Doprajte výživu vašim kĺbom. Vyberte si ten správny kolagén

Doprajte výživu vašim kĺbom. Vyberte si ten správny kolagén

Kolagén je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Tvorí približne 25 až 35 percent všetkých bielkovín. Je kľúčovým hráčom zodpovedným za pevnosť pokožky, svalov, kostí, šliach i spojivových tkanív. Nachádza sa aj vo vnútorných orgánoch, cievach a črevnej výstelke. 

Problémom je, že s pribúdajúcim vekom jeho produkcia v organizme postupne klesá. Dôsledkom sú, napríklad bolesti kĺbov a svalov, vznik vrások, ochabnutá pokožka i gastrointestinálne ťažkosti. 

Našťastie, zdravý, pestrý a vyvážený jedálniček, podporujúci tvorbu kolagénu, a prírodný kolagén na kĺby majú schopnosť zmierniť deficit kolagénu v ľudskom tele a, samozrejme, aj nepríjemné symptómy spojené s jeho nedostatkom. 

Pomôcť môže kolagén na kĺby, ktorý obsahuje patentovanú zmes na kĺby v podobe hydrolyzovaného hovädzieho kolagénu, MSM, glukozamín a chondroitín sulfátu i L-karnitínu. Je obohatený o vitamíny C, B12 a D3 a zmes bylín ako kurkuma a extrakt zo zeleného čaju. Vďaka rýchlemu vstrebávaniu sa kolagén dostáva na miesta, kde je to najviac potrebné. 

H2 Čo je kolagén a typy kolagénu

Kolagén, najhojnejšie sa vyskytujúca bielkovina v ľudskom tele, je základným stavebným kameňom kostí, svalov i pokožky. Slovo kolagén pochádza z gréckeho slova “kólla”, čo znamená lepidlo. 

Kolagén sa nazýva aj komplexným proteínom, pretože obsahuje 19 aminokyselín. Hojne zastúpené sú prolín, glycín, hydroxyprolín, arginín a glutamín. V ľudskom tele plní ochranné a podporné funkcie a podieľa sa na množstve životne dôležitých procesov. 

Ľudské telo obsahuje niekoľko typov kolagénu, pričom 80 až 90 percent tvorí kolagén typu 1, 2 a 3. Kolagén typu 1 je najrozšírenejší a aj najpevnejší. Je súčasťou šliach, väzov, orgánov, kože a tráviaceho traktu. Je prepotrebný pre hojenie rán a elasticitu pokožky. 

Kolagén typu 2 pomáha pri budovaní chrupavky, a tým pádom je zodpovedný za zdravie kĺbov. Kolagén typu 3 má dôležitú úlohu pri spevňovaní krvných ciev. 

Prejavy a příznaky nedostatku kolagénu

K zníženiu prirodzenej tvorby kolagénu dochádza už okolo 25. roku života. Výrazne klesá v období klimaktéria a po šesťdesiatke. Nedostatok kolagénu sa môže prejaviť, napríklad zvýšenou tvorbou vrások a stratou elasticity pokožky, v dôsledku čoho je ochabnutá. 

Častým príznakom sú bolesti kĺbov, pretože chrupavky potrebujú k správnej funkcii dostatočné množstvo kolagénu. Ak budete riešiť otázku, čo pomáha na bolesť kolien, okrem hojivých bylinných mastí nezabudnite ani na doplnenie kolagénu. Príznakom nedostatočného množstva kolagénu je tiež bolesť svalov a pomalá regenerácia po cvičení

Kolagén je dôležitý aj pre tráviaci trakt. Jeho deficit môže prispieť k vzniku syndrómu deravého čreva spojeného s nepríjemnými symptómami. V neposlednom rade sa prejavuje pomalým hojením rán a zhoršeným zotavovaním sa po úrazoch.  

Príčiny deficitu kolagénu

Jednou z hlavných príčin deficitu kolagénu je vek. Čím je človek starší, tým menej kolagénu organizmus tvorí. Avšak značnú rolu zohráva aj životný štýl. Ak fajčíte, jete veľa komerčných sladkostí a rafinovaného cukru, vystavujete sa neprimerane slnku bez dostatočnej ochrany, zrejme sa skôr či neskôr budete pasovať s príznakmi nedostatku kolagénu. 

K deficitu kolagénu môžu prispievať aj niektoré autoimunitné ochorenia, ako napríklad lupus alebo reumatoidná artritída. 

Pozitívne účinky kolagénu

Kolagén plní v ľudskom tele množstvo dôležitých funkcií. Je dokázané, že kolagén zmierňuje bolesť kĺbov a ich degeneráciu. Podľa štúdie má kolagén typu 2 schopnosť pomôcť pri bolesti kĺbov pri osteoartritíde a uľahčiť činnosti, ako je chôdza po schodoch či spánok i zlepšiť celkovú kvalitu života. Prírodná liečba bolesti kĺbov a svalov by teda mala zahŕňať aj doplnenie kolagénu do organizmu. 

Chcete spomaliť starnutie spojené so vznikom vrások a ovisnutou pokožkou, redukovať viditeľnosť celulitídy a strií? Kolagén v strave a kozmetika s obsahom kolagénu sú výbornou voľbou. 

