Spoznajte silu Kurkumy, zatočí aj s rakovinovými bunkami

Spoznajte silu Kurkumy, zatočí aj s rakovinovými bunkami

Čo je Kurkuma?

Kurkuma je rastlina pochádzajúca z Indie. Využíva sa jej koreň, ktorý sa suší a melie. Vzniká z toho korenie, ktorého výnimočnosť a sila sú známe už stáročia. Má príjemnú mierne aromatickú vôňu a pomarančovú farbu, za ktorú môže Kurkumín-najviac zastúpená a najsilnejšia zložka Kurkumy.

Už v minulosti jej pripisovali magické vlastnosti a dokonca ju nosili na ochranu pred zlými duchmi. Dodnes je dôležitou súčasťou v ajurvédskej medicíne i gastronómii po celom svete, pretože má množstvo zdravotných benefitov a je to i chutná prísada do jedál.

Má antibakteriálne a protizápalové účinky

Práve Kurkumín, najúčinnejšia zložka Kurkumy, blokuje enzýmy, ktoré spôsobujú zápaly a nádory. Je to silné prírodné antibiotikum, účinne pôsobí proti chrípke i nachladnutiu. Funguje aj ako elixír života – taký čaj z Kurkumy sa pije na dlhovekosť, ale aj vtedy, keď sa cítite chorý a potrebujete, čo najrýchlejšie zahnať vírusy a baktérie z tela.

Množstvo štúdii dokázalo, že proti zápalom a bolesti funguje Kurkumový čaj účinnejšie ako bežné lieky proti bolesti.

Predchádza rakovine

Pretože zápal je spojený s rastom nádoru, protizápalové zlúčeniny, ako je Kurkumín, spomaľujú šírenie nádorových buniek a bránia tvorbe nádorov.

Je skvelým doplnkom pri zmiernení ochorení, ako je napríklad reuma. Výrazne znižuje rôzne bolesti, stuhnutosť i opuchy tela. A preto je Kurkumín jednou z najviac zastúpených zložiek v našich balzamoch proti bolestiam a zápalom – MAXIMUM, MASTER či VARIKOFLEX balzam.

Kurkuma chráni mozog pred degeneratívnymi ochoreniami ako je napr. Alzheimerova choroba.

Podporuje zdravie vlasov, pokožky i zubov

  • odvar z Kurkumy a medu výrazne zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky
  • používa sa pri liečbe rôznych kožných ochorení a veľmi dobre čistí póry a zlepšuje povrch pokožky, ktorá trpí akné alebo ekzémom
  • urýchľuje hojenie rán a popálenín
  • ak vás trápia lupiny, zmiešajte olivový olej s Kurkumou a navždy sa ich zbavíte
  • má bieliace účinky, aj keď je žltá (stačí ju zmiešať so zubnou pastou alebo práškom a po pravidelnom čistení sa dostaví prekvapivý výsledok)

Bojuje so žalúdočnými problémami

Pôsobí pri zápaloch v tráviacom trakte, zmierňuje plynatosť a podporuje tvorbu žlče.

Pitie vlažnej vody s kurkumou alebo čaj je jeden z najlepších medicínskych nápojov, aké môžete konzumovať.

Na jeho prípravu stačí prevariť 2 až 3 dcl vody, nechať odstáť na vlažnú teplotu a potom v nej rozmiešať 1 čajovú lyžičku kurkumového prášku. Kurkuma sa nerozpustí, preto je dobré vodu vypiť hneď po zamiešaní, kým v nej prášok ešte rovnomerne pláva.

Udržuje správne fungovanie srdca

Znižuje pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb, pretože Kurkumín priaznivo pôsobí na membránu, ktorá pokrýva vnútro srdca a ciev, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri regulácii krvného tlaku.

Posilňuje imunitu

Tým, že patrí medzi najsilnejšie antioxidanty na svete, bojuje proti toxickým látkam a voľným radikálom v tele a bráni množstvu chorôb. Pravidelné a dlhodobé užívanie Kurkumy ako korenia, potravinového doplnku v tabletách, či vo forme odvaru, čaju alebo masti, je bezpečné a veľmi prospešné pre náš organizmus. 

Ako ju správne užívať

Ak pridávate Kurkumu do jedla a chcete z nej, čo najsilnejšie účinky, musíte ju vždy zmiešať s čiernym korením, pretože samotná Kurkuma sa z jedla ťažšie vstrebáva do tela. 

Najvýraznejšie účinky zaregistrujete, ak si urobíte odvar z Kurkumy s rôznymi prírodnými prísadami. Ako napríklad med, žĺtko, olivový olej, podľa potreby rôzne bylinky. Tiež ju môžete zriediť s vodou a potierať si problematickú pokožku alebo boľavé miesta. Výsledky sa dostavia rýchlo. Taktiež môžete odvar aj pravidelne popíjať a objaviť skutočnú silu prírody.