslabenej imunity, fajčenia, vyššieho veku či iných zdravotných problémov, ako sú srdcové ťažkosti či cukrovka. 

Dobrou správou je, že domáca liečba na zápal ďasien existuje. Zahŕňa v prvom rade dôslednú ústnu hygienu, teda čistenie zubov minimálne dva razy denne s použitím zubnej kefky, pasty, medzizubných kefiek a zubnej nite. Vhodné sú aj ústne vody bez alkoholu. Samozrejme, pomoc ponúkajú aj prírodné prostriedky, ako napríklad chioská masticha

Zápal ďasien a jeho príznaky 

Zápal ďasien spozorujete podľa typických príznakov, medzi ktoré patria opuch, oslabené ďasná tmavočervenej až červenofialovej farby, ustupujúce ďasná, krvácanie pri čistení zubov a dlhotrvajúci zápach z úst

Ako dlho trvá zápal ďasien? Vo väčšine prípadov je zápal ďasien dlhodobou záležitosťou, pretože najčastejšie ho spôsobuje zlá ústna hygiena a zubný plak. To znamená, že baktérie aj po umytí zubov zostávajú v ústach, hromadia sa tam, v dôsledku čoho dochádza k dráždeniu a zápalu ďasien. 

So zápalom ďasien pomôže aj masticha 

Trápi vás zápal ďasien? Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že najlepšia je prevencia, teda pravidelné prehliadky u stomatológa, dentálna hygiena aspoň raz ročne a dôsledné čistenie zubov. 

Avšak úľavu prináša aj masticha. Masticha je známa významnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Tým sa stáva vďačným prostriedkom aj pri riešení ťažkostí so zápalom ďasien. Ideálnou voľbou je  masticha vo forme žuvacích tabliet

Podľa jednej štúdie masticha znížila úroveň baktérie Streptococcus mutans v slinách, podieľajúcej sa na vzniku zubného plaku. Tí, ktorí dennodenne žuli mastichovú žuvačku, mali v slinách nižšiu hladinu tejto baktérie. Za zmienku stojí aj to, že čím dlhšie tak robili, tým lepšie boli výsledky. 

Okrem toho sa masticha využíva pri poruchách trávenia, ako sú bolesti žalúdka a pálenie záhy. Spája sa aj s ničením zárodkov baktérie Helikobakter pylori spôsobujúceho, napríklad žalúdočné a dvanástnikové vredy. 

Štúdie naznačujú, že môže byť nápomocná aj pri zápalových ochoreniach čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída

Ďalšie užitočné tipy, ako si poradiť so zápalom ďasien 

Dobrou správou je, že existujúci zápal ďasien zmiernia aj nasledujúci prírodní pomocníci.

  • Výplach úst slanou vodou 2 až 3 razy denne pomôže odstrániť baktérie z ústnej dutiny. Do pohára teplej vody dajte ½ čajovej lyžičky soli. Slanú vodu nechajte v ústach aspoň 30 sekúnd a potom ju vypľujte. 
  • Pri zápale ďasien by ste mali zvýšiť aj prísun niektorých vitamínov a antioxidantov, ideálne prostredníctvom úpravy jedálnička. Dôležitý je betakarotén, vitamíny C, D, E, K a skupiny B. Prospešný môže byť lykopén, železo i zinok. 
  • So zmiernením zápalu pomôže aj včelí zázrak, ktorým je propolis. Propolis má silné antibakteriálne účinky, teda zabraňuje baktériám rásť a vytvárať zubný plak. V tomto prípade je vhodný propolis vo forme tinktúry zriedený vo vode. 
  • Za vyskúšanie stojí aj gél z aloe vera, ktorý sa aplikuje lokálne na ďasná. Avšak hojenie a zmiernenie zápalu je potrebné podporiť aj zvnútra, kde pomôže napríklad užívanie šťavy z aloe vera

Aj zápal ďasien si vyžaduje komplexný prístup 

Každý zápal v ľudskom tele si vyžaduje pozornosť. Je varovaním, že treba niečo zmeniť. Platí to aj pre zápal ďasien, najmä ak je dlhodobý, lebo môže byť spojený i s vážnejšími diagnózami. Dbajte preto na dôslednú ústnu hygienu, zdravú pestrú a vyváženú stravu, ktorú môžete podporiť doplnkami výživy, ako je napríklad masticha či gél z aloe vera.

Zdroje:

https://www.perio.org/consumer/gum-disease-risk-factors

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0159843

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037517/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-565/mastic

https://www.medicinenet.com/what_is_mastic_gum_used_for/article.htm

https://www.medicinenet.com/streptococcal_infections/article.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC46060