Kolagén je jedným z dôležitých hráčov podieľajúcich sa na zdraví čriev. Má význam aj pri eliminovaní príznakov črevných zápalových ochorení, ako je spomínaný syndróm netesného čreva. Podieľa sa totiž na tvorbe ochrannej výstelky gastrointestinálneho traktu. Podľa štúdií pomôže kolagén aj pri refluxe kyseliny, Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde. 

Dostatočné množstvo kolagénu v organizme sa spája aj s podporou metabolizmu a zvýšením svalovej hmoty, so zdravými a pevnými vlasmi a nechtami a ochranou zdravia kardiovaskulárneho systému. 

Tipy, ako vyriešiť deficit kolagénu

Vek, ale aj symptómy nedostatku kolagénu, ako napríklad bolesti kĺbov, sú znakom toho, že problém by ste nemali zametať pod koberec. Čo je dôležité? 

Jedzte stravu podporujúcu tvorbu kolagénu

Jednou z možností, ako zabezpečiť organizmu dostatok kolagénu, je zdravá, pestrá a vyvážená strava, ktorá podporuje jeho produkciu. Samozrejme, existujú potraviny bohaté na samotný kolagén, avšak ich konzumácia priamo nezvýši množstvo kolagénu v organizme z toho dôvodu, že naše telo štiepi bielkoviny na aminokyseliny. To platí aj pre kolagén.  

Keďže kolagén sa skladá najmä z aminokyselín glycín a prolín, je dôležité do jedálnička zaradiť mäso, huby, kapustu, špargľu, arašidy, ryby a vaječné bielky. Okrem toho netreba zabúdať na to, že na podporu tvorbu kolagénu je dôležitý vitamín C (zelenina a ovocie), ale aj meď (vnútornosti, orechy, semená, listová zelenina, tofu) a zinok (mäso, strukoviny, orechy, celozrnné a mliečne výrobky). 

Vyberte si správny prírodný kolagén na kĺby

Kolagén vo forme výživových doplnkov je vďačným objektom bádania vedcov. Existuje veľa štúdií, ktoré sa snažili zistiť, do akej miery pomáha suplementácia kolagénu. 

Niektoré randomizované kontrolované štúdie došli k záveru, že kolagénové suplementy podporujú elasticitu pokožky. Kolagén na tvár je teda dobrým riešením. Ďalšie dokázali, že tieto doplnky výživy môžu zlepšiť pohyblivosť kĺbov a znížiť bolesť u športovcov alebo ľudí s osteoartritídou. 

Čo je kľúčové pri výbere kolagénu? Preferujte prírodný kolagén na kĺby v podobe kolagénových peptidov. Takýto kolagén prešiel procesom hydrolýzy, vďaka ktorej bol rozložený na kratšie reťazce bielkovín. 

Hydrolyzovaný kolagén dokáže ľudský organizmus ľahšie rozložiť, má vysokú biologickú dostupnosť a do krvného obehu je absorbovaný rýchlejšie ako bežný kolagén. Benefitom je to, že hydrolyzovaný kolagén v prášku sa vo vode rozpustí, čo uľahčuje jeho užívanie. 

Na etikete si všimnite aj to, čím je hydrolyzovaný kolagén doplnený. Podstatný je predovšetkým vitamín C, ale aj ďalšie vitamíny, minerály, stopové prvky či rastlinné extrakty podporujúce jeho vstrebávanie. 

Pri bolestiach kĺbov, osteoporóze, ochoreniach chrbtice a pohybového aparátu je výbornou voľbou nielen samotný kolagén, ale aj kĺbová výživa zložená z glukozamínu, chondroitínu, MSM, kolagénu a rastlinných extraktov, ako napríklad kurkumy, mačacieho pazúra či zázvoru.  

Prírodný kolagén na kĺby by nemal obsahovať vysoké množstvo cukru alebo umelých sladidiel a ani umelé farbivá, konzervanty či arómy. 

Kolagén je potrebný aj pre pokožku a vlasy

Kolagén je dôležitý nielen pre kĺby, ale aj pokožku, vlasy a nechty. Keďže s pribúdajúcim vekom jeho produkcia klesá, dochádza k vzniku vrások, pokožka stráca pevnosť a pružnosť, nechty a vlasy sú krehkejšie. Čo s tým? 

Riešením je zaradiť do jedálnička viac potravín podporujúcich vznik kolagénu, alebo kolagén suplementovať. Kolagén na vlasy a pokožku obsahuje hydrolyzovaný rybí kolagén, obohatený nielen o vitamín C, ale aj kyselinu hyalurónovú nevyhnutnú pre zdravú, krásnu a mladistvú pleť.

Alternatívou je tekutý výživový doplnok HAIR, SKIN & NAILS, ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na pokožku, vlasy i nechty. Jedným z významných je podpora tvorby a vstrebávania kolagénu. 

Minimálne za zváženie stojí aj kozmetika s obsahom kolagénu, ako napríklad obnovujúci krém na tvár so slimačím sekrétom. Krém spomaľuje procesy starnutia, eliminuje výskyt jaziev po akné, zmierňuje podráždenie a svrbenie. 

Zdroje: 

http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/archiv/2000-PDF/06-PDF/371-379.pdf

https://www.karger.com/article/abstract/351376

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/7/826

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/030079906X148373?casa_token=sGEWd6aIajwAAAAA:MyzkHbKKh8mVJyTxGMRtCfVoLCrWdndjjccGxV0w-BHsMtjb8M-DASaCs2-v5HPGIJRpL2WKvw05

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2764342/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14600124/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34999930/